Téli cipőápolás

2014-01-29 09:34:47 | Módosítva: 2014-02-09 17:41:32

A cipők minden időszakban gondos ápolást igényelnek, ám télen még extrém hatásoknak is ki vannak téve. Sokan mellőzik rendszeres ápolásukat, pedig ezt még a legdrágább cipők is igénylik. A latyakos téli időben meg különösen szükséges. A sár, eső, sós hólé szinte minden cipő anyagán maradandó károkat okozhat, ha elmarad a szennyezőanyagok gyors letakarítása és hatékony szeres ápolás.


Tisztítás és impregnálás

A különféle bőr és egyéb anyagból készült lábbelik gyakori ápolásának általában három követelményt kell teljesíteniük: elsődlegesen tisztítani, majd ápolni kell a felső részeket, és ezen felül még az anyagot impregnálni, azaz vízlepergetővé is kell tenni a nedvességgel szemben.

Az első fázis mindenkor a felületek letisztítása. Normál esetekben ez portalanítást jelent, ami fedett – azaz festett bőrök esetében – és nyersbőrből készült cipőknél finomszőrű kefével vagy tiszta ronggyal is elvégezhető. A makacsabb foltok terpentines ronggyal távolíthatók el. A nubuk, azaz a hasított bőr lábbeliknél ezt szárazon, gumikefével célszerű elvégezni. Ha sáros a cipő, akkor csak a szennyeződés kiszáradása után ajánlott a letakarítása. Hasonló módon lehet a sártól megszabadítani a különféle vászon, vagy más szövött anyagú cipőket is, de erősebb szőrű kefét ajánlott használni. A műbőr felsőrészű lábbelikről pedig a kefélés után enyhén nedves ronggyal áttörölve lehet a szennyeződés maradékát is eltávolítani.


Ha még nedves a lábbeli, akkor előbb kisámfázva, vagy újságpapírral kitömve kell megszárítani. Kerülni kell a gyors száradást, ezért kályha vagy fűtőtest közelébe tenni tilos. A gyors száradás ugyanis minden bőrt megkeményít, merevvé tesz. A cipők kisámfázása egyébként is ajánlatos, mert ezzel kisimulnak a járás közben keletkező járóráncok. A szennyeződéseket csak ezt követően ajánlott a bőrökről az előző módokon eltávolítani. Ha hó- és sófoltok maradnak a felületen, azt konyhasó és ecetes víz 2+1 arányú keverékébe mártott textíliával, vagy más, kimondottan sófolt eltávolító szerek valamelyikével kezelve célszerű eltüntetni. A cipők felsőrészét azonban különféle bőrökből készítik, és az ápolásukhoz használt szereket a bőr fajtájához igazodva kell megválasztani. A cipő ápolása egyben felület-felújítást is jelent, ezért fontos rendszeresen végezni.A fedett, festett boxbőr cipőkhöz különféle krémeket és gyorsfényező szereket lehet használni. A tapasztalatok alapján a gyorsfények, amelyek általában vizes emulziós réteggel vonják be a kezelt felületeket, többnyire inkább fényességet biztosítanak, míg a lanolin és méhviasz tartalmú cipőkrémek, boxok, színaktiváló hatásúak, és valóban ápolják, puhítják is a cipők bőrét. Ez utóbbiak szivacsos bekenés és száradás után finomszőrű kefével fényesíthetők ki, míg a gyorsfényezők legfeljebb egy száraz textíliás áttörléssel lesznek szép fényesek. Ezt még az új cipők első viselése előtt is ajánlott megtenni, amivel megalapozható a bőr tartóssága. A boxkrémeknek emellett még csekély mértékű impregnáló hatásuk is van. A különböző színű cipők bekenéséhez és fényezéséhez külön-külön rongyot és kefét célszerű használni az eredeti szín megtartása miatt.

A velúr és egyéb hasított bőr cipőkhöz csak olyan szerek használhatók, amelyek különféle tisztítóhabok, velúrtisztító szivacsok, és gélek. Ezek durva bőrökhöz és egyéb textilek számára lettek kifejlesztve. Nemcsak ápolnak, de esetenként impregnálnak és aktiválják, frissíti is az anyag színét.

A műbőrből készült cipők enyhén nedves ronggyal könnyen tisztíthatók, ám a varratokat csak szilikonos kezeléssel lehet tartósabbá tenni. Erre használható a háztartási szilikon zsír is, amit ronggyal vagy szivaccsal célszerű a felületre vékonyan felkenni, majd kis idő múlva a feleslegét tiszta ronggyal letörölve, lágyan átdörzsölve kifényesíthető. Ez a felület impregnálását, azaz vízlepergetését is megoldja.


A vászoncipők ugyan többnyire nyári viseletre alkalmasak, ám a sportcipők elterjedésével a gyöngyvászon és műbőr kombinációjú változatok is általánosan viseltekké váltak. A teljes vászon alapanyagúak akár mosógépben, 30 fokos kímélő programmal, folyékonymosószert használva és huzatba helyezve kimoshatók. Ajánlatos műanyagsámfára húzni a cipőket, és a centrifugálást mellőzni kell, majd szabad levegőn megszáríthatók. Egyébként bármilyen mosószeres habbal és szivaccsal is kitisztíthatók, a gumi részeit pedig szilikon zsírral átkenve lehet felújítani.A vászon és műbőr kombinációjú cipőket inkább szivaccsal és mosószeres habbal célszerű letisztítani, majd száradás után a műbőr és műanyag részeket szilikonos áttörléssel érdemes felújítani.

Az köztudott, hogy a lábbeliknek a víz és a sós hólé a legnagyobb ellensége. A kimaródást csak impregnálással lehet megelőzni. A vízlepergető réteget bőröknél, műbőrnél különféle e célra készült szilikon spray-ket használva, vagy szilikon zsírral bekenve, esetleg ricinusolajjal bevonva lehet létrehozni. Ezek még a varrásokat is impregnálva védik. A kezelést az esős, latyakos időszak előtt ajánlott elvégezni. A gyöngyvászon betétes, sportos jellegű cipőknél a spray-s kezelés a célravezetőbb, mert a kiszórt permet még a bélés felső részét is védetté teszi a nedvességgel szemben.

Ettől függetlenül azonban ajánlott mindig az időjárásnak megfelelő lábbelit használni. Ez különösen nedves időben, a belső részük alapos kiszellőzése miatt is szükséges. A cipők alaktartását pedig a tárolásukkor sámfával, vagy újságpapírral kitömve ajánlatos segíteni, mégpedig természetesen a letisztításukat, ápolásukat követően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6607/Teli_cipoapolas