Van Gogh a nappalinkban

2013-08-27 11:00:25 | Módosítva: 2013-08-27 15:26:58

Aki kedveli a festményeket, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha egy neves művész eredetije lógna a szobája falán. Nos, ha ez sokaknak nem is adatik meg, tökéletes másolatot most már kaphatunk. Mint sok más esetben, itt is a 3D technológia van segítségünkre.

A 3D reprodukció három fontos eleme a fényképezőgép, a három dimenziós tárgyat feltérképező lézerszkenner, valamint a tárgyat rétegenként összeállító, összeragasztó, azaz „kinyomtató” 3D nyomtató. Utóbbiak már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, előbbiek közül is megjelentek már megfizethető árú darabok. 


De hogy jön ide a festészet? Egy Van Gogh-ot nem nehéz eredeti színeiben, tartós hordozóra kinyomtatni, de a tökéletes festménymásolat fontos része az ecsetkezelés, az egyes területeken található festékvastagság utánzása. 

Olajfestményeknél ez nem elhanyagolható, ha oldalról nézzük őket, jól látszik a felület egyenetlensége, ami jellemző az adott művészre, sokszor egy adott korszakára is. A „reliefography”-nak nevezett eljárás a nagyfelbontású fénykép mellett lézerletapogatást is végez, majd ezek alapján nyomtatja ki a festményt. Ezáltal nem egy egyszerű másolatot, hanem egy (közel) tökéletes replikát kapunk.


Az amszterdamban található Van Gogh múzeum ilyen módon kíván festményeket értékesíteni. A másolatok ára 34000 dollár, ami még mindig csak töredéke az eredetinek. Hogy ne váljon tömegtermék a híresebb darabokból, egyelőre 260 másolat elkészítését engedélyezik. Vacsoravendékeink biztosan nem fogják tudni megmondani a különbséget…

(forrás: theguardian)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6437/Van_Gogh_a_nappalinkban