Csúszásmentesítés lehetőségei

2014-02-25 12:21:57 | Módosítva: 2014-02-25 12:33:29

Nemzetközi statisztikák szerint a legtöbb baleset elcsúszásból ered. Ma már számtalan eszköz és technológia érhető el a járófelületek csúszásmentesítésére; kültérben és beltérben is alkalmazható megoldások, melyekkel megelőzhetjük a baleseteket.


A csúszásmentesítés területén többféle technológiát alkalmaznak és forgalmaznak. Vannak mechanikai csúszásgátlók (csúszásgátló szalagok, csúszásgátló lemezek, csúszásgátló bevonatok, uszodai szőnyegek stb.), és léteznek kémiai csúszásgátló rendszerek. Ezek alkalmasak akár kerámia, gránit, mészkő, márvány, gress, beton, burkolatok-, akár lemez zuhanytálca és fürdőkád csúszásmentesítésére is.


Öntapadós csúszásgátló fóliák


3M öntapadós csúszásgátló szalag


Csúszásgátló bevonatrendszer aszfalton: 3M csúszásgátló festék

Gyakorlatilag bármilyen járófelülethez kifejlesztettek megfelelő technológiákat, melyek alkalmasak a balesetek megelőzésére, legyen szó fém, fa, üveg, PVC, kerámia, gránit, márvány, műanyag, beton burkolatokról, akár medencéről, kádról, zuhanyzóról. A csúszásmentesítés nemcsak szubjektíven érzékelhető, hanem objektíven mérhető is – dinamikus súrlódási együtthatót mérő készülékkel. Segítségével ellenőrizhetjük a burkolatok megfelelő tapadását valamelyik technológia alkalmazása előtt és után is.

A csúszásgátló bevonatok alkalmas akryl, fa, fém, üveg, kerámia, természetes kő, gránit, márvány, PVC, beton stb. burkolatok csúszásmentesítésére kül- és beltéren, víz alatt és víz felett egyaránt. Az alap termék áttetsző, így kiválóan alkalmas magasfényű polírozott márvány, gránit, kerámia és lakkozott faburkolatok csúszásmentesítésére is, mert a burkolat eredeti színe és fénye teljes mértékben megmarad.

Élményfürdőkben egyre népszerűbb a fa szerkezetű hidak, átjárók építése, de – mint tudjuk – vizesen ezek a szerkezetek is rendkívül csúszósak. Legtöbbször szőnyeggel takarják le a burkolatot, ami nem egy tökéletes megoldás, mert a fa nem tud megszáradni, rövidül az élettartama, lerakódnak a baktériumok, és nem utolsó sorban a felkunkorodó szőnyegben el is lehet esni. A megfelelő csúszásgátló bevonattal azonban a fa szerkezetek is csúszásmentessé tehetők.

Árusítanak csináld magad csúszásmentesítő szettet is. A csináld magad szett alkalmazását ajánljuk mindenki számára aki a saját fürdőszobáját, teraszát, bejáratát, lépcsőjét szeretné csúszásmentesíteni, akár a házban, akár a ház körül. A rendszer megoldás lehet a csúszós, nedves csempefelületek problémájára is. Ez nem egy bevonat, hanem a felszín mikroszerkezetének átalakítása. A termék 3 egyszerű lépésben alkalmazható. A kezelés nem befolyásolja a burkolólapok eredeti megjelenését, az eredmény nem látható, de nagyon is érzékelhető. Bárhol alkalmazható, ahol a nedves, csúszós padló veszélyes lehet, pl. úszómedencéknél, szaunáknál is.

A csúszásmentes lemezek, profilok számos helyen alkalmazhatók, akár ipari környezetben is, pl.: szerelőaknák, tömegközlekedési járművek fellépőin. A csúszásgátló lemezcsíkokat bármilyen burkolatra rá lehet helyezni, ragasztással vagy csavarozással rögzíthetők. A csúszásmentes granulátum lemez (üvegszál erősítésű poliészteren kemény gyémánt alumínium-oxid) egy rendkívül ellenálló anyag. A termék gyakorlatilag elpusztíthatatlan, teljesen törhetetlen, és ellenáll a rendkívüli időjárási viszonyoknak is.Csúszásgátló lemezcsík fém lépcsőn

A lemez erős színtartó, rugalmas, könnyű súlya miatt könnyen kezelhető és telepíthető. Hatékony, gyors és biztonságos megoldás. Minden csúszós padlón és lépcsőn, alkalmazható gyalogos és járműközlekedésnél, rámpákon, munkaállványokon, bármilyen burkolatra. Bármikor roncsolás-mentesen felszedhető, és újra telepíthető, gyakorlatilag végleges megoldást jelent az üzemi jelöléseknél is.

A csúszásgátló és jelölő szalagok érdes, csiszolószerű anyagból készülnek; erős és tartós polimerrel rögzítve egy stabil műanyag hordozófelülethez, ami ugyancsak tökéletesen csúszásmentes felületet biztosít. Alkalmazható intenzív gyalogos- vagy járműforgalomnak kitett csúszós felületekre (pl. folyosók, gyártócsarnokok, raktárhelyiségek, rámpák, lépcsőházak stb.). Az extra csúszásgátló szalag nem tömődik el, ha sár vagy olaj kerül a felületre. Alkalmas olyan területekre is, ahol az erőteljes igénybevétel és szennyeződés ellenére, hosszan tartó csúszás elleni védelemre van szükség.

Fürdőszobákban, gyógyfürdőkben, uszodákba, zuhanyzókban és öltözőkben, vagy akár fürdőkádakban is alkalmazhatók a csúszásgátló szőnyegek. A modul szerkezetű, antibakteriális csúszásmentesítő szőnyeg biztonságos, esztétikus és tökéletesen tisztán tartható. Puha, rugalmas felületén mezítláb is kényelmes a járás.

Ugyancsak hatékony csúszásmentesítő a 3M Safety-WalkTM. A gumiszerű csúszásgátló nedves felületre is alkalmazható. Közepesen barázdált felszíne csúszásmentes műanyag granulátum bevonattal van ellátva; puha, kényelmes, higiénikus, csúszásmentes borítófelület ad. Ideális megoldás olyan nedves felületeken is, ahol mezítláb járunk; pl. hajókhoz és vízi sporteszközökhöz.


Csúszásgátló granulátum 


Kvarcit csúszásgátló bevonat lépcsőfelületen


Csúszásgátló kádba


Csúszásgátló zuhanyszőnyeg zuhanyozó tálcába

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne csúszkáljunk télen sem az utakon

A téli változatos időjárás reggelente sokszor veszélyt tartogat a lakosok számára. A váratlanul lesett hó, vagy a még veszélyesebb ónos eső miatt síkos járdákon ilyenkor elég nehéz közlekedni....


Téli csúszásmentesítés

Az nem kétséges, hogy idén is számíthatunk kisebb nagyobb havazásra, erre pedig ajánlatos előre felkészülni. A havas réteg eltakarítása a háztulajdonosok és a közterületet kezelők feladata. A...