Kulcskérdések

2014-05-16 11:10:21 | Módosítva: 2014-05-16 11:30:36

Az otthonok biztonságát az ajtózárakkal lehet elsődlegesen biztosítani. Ezek minden esetben biztonsági-, azaz nehezen nyitható szerkezetek, amelyek megakadályozzák az illetéktelenek bejutását. Bár mindegyike hosszú élettartamú, ám a gyakori használat miatt a kulcsok idővel kopnak, és megnehezítik a zárak használatát. Más esetekben a kulcs elvesztése, vagy a zárba törése okoz nyitási problémát. A kulcs, és természetesen a hozzátartozó zár minősége, biztonságossága, tehát a biztonság egyik kulcskérdése.

Problémák és megoldások

Az ajtók és a zárak biztonságosságának azonos minőségűnek kell lenni. Egy kevés, két biztonsági zár már – egy erős ajtóba szerelve – megfelelően megnehezítheti a betörők dolgát. A zárak és a hozzátartozó kulcsok is nagyon sokfélék lehetnek. A régi, lamellás bevéső zárakat nem kell lebecsülni, viszont a modern, korszerű biztonsági hengerzárak egyre jobban elterjedtek és az újabb bevéső zárakba is beszerelhetők. Ez utóbbiak között azonban igen nagyok a különbségek.

A lamellás biztonsági bevéső zárakat egy-, vagy két tollú, fogazott, esetleg a száron mart hornyokkal is ellátott ún. tollas kulcsok nyitják. Korszerű változataikba már hengerzárak is beilleszthetők, ám ezek mindenképpen a Mabisz által minősített, megfelelő biztonsági betétek legyenek. Beszerezhetők speciális, egy- és kéttollú kulccsal nyitható különleges és drága biztonsági zárak is.


A zárak és az ezeket nyitó kulcsok kérdéseiben Zugló egyik régi és ismert kulcs- és zárszaküzletének szakembere, Harsányi Tamás tanácsai alapján igyekszünk néhány hasznos tanáccsal szolgálni olvasóinknak. A szakember szerint ma már minden probléma a helyszínen, vagy a műhelyben megoldható, de nem minden esetben éri meg, vagy nem szabályos – különösen a kulcspótlások esetében.

A legegyszerűbb, ún. kommersz cilinderzárak szinte semmiféle akadályt nem jelentenek a betörőknek, akik akár kulcs nélkül, különféle finom, vagy inkább durva módszerekkel kinyithatják ezeket. A zártest könnyen fúrható, letörhető stb., és így kulcs nélküli bejutást tesz lehetővé a lakásba. Ezért kell a zártest hosszát jól meghatározni, mert annak kívülről kiálló részét könnyű letörni. Ha mégis kiáll a vége a zárcímerből, kívülről felszerelt törésgátló pajzzsal ez megelőzhető. Ettől azonban még védelmet alig biztosít, más eszközökkel könnyen nyitható.

Az elveszett kulcs esetében inkább a zárbetét cseréje a kifizetődőbb, mégpedig lehetőleg egy biztonsági változatra. A csere alig kerül többe, mintha több kulcsot másoltatnának a régi zárhoz, és így a nagyobb biztonság is megvalósítható. Az új betétekhez ugyanis 3-4 kulcs is tartozék. Nem árt az olcsóbb hevederzárak betétjeit is megvizsgálni, mert némelyik hengerzár betétje azonnal biztonságira cserélendő a biztonság érdekében.

A hengerzárak közül ugyanis csak azok nyújtanak kellő biztonságot az illetéktelen nyitásokkal szemben, amelyek a homlokfogazáson kívül a profilos lapjukon mart fészkekkel is ellátottak, a zártestük fúrás-, savazás- és törésbiztos anyagból készült, és viszonylag sok reteszelő csapjuk megnehezíti a maghúzásos nyitásukat. A fésűs nyitási kísérleteket pedig a különleges kialakítású zárnyílásokkal igyekeznek a gyártók megnehezíteni. Lehetőleg a kulcsainak reprodukálásához ún. másoló kártya legyen szükséges. Az ilyen kulcspótlásokat csak a kártyán feltüntetett helyen lehet elkészíttetni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet csereszabatos másolatokat készíteni róla, de a kulcsmásolók ezt nem vállalják. Az ilyen zárbetétek nem is mindig másolásvédettek, erről még a vásárlás előtt a szaküzletben ajánlatos informálódni.

