Betakarítás, tárolás

2013-11-19 12:52:20 | Módosítva: 2013-11-21 12:23:22

Késő tavasztól késő őszig a hazánkban termő zöldségek, gyümölcsök nagy választékkal kényeztetnek bennünket. Téltől tavaszig azonban az van, amit betároltunk, vagy megvehetjük a fóliást, esetleg a külföldről behozottat. Ízben, minőségben egyik sem éri el a napfényben, természetes körülmények között termett, és éretten leszedett termények minőségét.


A hagyományos tárolási eljárásokról (pincében, veremben) már korábban is írtunk, ezek – bár jó megoldások – a megváltozott életmód miatt egyre kisebb a jelentőségük. Az emberek rohannak, inkább megveszik a szállíthatóság biztosítása miatt még szinte zölden leszedett és kényszerérett gyümölcsöt, mert nincs idő tárolni, vermelni, sokszor még megtermelni sem. Ez nem jó, de ha már így alakult készítettünk egy összeállítást a különféle termények helyes otthoni tárolásáról.

Néhány alapelvető dolgot minden zöldségnél, gyümölcsnél érdemes betartani. Egyik, hogy csak egészséges gyümölcsöt tároljunk, ha valamelyik elkezd romlani, azonnal távolítsuk el, mert hamar megfertőzheti a többit. Érő gyümölcsöt ne tároljunk olyan mellett, melynél nem szeretnénk, ha érni kezdene, az érő ugyanis etilént termel, mely egyetemes növényi hormon. Ez azt jelenti, hogy az etilén minden növényre hat. Ha például éretlen banánt vettünk, mellé almát téve gyorsíthatjuk az érést. Cukkini mellett azonban ne tároljunk almát, mert a belőle távozó etilén érésre serkenti azt, mely miatt elveszíti zsengeségét.

Gyümölcsök a hűtőszekrényben

Az alma tárolására 7-10 °C közötti hőmérséklet az ideális. Tanácsos zöldségektől külön rakni, mert könnyen átveszi azok illatát, a zöldségek meg érni kezdenek miatta.

Az éretlen körtét szobahőmérsékleten tároljuk, az érett darabokat azonban tegyük hűtőszekrénybe, és 1-2 napon belül fogyasszuk el! Tartsuk a zöldségektől külön, mert ez is könnyen átveszi azok illatát.

Az éretlen sárgabarackot szobahőmérsékleten, az érett gyümölcsöket a hűtőszekrény leghűvösebb rekeszében (lehetőleg kevéssel 0 °C feletti hőmérsékleten) tartsuk! Mivel a kajszibarack könnyen romló gyümölcs, ha hosszabb ideig, egy hétnél tovább szeretnénk tárolni, csak a hibátlan darabokat tegyük el. Az őszibarack magas víztartalma miatt maximum 1-2 hétig tárolható. Az éretteket tartsuk hűtőszekrényben, de ne hűtsük túl őket!

A sárgadinnye víztartalma nagyon magas, ezért könnyen megromlik, tároljuk 7-10 °C körüli hőmérsékleten. Érdemes becsomagolni, mert intenzív illatát könnyen átvehetik más élelmiszerek.

A görögdinnyét célszerű hűvös, (10-13 °C), párás pincében tárolni; ennek híján tartsuk a hűtőszekrény legkevésbé hideg rekeszében. A felvágott görögdinnyét mindig fedjük le fóliával, és 1-2 napon belül fogyasszuk el.

A szamóca gyorsan romlik, ezért érdemes a vásárlást követő napon elfogyasztani. A túlérett és sérült szemek kiválogatása után hűtőszekrényben is maximum 2-3 napig áll el. Tartsuk lezárt műanyag dobozban, vagy lefóliázott edényben!

A szőlőt tároljuk hűvös, száraz helyen, lehetőleg kosárban; így 4-6 napig őrzi meg frissességét. Hűtőben, műanyag zacskóban (mosatlanul) szintén eltartható.

A szilva hűtőszekrényben mosatlanul tárolva akár 3-4 hétig is eláll.

A cseresznyét a puha, sérült és túlérett szemek kiválogatása után hűtőszekrényben (0-5 °C között), mosatlanul célszerű tárolni. Így maximum egy hétig áll el.

A citrusok, azaz a narancs, mandarin, citrom, lime, grépfruit hideg-érzékenyek! 2 °C alatt megkeseredhetnek. Legjobb, ha 7 °C körüli hőmérsékleten, magas páratartalom mellett tároljuk.

A banán szintén hideg érzékeny, esetében 12-14 °C közötti hőmérséklet ideális.

