Lugas a kertben

2014-05-21 09:01:31 | Módosítva: 2014-05-21 09:07:27

A nyaranta árnyat adó lugasok igen sokfélék lehetnek a kertben. Befuttathatjuk dísznövénnyel, de szőlővel, kivivel is, így akár gyümölcstermő lugasunk is lehet. A lugas lehet kis kerti épület, út, vagy pihenőhely fölött összeboruló növényi elrendezés, de lehet egy egyszerű lugas művelésű szőlőfal is, mely oldalán árnyékra lelünk.


A lugas lécekből készített rácsszerűen összeállított kúszónövénnyel befuttatott, szellős, árnyas pihenőépület, ami rendszerint egy helyiségből áll. Lugasnak nevezik emellett az olyan növények sorát, melyek karókra, lécvázra vannak futtatva, illetve lugas megnevezés használatos még a felfuttatott és fent összeboruló boltozatot alkotó növénykialakításra, valamint az ilyen boltozattal fedett utakra.

Lugas, pergola, filagória

A mai köznyelvben a “filagória” nem más, mint egy lugas, egy “szaletli”. Lugasokat és hasonló kerti építményeket (az ókori Keleten kívül) már a rómaiak is ismertek, elég sokféle néven említették, de még a bizánci kerttörténetben sem fordul elő a filagória szó. A gazdag olasz tájszótárakban sincs ennek nyoma. Egy régi francia szó (filagor, filagore) hasonlít ugyan a magyarra, de nem valószínű, hogy köze lenne a kerti építményhez. Tehát az eredetét homály fedi.

Közép-Európa népei hajdanában nagy becsben tartották a hársfát fája, méze, virága és a hozzá fűződő népi hiedelmek, valamint dús lombozata és teherbíró, erős ágai miatt. A terebélyes hársfák a lovagkori társas élet kedvelt színterei voltak. Magyarországon a XV. században szokásba jött egy megfelelően növesztett hársfa, melynek ágaira pallókat lehetett felszerelni, és oda padot, asztalt is felvinni, ahol aztán — mint egy természet adta sátorban — esőtől, naptól védve kedvére lakmározhatott, szórakozhatott az úri fiatalság. Igényesebbeknek valóságos kis házikók is épülhettek, sőt, utóbb célszerűen kialakított önálló kerti építmények is létesültek e hársak köré. Ez a mai kerti pihenőépületeknek az egyik őse lehetett.
A lugas, pergola, filagória, szaletli megnevezések mára nagyrészt összemosódtak, és nincs mindig határozott különbség az ezeket jelölő kerti épületek között. Sok mindent jelöltek e kifejezések a kerti tákolmánytól egy fedett verandáig, a főúri parkok dísz lugasaiig, pavilonjaiig, kastélyok erkélyéig. A filagória egyrészt egyszerűen a lugas szinonimája, másrészt egyes források szerint egy bizonyos lugasféleség megnevezése.

A filagória nem pergola, bár a kettőt össze szokták keverni, mint “lugast”. Az itáliai eredetű pergola egy hosszanti elrendezésű létesítmény, általában a telek, ill. a kertfal mellett, vagy két parcella között. Eredeti rendeltetése gyakorlati, termelési volt (gyümölcs, szőlő), de szolgálhatott fényűzési, élvezeti célokat, is mint árnyas vagy virágillatú sétány. Anyaga ennek megfelelően többnyire növényi. A kerti filagória ellenben mindig kerek vagy szögletes (kör, négy-, vagy sokszög) alaprajzú kisebbfajta házféleség, és többé-kevésbé zárt helyiség.

Lugas: miből és hova?

A lugast tehetjük a bejárathoz, a kerti út árnyékolására, de kerti pihenőnk fölé is, esetleg térelválasztó funkciót is elláthat a kert részei között. A bejárathoz helyezett lugasnál ügyelni kell arra, hogy a kialakítás megfelelő szélességű legyen. Pergolával pedig egész útvonalakat is befedhetünk, hisz ez gyönyörű, hűs sétánnyá alakul a növények fejlődésével.

Leggyakrabban a szőlőlugasról esik szó, de bármilyen futónövénnyel befuttatható a lugas, tehát a gyümölcstermőknél maradva akár kivivel, esetleg komlóval, vagy, ha csak díszítés a cél, akkor vadszőlővel, iszalaggal, trombitafolyondárral, kúszólonccal. Lugas létesítésekor vegyesen is lehet ültetni a fajokat, főleg akkor, ha lassú növekedésű az, amivel a lugast borítani szeretnénk. Például egy futórózsának évekbe is beletelik, mire „belakja” a rendelkezésére bocsátott vázat. Hogy addig is árnyékolóként szolgálhasson a lugas, érdemes lehet évente egynyári futónövényeket ráküldeni (hajnalka, dísztök stb.), így már az első években is árnyékol, mire pedig a főnövény beborítja a vázat, addigra elhagyjuk az egynyáriak vetését.


Lugas készülhet olyan fajokból is melyek önmaguk ágrendszerét képesek megtartani. Ez lehet nagy növésű bokorrózsa, fűzfélék, lilaakác, vagy megfelelő metszéssel gyümölcsfák is alkalmasak erre. Itt a hosszú évek munkája során egy olyan koronaformát alakítunk ki a fának, hogy alatta jól el lehessen férni, és mintegy ernyőként fedi be majd az alatta levő teret.

Klasszikusan szőlőből

A többemeletes, váltott karú, szárnyas lugas függőleges törzsű, és váltott irányban, különböző magasságokban elhelyezett, síkban kialakított karokból áll. A szőlő 1,5-2,0 méterre ültetendő ebben az esetben. A törzskialakításhoz a tőkék legerősebb vesszőjét válasszuk ki, a többit tőből távolítsuk el. Innen indul el majd felfelé a szőlő. A kialakítás első évében hagyjunk meg egy 0,8 m-es függőleges törzsrészt, és az első emeleti 4-6 rügyes (40-70 cm-es) kar egy részét is. Az évközi növekedés során a függőleges vesszőn fejlődő hajtást – a törzs továbbneveléséhez – függőleges irányban kössük ki, a többit a 2-5 cm-es hosszúság elérése után tőből távolítsuk el.


Az alakítás második évében a függőlegesen kikötött vesszőből meghagyjuk a következő 60-80 cm-es törzsrészt, és a következő ellentétes irányú, vízszintes, 4-6 (40-70 cm-es) karrészt. Az első emeleti karon a vesszőket két rügyre metsszük, a kar hosszabbításához 4-6 rügyes (40-70 cm-es) vesszőt hagyunk meg.

Az alakítás következő évében a függőlegesen kikötött vesszőből meghagyjuk a következő 60-80 cm-es törzsrészt, és a következő ellentétes irányú, vízszintes, 4-6 (40-70 cm-es) karrészt. Az első emeleti karon a vesszőket két rügyre metsszük, a kar hosszabbításához 4-6 rügyes (40-70 cm-es) vesszőt hagyunk meg. Ez így elsőre bonyolultnak tűnhet, ám ha az ember a gyakorlatban csinálja, hamar rájön, hogy az emeletek kialakításakor a cél a hajtások minél egyenletesebb elrendezése a lugason. Így viszonylag hamar hézagmentes növényi borítás nő a lugas keretére.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioklimatikus pergola

Szerencsés az, aki tavasztól őszig a teraszán tud pihenni, kikapcsolódni. Megvan a teljes szabadság, nyitottság érzése, mégis némi védelmet élvezhet az időjárási viszontagságok ellen....


Bioklimatikus pergolák

A pergolák az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolási megoldások. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A mai emberek is...