Rotary hőerőgép (RHE)

2013-12-18 16:07:58 | Módosítva: 2014-09-09 10:16:19

Az iparban és a háztartásokban rengeteg felesleges hő keletkezik. Nem lenne felesleges, ha utólag hasznosítani tudnánk, fűtésre, villamos áram előállítására. Az előbbi még csak könnyebben megy, még az alacsonyabb hőmérsékletű hulladék hő is felhasználható - pl. a felületfűtésekhez.

Villamos energia termelésre azonban az 50-150 °C körüli hőmérsékletű közegek csak rendkívül nehézkesen használhatók fel, a gőzturbinák jó hatásfokú működtetéséhez ennél magasabb hőfokra van szükség.


A Wankel alapú Rotary hőerőgép (RHE) ezt a problémát igyekszik megoldani. A külső forrásból származó, alacsony nyomású hőhordozó folyadékot zárt ciklusban nagy nyomású gáz halmazállapotú közeggé alakítja, és a nagynyomású gázt vezeti a turbinákra. A fizikai elv az ún. Rankine ciklus – egy termodinamikai körfolyamat, mely a hőenergiát mechanikai munkává alakítja -, ami jobb hatásfokkal működik, mint az ún. Carnot ciklus. A fő különbség abban áll, hogy a folyékony víz nyomásának növelésére szivattyút használnak. Ez körülbelül százszor kevesebb energiát igényel, mint ha gázt sűrítenének kompresszorral, ahogy a Carnot-körfolyamatnál történik.


Nagy szüksége van a világnak egy ilyen technológiára, mert ezzel akár 50 fokos hulladékvizek, szennyvizek energiáját is hatékonyan lehetne hasznosítani, közvetlenül villamos áramot nyerni ki belőlük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6559/Rotary_hoerogep__RHE_