Kültéri beton felújítása

2013-11-19 11:27:09 | Módosítva: 2013-11-21 12:25:41

A házilag készített, nem megfelelő szilárdságú betonfelületeket idővel kikezdi az időjárás. A málló, porló betont nem feltétlenül szükséges teljesen visszabontani, a műgyantaadalékkal javított, önterülő aljzatkiegyenlítő is jó megoldás lehet.


Időtálló betonfelületek létrehozására két lehetőségünk van. Az egyik, a régi beton teljes elbontása, majd új kialakítása. A magas bontási költség és az időveszteség miatt érdemes a már meglévő felületre – természetesen megfelelő előkészítést követően – javítóréteget felvinni. Ebben az esetben hátrányt csak a felvitt réteg okozta szinteltérés okozhat. Optimális esetben csak kis rétegvastagsággal kell dolgoznunk, így rövid idő elteltével járható, terhelhető felület hozható létre.

Hol használható?

A kültéri aljzatkiegyenlítők beton, cementesztrich vagy meglévő járólap burkolaton alkalmazhatóak szintezésre, simításra. Alkalmasak nedves helyiségek, teraszok, erkélyek burkolat-előkészítésére is. Jellemzően 2-20 mm között rétegvastagságban szokás alkalmazni őket, kézi vagy gépi terítéssel. A friss habarcs önterülő, nagyobb feszültségek felvételére is alkalmas. Óriási előnye ezeknek az anyagoknak a rövid kötési idő. Tapasztalatok alapján 2-3 óra elteltével járhatók, egy nap múlva pedig - szükség szerint - burkolhatóvá válnak. Kocsibejárónál fontos szempont, hogy akár könnyű járművel is terhelhető, járható hasznos felületet adnak, nem utolsósorban pedig fagy- és só állóak.


Előkészítés és felhordás

A javítandó aljzat lehet nedves vagy száraz, de lényeges, hogy szilárd, teherbíró, fagyálló, portól és leválasztó szerektől mentes legyen. A nem megfelelő szilárdságú felső réteget el kell távolítani, és az esetlegesen előforduló mélyedések, lyukak kitömésére külön erre gyártott kitöltőanyagot kell alkalmazni.


Ha az aljzat továbbra sem megfelelő szilárdságú, multifunkciós epoxigyantával érdemes alapozni, ez az ún. tapadóhíd. Javasolt az epoxigyanta felső rétegébe kvarchomokot szórni, a tökéletes tapadás elérése érdekében. A kiegyenlítő anyagoknál különösen fontos a pontos adagolás betartása, ettől csak maximum 2%-ban szabad eltérni, például, ha lejtős felület kialakítása a cél. Érdemes keverőszárat használni, hogy egyenletes, csomómentes anyagot kapjunk. Általános szabály, hogy annyi anyagot szabad egyszerre bekeverni, amennyit 30 perc alatt fel tudunk használni, ezután rövid idő alatt megtörténik a kötés.

Ha vastagabb réteg szükséges

Amennyiben 20 mm-nél vastagabb réteget szeretnénk létrehozni, vagy több fázisú kiegyenlítést kell végezni, először egy vastagabb esztrich alapot kell képezni. Ez nem más, mint egy cementből és finom szemcseszerkezetű adalékanyagból álló betonfajta. Esztrichből is létezik kül- és beltéri kivitel, az alaptermékek hagyományos (lassú) kötésűek, nagy szilárdságúak, de nem rugalmas jellegűek. Nagy felületek kiegyenlítésénél ezért dilatációs hézagot kell hagyni, és viszonylag hosszú, akár több hetes kötési-száradási idővel is számolnunk kell, csak utána végezhetjük el a burkolási munkákat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Látszóbeton

A különféle technológiával kialakított épületszerkezetek betonból készített egységeinek a felülete többnyire csak különféle utómunkálatokkal tehető esztétikus megjelenésűvé. Az építési technológiák...


Miért van többféle cement?

Cement. Egy földi halandó számára ez a szó mindössze nagyon finom szürke port jelent, amit beton, habarcs készítéséhez használnak. A halandók egy része - azok, akik már túl vannak családi házuk...