Mit tud a jacuzzi?

2013-10-28 14:52:38 | Módosítva: 2013-10-28 14:56:45

A masszázskádak vagy más néven jacuzzik tervezésekor a hagyományos masszőrök technikáját próbálják meg utánozni víz és levegő befúvásával, amihez aromaterápia és nyugtató zene is társulhat.

A masszázsmedencékben történő forró vizes fürdő, a levegő- és vízmasszázs kombinált használatával lehetővé teszi az erek kitágulását, fokozza a vérkeringést, a szívműködést és a testünkben lévő méreganyagok távozását. A pezsgő vízbe történő bemerüléssel, és ezáltal a testsúly csökkentésével tehermentesíteni lehet a fáradt izmokat és a fájó izületeket. 


Ezzel javul a mozgáskészség, enyhül a reumás- és izületi fájdalom. A masszázsmedencék további előnye, hogy csökkentik a testben lévő stressz hormonokat, rendszeres használatuk segíti a napi stressz oldást és feszültségmentes állapotot teremt.

Minőség, méret

A Jacuzzi egy amerikai cég neve, ami az 1950-es évek elejétől gyárt kifejezetten fürdőkádakhoz, medencékhez tervezett víz- és légbefúvó szivattyúkat, valamint fúvókákat. Kialakításukban, minőségükben, illetve a felhasznált anyagokat tekintve az amerikai típusok jelenleg is jobbak, mint az olcsóbb távol-keleti termékek. Jó ha tudjuk, hogy egy jacuzziból akár 100-120 helyen is szivároghat a víz, ha nem megfelelő anyagokat alkalmaznak, vagy nem elég precíz a minőségellenőrzés, ezért a minőségi termékeknél kétszeres biztonsági rögzítést és szigetelést alkalmaznak.


Sok hirdetésben a jacuzziban található fúvókák számát emelik ki, a minőségi jacuzziban azonban nem ez a legfontosabb szempont. A fúvókák teljesítménye, illetve az, hogy a fontosabbak képesek forgó mozgásra, többet jelentenek a természetes masszázs imitálásánál. Lényeges, hogy legyen minden fúvóka állítható, zárható, hogy az eltérő alkatú fürdőzők saját felépítésüknek és izomzatuknak megfelelő kezelést kaphassanak.


A helyesen kiválasztott jacuzzi mérete megegyezik a használó magasságával, vagyis egy jól megtervezett 180 cm-es kád belső mérete úgy van kialakítva, hogy abban egy 180-190 cm magas személy kényelmesen belemerülhet. Ekkora méretű kádba egy 160-170 cm magasságú személy belecsúszik, nem megfelelő számára a belső kialakítás, nem fogja azt a hatást kapni, amire számított. A kiválasztásnál fontos szempont a berendezések szervizelhetősége, amire az előlapok eltávolítása után van lehetőségünk.

Telepítés, költségek

A jacuzzi gyakorlatilag bárhova kerülhet, akár a nappali közepébe is. A kültéri használatban a terasz és a kert is népszerűnek számít, kinti telepítésnél a tisztaság miatt nem javasolják a medence besüllyesztését. A jacuzzi fenntartása nem kerül annyiba, mint sokan gondolnák. A nagyméretű otthoni medence feltöltéséhez háromhavonta, két köbméter víz elegendő. Átlagos használat mellett az áramfogyasztás sem sok, mintegy 250-300 forint/nap, azzal együtt sem, hogy állandó, számítógép által vezérelt tisztító vízkeringetésre van szükség.


Egy extrákkal felszerelt medencében fény- és aromaterápia teszi teljessé az élményt, és a beépített hangfalakon keresztül kedvenc zenéink szólnak a kikapcsolódáshoz. A kisebb, két-három személyes kivitelt úgy méretezik, hogy beférjen bármelyik ajtón, a vizet a nagyobbakhoz hasonlóan elég 3 havonta cserélni. A szűrést tisztítható papírbetét, ózon és oxigén végzi, agresszív vegyszer nem kerül a vízbe. A kész, hordozható medencék működtetéséhez elegendő a hagyományos 230 Voltos hálózati egyfázisú áramellátás, még a vízhálózatra sincs szükség, a háromhavi feltöltés és leeresztés egy tömlővel megoldható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...