Állati bejárók!

2014-05-30 16:12:11 | Módosítva: 2014-07-19 12:56:17

A házi kedvenc tartás jó üzlet is. Régen rájöttek már erre az állateledel gyártók és forgalmazók, de kapható kutyák, macskák számára ruha, cipő, világító és kullancsriasztó nyakörv, és még ki tudja mi minden. Az automata házállat bejáró azért mindenképpen újdonságnak számít.


Mert hogy a házban tartott kedvencnek is időnként kint van dolga, és nem praktikus az, hogy csak a segítségünkkel járkálhat ki-be. Az ajtó alsó részére felszerelt egyszerű lengőajtót persze már régen kitalálták, és az eb hamar megtanulja a használatát, de ez bizony nem tökéletes megoldás. Egyrészt az ilyen bejáró kicsit huzatos, és akkor hol marad az energiatudatosság. Másrészt a biztonság; egy nagyobb csapóajtón még a kistestű betörő is bejuthat, nem beszélve a kóbor kutyáról, vagy a szomszéd macskájáról. A feladat tehát először is az, hogy csak saját ebünk, cicánk használhassa a bejáratot.

Minden automata

A Petwalk megoldotta a feladatot, és olyanautomata állatbejáratot készített, ami csak saját háziállatunk előtt nyílik. Előre beprogramozható vezérlését a nyakörvbe vagy a bőr alá ültetett microchip végzi, ami csak akkor működteti a bejáratot, ha az állat – kívülről vagy belülről – közvetlenül az ajtó közelébe megy. Különben automatikusan, hermetikusan és biztonságosan bezár, és olyan jól szigetel, hogy akár passzív házhoz is használható.

Ezzel azonban még nincs minden megoldva, mert mi van akkor, ha ebünknek mondjuk az éjszaka közepén támad kedve kóborolni. Eléggé intoleránsan, de korlátozhatjuk őt a „szabad kóborlás jogában”, mert az automata kapu működése természetesen időben korlátozható, és a veszélyesnek minősített időszakok kizárhatók az ajtónyitásból. Akkor bizony nincs csavargás.

De akkor sem lenne jó kijárkálni, ha kint rossz az idő, zuhog az eső, mert a kutyus behozná a csatakot a nagyszőnyegre! A tervezők azonban erre is gondoltak. Ha kint esik az eső, akkor a nedvesség érzékelő blokkolja az ajtót, és az ebnek vissza kell fognia szükségleteit.

A program automatikának természetesen az sem okoz gondot, hogy több különböző háziállat igényeihez és bioritmusához alkalmazkodjon. Elvégre nem várható el, hogy egy kutya meg egy macska kijárási szokásai és mozgásigénye azonos legyen. Így beállítható, hogy egy késő esti időpont mondjuk a cicus számára még engedélyezett legyen, de a kutyus számára már nem. Nem beszélve arról, hogy bizonyos veszélyes időszakokban bizony extra korlátozásokat kell bevezetnünk. Természetesen erre is mód van.

Az automata állatbejáró nálunk is megvásárolható, a Csepeli Ablak Kft.-nél:

 http://www.csepeliablak.hu

Telefon: +36 30 538 0304

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6832/allati_bejarok_