Virágtartó erkélyre – raklapból

2014-03-06 13:04:07 | Módosítva: 2014-07-19 16:58:45

A raklapok könnyen beszerezhetők és bár az alapanyaguk felületei durvák, ennek ellenére némi plusz munkával masszív virágtartó készíthető belőlük a balkonokra, erkélyekre.

Először is a deszkalapokból összeerősített vázat érdemes kiigazítani, és esetleg meg is erősíteni néhány utólag behajtott horganyzott bevonatú facsavarral. A következő lépesben a rácsosan felerősített deszkák felületét és éleiket célszerű 100-as szemcsenagyságú és fúrógépbe fogott csiszolótárcsával simára munkálni. Ezután következhet a fafelületek lazúros bevonása, vagy esetleg színre festése.

A felületkezelés után a raklap akár a hátoldal felöli deszka mellvédre csavarozható, vagy az erkély korlátjára akasztható, felül pedig a raklap hátoldalára csavarozott U-alakú lemez szeglettel célszerű felerősíteni.

Ezt követheti a különféle kaspóknak az elülső raklap lécekre erősítése. A cserepek, kaspók rögzítéshez erős, közepes vastagságú zsineg a legkézenfekvőbb, de ónozott lágy kötöző huzal is megteszi. A tartó zsineget, vagy huzalt a deszkába fúrt lyukon összehajtva, majd e hurkon egy csap átbujtatása után lekötve és a kaspók palástját többszörösen, szorosan körbe tekerve könnyen rögzíthetők.

Végül már csak a növények telepítése marad hátra, ami kisebb cserepes növényeknek a kaspókba helyezésével percek alatt elvégezhető. A dísznövények rendszeres öntözésé mellett így egész nyáron élvezhető az egyébként sivár erkélyeknek ez az üde színfoltja, ami még nem is kerül sokba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...


Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...