Mit tud a jacuzzi?

2013-10-28 14:52:38 | Módosítva: 2013-10-28 14:56:45

A masszázskádak vagy más néven jacuzzik tervezésekor a hagyományos masszőrök technikáját próbálják meg utánozni víz és levegő befúvásával, amihez aromaterápia és nyugtató zene is társulhat.

A masszázsmedencékben történő forró vizes fürdő, a levegő- és vízmasszázs kombinált használatával lehetővé teszi az erek kitágulását, fokozza a vérkeringést, a szívműködést és a testünkben lévő méreganyagok távozását. A pezsgő vízbe történő bemerüléssel, és ezáltal a testsúly csökkentésével tehermentesíteni lehet a fáradt izmokat és a fájó izületeket. 


Ezzel javul a mozgáskészség, enyhül a reumás- és izületi fájdalom. A masszázsmedencék további előnye, hogy csökkentik a testben lévő stressz hormonokat, rendszeres használatuk segíti a napi stressz oldást és feszültségmentes állapotot teremt.

Minőség, méret

A Jacuzzi egy amerikai cég neve, ami az 1950-es évek elejétől gyárt kifejezetten fürdőkádakhoz, medencékhez tervezett víz- és légbefúvó szivattyúkat, valamint fúvókákat. Kialakításukban, minőségükben, illetve a felhasznált anyagokat tekintve az amerikai típusok jelenleg is jobbak, mint az olcsóbb távol-keleti termékek. Jó ha tudjuk, hogy egy jacuzziból akár 100-120 helyen is szivároghat a víz, ha nem megfelelő anyagokat alkalmaznak, vagy nem elég precíz a minőségellenőrzés, ezért a minőségi termékeknél kétszeres biztonsági rögzítést és szigetelést alkalmaznak.


Sok hirdetésben a jacuzziban található fúvókák számát emelik ki, a minőségi jacuzziban azonban nem ez a legfontosabb szempont. A fúvókák teljesítménye, illetve az, hogy a fontosabbak képesek forgó mozgásra, többet jelentenek a természetes masszázs imitálásánál. Lényeges, hogy legyen minden fúvóka állítható, zárható, hogy az eltérő alkatú fürdőzők saját felépítésüknek és izomzatuknak megfelelő kezelést kaphassanak.


A helyesen kiválasztott jacuzzi mérete megegyezik a használó magasságával, vagyis egy jól megtervezett 180 cm-es kád belső mérete úgy van kialakítva, hogy abban egy 180-190 cm magas személy kényelmesen belemerülhet. Ekkora méretű kádba egy 160-170 cm magasságú személy belecsúszik, nem megfelelő számára a belső kialakítás, nem fogja azt a hatást kapni, amire számított. A kiválasztásnál fontos szempont a berendezések szervizelhetősége, amire az előlapok eltávolítása után van lehetőségünk.

Telepítés, költségek

A jacuzzi gyakorlatilag bárhova kerülhet, akár a nappali közepébe is. A kültéri használatban a terasz és a kert is népszerűnek számít, kinti telepítésnél a tisztaság miatt nem javasolják a medence besüllyesztését. A jacuzzi fenntartása nem kerül annyiba, mint sokan gondolnák. A nagyméretű otthoni medence feltöltéséhez háromhavonta, két köbméter víz elegendő. Átlagos használat mellett az áramfogyasztás sem sok, mintegy 250-300 forint/nap, azzal együtt sem, hogy állandó, számítógép által vezérelt tisztító vízkeringetésre van szükség.


Egy extrákkal felszerelt medencében fény- és aromaterápia teszi teljessé az élményt, és a beépített hangfalakon keresztül kedvenc zenéink szólnak a kikapcsolódáshoz. A kisebb, két-három személyes kivitelt úgy méretezik, hogy beférjen bármelyik ajtón, a vizet a nagyobbakhoz hasonlóan elég 3 havonta cserélni. A szűrést tisztítható papírbetét, ózon és oxigén végzi, agresszív vegyszer nem kerül a vízbe. A kész, hordozható medencék működtetéséhez elegendő a hagyományos 230 Voltos hálózati egyfázisú áramellátás, még a vízhálózatra sincs szükség, a háromhavi feltöltés és leeresztés egy tömlővel megoldható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...


A hidegburkolat megtervezése

Egy szép lakás egyik legmeghatározóbb része a szépen, jól burkolt fürdőszoba és konyha, ehhez érdemes tudatosan hozzáállni már a tervezésnél. A jól burkolt nem egyenlő avval, hogy a lapok...