Amelyik kulcs nem kártyás, azaz másolásvédett, az megfelelő minta alapján másolható. A másolás pontosságát a minta kulcs adja, ezért csak kevésbé kopott változatokról érdemes az adott zárat biztosan nyitó változatot készíteni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a másolt kulcs akadozva nyitja majd a zárbetétet. Ilyenkor célszerű a „talonba” tett tartalék kulcsot mintaként használni a pótkulcs elkészítéséhez. Vannak szerencsétlen esetek, amikor a beletört kulcs alapján kell másolatot készíteni. Ennek sikeressége mindig a törési felülettől függ, mert a jelentősebb deformációkat elég nehéz korrigálni, ezért az ilyen pótlások készítése mindig kétséges.

Sokan idegenkednek a különféle zárakhoz való kulcscsomóktól, és esetleg a zárak átprogramozásával szeretnék minden hengerzárjukat egy kulccsal nyitni. Erre is lehetőség van, ám ez elég sokba kerülhet, mert az átprogramozás költsége elég jelentős. Ezt a különféle zárak betétcsapjainak az áthelyezésével, illetve adott hosszúságúra cserélésével lehet elérni, ami elég hosszadalmas munkát igényel. Csak olyan esetekben éri meg a ráfordított költségeket, ha pl. társasházak kapujának a betéte a gyakori és sokak által használva elkopott, és a betét nyitása már gondot okoz. Ilyen esetekben egy hengerzár betét átprogramozásának a költsége kevesebb, mint több tucat új kulcs készítésének együttes összege lenne. Ráadásul a betétcsere szinte észre sem vehető, bár esetenként a régi kopott kulcsokat új másolatra kell cserélni a biztonságos nyitás érdekében.

A zárak átprogramozása egy-egy kulcs elvesztése esetén is felmerülhet, ám ez esetenként a zárbetét cseréjével olcsóbban és gyorsabban is megoldható. Az új cilinderzár mellé ugyanis pótkulcs készlet is jár, így megtakarítható az átprogramozás, és az új kulcsok költsége is. Ezt a lehetőséget a lamellás, bevéső zárak elveszett kulcsánál is érdemes mérlegelni, mert a kiszerelt zár lamelláinak átrendezésével ugyan megtartható a régi zár, viszont új kulcsokat kell hozzá készíteni. Egy esetleges zárcserével viszont ez mellőzhető, a különféle méretű és gyártmányú zár között biztosan fellelhető olyan típus is, amely könnyen a régi helyére szerelhető, a hozzá mellékelt kulcsok pedig ez esetben is feleslegessé teszik az új kulcsok készítését. A költségektől függ, melyik megoldás alapján érdemes dönteni a lehetőségek között.

Egyébként a profilos, fogazott tollas kulcsok is minden nehézség nélkül másolhatók, bár ezt is jobb alig kopott mintakulcs alapján elvégezni. A számtalan nyerskulcs változat közül a jól képzett szakember biztonsággal választja ki a megfelelőt, és speciális másoló marógépen percek alatt képes méretpontos másolatot készíteni szinte bármilyen, és nem kártyával másolásvédett kulcsról. A lényeg, hogy lehetőleg kevésbé kopott legyen a mintakulcs, mert csak így biztosítható az új kulcsok akadálymentes zárnyitása.


A másolásvédett hengerzárak kulcsairól csak a kártyán feltüntetett helyen lehet másolatokat készíttetniA biztonsági hengerzárak már a hagyományos bevésőzárak újabb változataiba is beszerelhetők


A kulcsok másolásához számtalan méretű és hornyolású nyers kulcs ad lehetőséget
A kulcsok másolásához különféle adottságú másoló marógépek szükségesek


A megfelelő marógéppel bármilyen egy és kéttollú hagyományos kulcs másolata elkészíthető – a megfelelő méretű nyerskulcsból


A jól felszerelt szakműhelyben az elképesztően sokféle nyerskulcsból bármilyen kulcs másolata percek alatt elkészíthető


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zárbetét és a biztonság

A bejárati ajtó zárbetétjének kiválasztásakor fontos szempont figyelembe venni a védeni kívánt érték nagyságát, a felhasználás helyét és a bejárati ajtó minőségét is, hiszen teljesen fölösleges...


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...