A kézbesítés rajtunk is múlik

2014-01-07 15:03:50 | Módosítva: 2014-01-07 20:50:26

Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével a klasszikus postai szolgáltatások igénybevétele csökkent. Egyre kevesebb levelet kapunk és küldünk, az újságok egy részét is az interneten olvassuk. Ennek ellenére postaláda kell, és kelleni fog.

Milyen a szabványos postaláda?

A bedobó nyílás mérete a legtöbb postaládánál megegyezik, mégis érdemes olyat választanunk, ami megfelel az előírt szabványnak. Ez ugyanis a boríték szabványokhoz igazodik, ami megkönnyíti a gyűrődés és sérülésmentes kézbesítést.

Az, hogy milyen postaláda lesz megfelelő valakinek, az attól függ, hogy kerítésre, kertkapura vagy falkerítésbe szerelhetőre van-e szüksége. Érdemes megmérni, mennyi hely van a postaládának hagyva, illetve fontos a magyar posta rendeleteinek megfelelő postaládát választani.


A postai szolgáltatási szerződés teljesíthetősége érdekében, az egyéni levélszekrényeknek több paraméternek kell megfelelniük. A bedobó nyílás minimális mérete: 30x230 mm. A bedobó nyílás középvonalának földtől, padlószinttől mért távolsága: 700 mm és 1700 mm között (különleges esetekben legfeljebb 400 mm és 1800 mm között) kell lennie. A levélszekrény kialakításának olyannak kell lennie, hogy alkalmas legyen az előzőekben leírt bedobó nyíláson keresztül elhelyezhető méretű postai küldemények biztonságos és sérülésmentes elhelyezésére oly módon, hogy ahhoz jogosulatlan személy hozzá ne férjen.

Létezik egyoldalas postaláda, kétoldalas postaláda, esőálló postaláda, rozsdamentes postaláda, zárral szerelt postaláda és zár nélküli postaláda. Létezik olyan postaláda, ami lopás ellen védett. A postaládát a gyártás során felhasznált anyag minősége határozza meg, nyilván a biztonságosabb postaládáért többet kell fizetni. A postaláda elhelyezésekor figyeljünk rá, hogy ha van kutyánk, a postást ne veszélyeztesse az eb, különben szabványos láda ide vagy oda, nem nagyon számíthatunk majd a kézbesítő jóindulatára és pontosságára.


Mit tudjon még a postaláda?

A lépcsőházi postaládáknak kisebb biztonsági védelem is elég, feltételezve azt, hogy alapesetben csak az jut be a társasház előterébe, akinek kulcsa van hozzá. A vízállóság, mivel ezt beltérben szereljük fel szintén nem lényeges.

A kültérire tervezett daraboknak már jobban kell állnia a sarat. Jó, ha a levélbedobó nyílás felett van esővédő lamella, vagy még jobb a kis lengőajtó, ami elzárja a bedobó nyílást. Szerencsésebb, ha a bedobó nyílás az utca fele néz, a zárható kivételt biztosító ajtó pedig befelé, a ház felé. A postaláda anyaga minél strapabíróbb annál jobb, mert évekig minden időjárási viszontagsággal dacolnia kell.

A fa postaládák szépek, de nyirkos időben bedagad az anyaguk, melegben kiszárad, tehát ezeket bármilyen felületkezeléssel látjuk is el, vagy szorul majd az ajtaja, vagy lötyög. A láda felszerelésekor jó, ha gumialátétet is használunk, hogy a víz a furaton se tudjon később befolyni.

Az átlagos levél és újságszámunk, és az ürítés gyakoriságához mérten válasszuk ki a postaláda méretét. Nem szerencsés, ha csak akkora, hogy gyorsan megtelik, és minden alul levő dolog gyűrődik. Ezért ahol sok szórólap érkezik érdemes vagy nagyobb postaládát felszerelni, vagy olyan kétkazettásat, melyben külön van hely a szórólapoknak, reklámújságoknak, és külön a leveleknek. Ezek kialakítása általában olyan, hogy a leveles részbe tényleg csak levelet lehet kényelmesen betenni, míg a szórólapnak kialakított részbe az újság is kényelmesen beejthető vagy összecsavarva becsúsztatható. Az interneten és a szakboltokban szétnézve óriási postaláda választékkal találkozunk, így nem nehéz ezekből kiválasztani a számunkra ideális jelöltet.


Egy külön újságtartóval szerelt
szabadon álló típus


Fantáziát is belevihetünk az egyedi
darabokba


A postaláda is mutatja: golfozó lakik itt


Egy kültéri rozsdamentes változat


Amerikai postaláda, ha levelet tesznek bele,
azt a zászló felemelésével jelzik


Oszlopra szerelt elegáns változat


A fa postaláda, nem kedveli
az időjárás szeszélyeit


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: postaláda

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6580/A_kezbesites_rajtunk_is_mUlik