Szekrények belseje

2013-12-29 16:44:16 | Módosítva: 2014-10-10 12:02:37

A tükrös, tolóajtós – vagy bárhogyan nyíló ajtós – beépített szekrények népszerűségüket nemcsak szépségüknek, hanem praktikusságuknak is köszönhetik. A gardróbszekrények belső kiegészítőinek széles választéka, a praktikumot és a kényelmet szolgálják.


Amikor gardróbszekrény vásárlását vagy készíttetését tervezzük, néhány alapszabályon túl teljesen saját igényeinkre szabhatjuk azt. A szekrények mélysége 55-60 cm, mert ez illeszkedik a vállfán lévő kabátok, zakók méretéhez. A hagyományos polcok magassága 30-35 cm legyen, mert így még nem lesz túl magas a ruhatorony. A szekrények belső alaptagolása az ajtók számához igazodik, általában annyi részre van osztva a korpusz (szekrényváz), ahány ajtó lesz.

A szekrény alaptagolásán túl a gardróbnak alkotóelemi lehetnek a polcok, fiókok, kosárfiókok, műanyag fiókok és tálcák, akasztó rudak, cipőtartók, nadrágtartók, nyakkendő-tartók, ruhaliftek stb.

Gardróbszekrények elemei

Az akasztórúd egyik gardróbból sem maradhat ki, keresztbe és hosszába is beszerelhető a szekrényekbe, mert az akasztórúd rögzítési pontja lehet a felette lévő polc alja vagy a szekrény oldalfala is. Ezek a rudak fémből és jó minőségű műanyagból is készülhetnek, és olyan szépek is tudnak lenni, hogy akár nyitott, a gardróbszobában lévő polcrendszerekben, akár előszoba szekrényekben is használhatók.


A nagy belmagasságú szekrények felső részén a hagyományos akasztórudat ruhaliftek testesítik meg. A gardróbliftek lehajtásával a magasban lévő ruhadarabok is kényelmesen elérhetővé válnak. Ruhaliftet csak olyan helyre tervezzünk, ahol tágas hely van a szekrény előtt, mert lehajtva kb. 70 cm hely szükséges, és kalkulálni kell még egy embernyi hellyel is, hogy a ruhákhoz hozzáférjünk.


A különféle kihúzható kiegészítőkkel minden helyet kényelmesen ki tudunk használni, és jól tagolt rendet tudunk tartani a szekrényben. A tartókat kihúzva a szekrény mélyéről, könnyebb kiválasztani a keresett nyakkendőt, övet vagy nadrágot.


Kevéssé ismertek a kihúzható, sok rekeszes műanyagtálcák a gardróbokban, pedig főleg a hölgyek tudják rendben tartani ruhatáruk kiegészítő elemeit bennük. Minimális helyet foglalnak, kb. 10 cm magasak, és a sok kis rekeszbe rendezetten tarthatjuk a fülbevalókat, kitűzőket stb.


A készen kapható szekrények ellen kifogás szokott lenni, hogy „szitává van fúrva” az oldalfaluk. Ennek hatalmas előnye, hogy nem kell előre meghatároznunk a kiegészítők helyét, ha használat közben derül ki, hogy valami nincs jó magasságban, vagy szükségünk van egy újabbra. A meglévő furatokba könnyen át-, illetve felszerelhetjük, amire szükségünk van. Nem kell erről az előnyről lemondanunk az asztalos szakemberrel méretre készíttetett gardróbok esetében sem, csak kérjük előre, hogy sok-sok furat készítésével teremtse meg a későbbi variálhatóság lehetőségét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6570/Szekrenyek_belseje