A kivit éretten hűvös helyen, hűtőszekrényben kell tárolni, az éretlenebbet pedig világos helyen, szobahőmérsékleten tartva érlelhetjük meg.


A zöldségek tárolási trükkjei

A paradicsomnál a hideg csökkenti az aromatartalmát és megkeményíti, ezért ne tartsuk hűtőszekrényben! 16 °C körüli, jól szellőző helyen érdemes tárolni.

A paprika a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében akár két hétig is tárolható különösebb minőségi romlás nélkül.

Az uborka ellenben rosszul tűri a túlhűtést, ideális tárolása 8-12 °C közötti hőmérsékleten van.

A retekféléket a legjobb hűvös pincében vagy a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolni. Ha nem használjuk fel rögtön, mindenképpen távolítsuk el a zöldjét, mert ez elszívhatja a gumótól a nedvességet, és az összeráncosodik, gumissá, puhává válik.

A sárgarépa a fényre és melegre érzékeny, ezért tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös, szellős pincében. A petrezselyemgyökér melegre érzékeny, ezért tartsuk hűtőszekrényben! Tárolására 0 °C körüli hőmérséklet ideális. Levelét felhasználásig állítsuk vízbe.

A burgonya ideális tárolásához hűvös (6-10 °C), száraz és sötét helyet érdemes használni. Ha tárolás folyamán fény éri, héja megzöldülhet, íze keserűvé válhat.

A brokkoli már rövid tárolás után is megsárgulhat, megfonnyadhat, ezért célszerű felhasználásig egy tál hideg vízbe áztatva, nejlonzacskóval lefedve, hűtőszekrényben tárolni. Ha erre nincs mód, mosatlanul a hűtő gyümölcstároló rekeszében is tárolhatjuk.

A céklát hűvös pincében vagy hűtőszekrényben érdemes tárolni, így hetekig eláll. Pincében, félig száraz homokba ásva több hónapig tárolható.

A fejes káposztát a hűtőszekrény leghidegebb rekeszében, 0 °C körüli hőmérsékleten tároljuk; így akár egy hónapig is eláll!

A karfiol a hűtőszekrény gyümölcstartó részében tárolható, ám mivel gyorsan romlik, 1-2 napon belül érdemes felhasználni.

A kelkáposzta hűtőszekrényben tárolva kb. 2-3 napig őrzi meg frissességét.

A kelbimbót a vásárlást követően mihamarabb fel kell használni. A hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében is mindössze 1-2 napig áll el.

A zeller gumóját száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk! A hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében 1-2 hétig áll el. Szárát felhasználásig állítsuk vízbe.

A saláta tárolására hűvös, sötét hely az ideális. A hűtő alsó polcain, lehetőleg közvetlenül a rácson tartsuk, így az alsó része sem romlik meg. Lazán papírba csomagolva a gyümölcstároló rekeszben szintén tárolhatjuk.

A padlizsánt a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében minőségromlás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk. Az éretlen darabokat szobahőmérsékleten előbb utó érlelhetjük.

A spenótot, ha vásárlást követően nem használjuk fel azonnal, csomagoljuk papírba és tegyük hűtőszekrénybe. Így is legfeljebb 2-3 napig tárolható romlás nélkül.

A cukkínit a hűtőszekrény gyümölcstároló rekeszében, papírba csomagolva tároljuk! Így kb. egy hétig áll el.

A patisszont tanácsos a szedést követően mihamarabb elfogyasztani. Ha erre nincs mód, akkor rakjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Itt is maximum egy hétig áll el.

A sütő- és főzőtököt fagytól védett, szellős, száraz helyen tároljuk. Fűtetlen kamrában vagy pincében sokáig eltartható.

A spárga gyorsan romlik, ezért érdemes vásárlás után azonnal felhasználni. Ha mégis tárolnunk kell, csavarjuk nedves konyharuhába (vagy állítsuk vízbe), és tegyük a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.

A zöldbabot célszerű mihamarabb felhasználni. Leöblítve és zacskóba téve a hűtőben kb. 2 napig áll el.

A zöldborsót tanácsos szintén minél előbb felhasználni. Ha mindenképpen tárolnunk kell, héjastul tegyük hűtőszekrénybe, így néhány napig eláll.

A vöröshagymát száraz, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni, hűtőszekrényben azonban megpuhulhat. Csak közvetlenül felhasználás előtt pucoljuk meg, ellenkező esetben jellegzetes aromáját elveszíti.

A fokhagymát száraz, sötét, hűvös helyen kell tárolni, hűtőszekrényben azonban ez is megpuhulhat. Semmiképpen se tegyük nejlonzacskóba, mert befülled és megpenészedik!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6520/Betakaritas__tarolas