Műanyag fal- és mennyezetburkoló

2014-02-11 12:16:19 | Módosítva: 2014-02-11 12:18:57

A fenyő lambériát senkinek sem kell bemutatni, gyorsan és esztétikusan boríthatóak vele nagy falfelületek. Hátránya, hogy nehezen tisztítható, és nedves helyiségekben nem használható.


A falak és mennyezetek felújítása fáradságos munka és pár évente meg kell ismételni. A műanyag fal- és mennyezetburkoló panelrendszerrel elég egyszer burkolni, és csak időszakos takarításokat kell elvégezni.

Elemekből összeszerelhető

A PVC falburkoló elemek könnyen, gyorsan összeszerelhetők, nem igényelnek karbantartást, és könnyen tisztíthatók - szemben a fa lambériával. Családi házak, lakások, konyhák, előszobák vagy dolgozószobák falburkolatának kialakításához ugyanúgy ajánlható, mint irodák vagy műhelyek burkolataként. A PVC-ből készült rendszer strapabíró, alaktartó műanyagból készül. A választék kétféle szélességet foglal magában. Mivel a felületük sima, a paneleket egyszerűen le lehet törölni és így különösen higiénikusak – a mikrobáknak és gombáknak esélyük sincs a megtelepedésre. Emiatt a panelrendszer ideálisan alkalmazható erősen nedves helyiségekben, a fürdőben vagy a konyhában is.

A panelrendszer egyszerűen felszerelhető: ehhez mindössze a háztartásokban is megtalálható alapszerszámokra van szükség. A panelek az alap minőségétől függően akár falécekből kialakított tartószerkezetre is felerősíthetők. A műanyag falburkolat mind vízszintesen, mind függőlegesen felszerelhető, ezért alig keletkezik vágási hulladék. A PVC lambériához szerelési útmutatót mellékel a legtöbb gyártó.

Egyenetlen felületeken (a panelhossztól függően) kb. 30-60 cm távolságban faléceket kell erősíteni a falra, a később elhelyezendő panelekre merőlegesen. Ezekre, mint alapra erősíthetjük azután rá a paneleket különböző módszerekkel. Ha az alap sima és erős, a műanyag paneleket neoprén ragasztóval vagy akril emulzióval lehet egyszerűen és gyorsan egymásba illeszteni, és közvetlenül az alapra ráragasztani. A különböző rögzítési módszereket természetesen vegyesen is alkalmazni lehet: a paneleket rá is lehet ragasztani a falécekre.

A műanyag panelrendszerhez – a különböző felhasználási területeknek megfelelően – kiegészítő és toldó profilok széles választéka kapható. A szegélyprofilokon kívül osztóprofilok, sarokelemek és univerzális profilok is megtalálhatók a gyártók kínálatában.


A PVC lambéria hosszú élettartama mellett könnyű tisztíthatóságával előzi meg burkolótársait, de nem ez az egyetlen előnye. A légkamrás szerkezet miatt könnyűek, anyagtakarékosak, és jól szigetelnek, azaz az esztétikus burkolat pénzt is megtakarít nekünk. A burkolandó terület nagyságától függően különböző szélességű csíkok közül választhatunk, a lezáró elemek pedig igazodnak a lakás és a lambéria külleméhez is.


Bármilyen alapra felszerelhetők, így megspórolható egy csempézett helyiség szétverése és a sitt elszállítása, mindössze 1-2 cm veszteséggel kell számolnunk. Felülete strukturált, elemei könnyen, gyorsan felszerelhetők. Nyaralókhoz, kültéri felhasználáshoz UV álló kivitelben is kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falburkoló anyagok

A különféle falburkolatok között a lambéria egyedi sajátosságával tűnik ki. A hagyományosak alapanyaga valódi fa, ám e mellett már korszerű alapanyagú "utánzatok" is gyarapítják a választékot. Ez...


Mi kerüljön a falra?

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...