Szép tetők egy, szép játékhoz

2014-07-11 10:51:40 | Módosítva: 2014-08-13 10:48:30

A brazíliai Labdarúgó Világbajnokság megkezdéséig 12 stadionnak kellett elkészülnie. A munka éjjel-nappal folyt, hogy ezt elérhessék. Az óriási stadionok közül ötöt Firestone UltraPly TPO lemezzel szigeteltek.


A Firestone UltraPly TM TPO szigetelőlemez egy termoplasztikus lemez, ami nagyon gyorsan elterjedt a tetőszigetelési piacon és nagyon sok előnnyel, mind a tartósság, mind a kivitelezés területén.

Az 1990-es évek kezdete óta, amikor az első tetőt szigetelték TPO lemezzel, a világon már több millió négyzetméter UltraPly TM TPO lemezzel szigetelt tető készült, Kanada hideg éghajlatától kezdve a forró és párás Délkelet-Ázsiáig.

A brazíliai stadionok szigetelésénél azért választották az UltraPly TM TPO lemezt, mert gyorsan beépíthető, és megfelel az igényes kialakítású tetők fedésére. Az UltraPly TM TPO lemezek méretei és rugalmassága biztosítja az íves tetők esztétikus megjelenését.


Az UltraPly TM TPO lemezeket rugalmas termoplasztikus poliolefinből (FPO) állítják elő, elsősorban polipropén és etilén-propilén gumi alapanyagokból, poliészter erősítéssel.

Ez az összetétel biztosítja a forrólevegős varrat-hegesztés, a időjárás-állóság és a világos színű, fényvisszaverő felület előnyeit. Ez a világos szín visszaveri a napsütést, mielőtt elnyelné és hőenergiává alakítaná, ezzel jelentősen lecsökken az épületek belső hőmérséklete a napos, forró időszakban.

A Firestone UltraPly TM TPO szigetelőlemezek különböző vastagságban (1.1, 1.2, 1.5 és 1.8 mm) és szélességében (1.0, 1.5, 2.0, 2.44, 2.65 és 3.05 m) állnak rendelkezésre, a mechanikai rögzítésű lazán fektetett vagy a teljes felületen leragasztott rétegfelépítéseknél. UltraPly TM TPO lemezek kiváló nyíró-és szakítószilárdsággal, valamint statikus és dinamikus átszúródási ellenállással rendelkeznek, az egyedülálló poliészter szövet erősítésének köszönhetően.


Firestone UltraPly TM TPO lemezek átlapolásainál a varratokat forrólevegős hegesztéssel készítik, ezáltal a két réteg teljesen összeolvad és teljesen egységes varrat jön létre.

Ez a hegesztési eljárás igen erős, folytonos és gyors varratkészítést biztosít, amit bármilyen időjárási feltétel mellett el lehet végezni. Ezen kívül számtalan előre gyártott, erősítés nélküli UltraPly TM TPO idom-elem készíthető forrólevegős hegesztéssel a sarok, csőátvezetések, felülvilágítók vagy más szegélyezések kivezetésénél, ezáltal a tetőt ragasztók, tömítőanyagok és láng használata nélkül be lehet szakszerűen fejezni.Az UltraPly TM TPO lemezek 100%-ban újrahasznosíthatóak a gyártás folyamán. A lemezt utómunkálatok során megőrlik és ezt az őrleményt az extrudálás során a lemez alsó rétegeként használják fel a TPO lemez gyártásánál, 100%-os újrahasznosítással. Az UltraPly TM TPO lemez nem tartalmaz halogénezett égéskésleltetőt, klórt, nehézfémet vagy lágyító segédanyagokat. Az UltraPly TM TPO lemezek több évtizeden keresztül is üzemképesek lesznek. Amennyiben a lemez megsérülne, könnyen javítható 10 év elteltével is, az állandó vegyi szerkezetének köszönhetően.

Hőszigetelés és burkoló lemezek

Mind az öt stadion hőszigetelésére a Firestone ISO 95 + GL hőszigetelő táblákat alkalmazták. A Sao Paulo-i stadionnál ezt a DensDeck Prime burkoló lemezekkel együtt építették be.

A Firestone ISO 95 + GL hőszigetelést zárt cellás poliizocianurát habból gyártják, mindkét oldalán fekete, 150 g/m2 testsűrűségű üvegfátyol kasírozással ellátva. Ennél az eljárásnál HCFC mentes hajtóanyagot alkalmaznak, ezáltal nem játszik szerepet az ózonréteg elvékonyodásában. A Firestone ISO 95 + GL hőszigetelést 29-52%-ban újrahasznosított anyagból állítják elő, a táblát vastagságának függvényében. Ezek a táblák bármilyen csapadékvíz-szigeteléssel beépíthetők, és alkalmazhatók akár acél, beton vagy fa aljzatokon, kiváló hő-ellenállást és nyomószilárdságot biztosítva.

A DensDeck Prime burkoló lemezeket üvegfátyol kasírozású gipszlapokból készítik. 800 kPa feletti nyomószilárdsága révén (ez a hagyományos PIR hőszigetelések 5 vagy 6-szorosa), a DensDeck Prime tetőlemezek a tetőszigetelés szerkezeti állékonyságát kiválóan biztosítják.

5 stadion Firestone UltraPly TM TPO tetőszigetelési rendszerrel


1. Estadio Castelao– Helyszín: Fortaleza
– Férőhely: 64 846 ülőhely
– Építés ideje: 1973
– Mérkőzések: 4 csoportmérkőzés, egy 16-os és egy negyeddöntő
– Klub: Ceara SC és Fortaleza EC

Ezt a stadiont a FIFA korábbi, Dél-Afrikai világbajnoksága által ösztönzött építészek tervei alapján újították fel. Nagyon későn nevezték ki a brazíliai világbajnokság egyik helyszínének, ezért 9 év múlva 2011-ben újra fel kellett újítani, hogy megfeleljen a követelményeknek.

– Tetőszigetelési rendszer: UltraPly TM TPO 1.1 mm vastag, mechanikai rögzítéssel
– Hőszigetelés: ISO 95+ GL – 3.8 cm
– Tetőfelület: 26 053 m2


2. Itaipava Arena Fonte Nova– Helyszín: Salvador
– Férőhely: 48 747 ülőhely
– Építés ideje: 2014
– Mérkőzések: 4 csoportmérkőzés, egy 16-os és egy negyeddöntő
– Klub: EC Bahia

A régi stadiont teljesen lebontották, hogy újat építsenek. A stadion egyik oldalát nyitva hagyták, hogy a közeli tóra a kilátást biztosíthassák.

– Tetőszigetelési rendszer: UltraPly TM TPO 1.1 mm vastag, mechanikai rögzítéssel
– Hőszigetelés: ISO 95+ GL – 3.8 cm
–Tetőfelület: 11 214 m2


3. Itaipava Arena Pernambuco– Helyszín: Recife
– Férőhely: 44 248 ülőhely
– Építés ideje: 2014
– Mérkőzések: 4 csoportmérkőzés, egy 16-os mérkőzés
– Klub: Clube Nautico Capibaribe

Ezt a stadiont Brazília gazdaságilag hátrányos helyzetű régiójában építették. Ez része annak a tervnek, hogy a régiót fellendítsék. Miután az Itaipava egy brazil sör-márka, a stadionnak az Arena Penambuco nevet adták, mert a FIFA nem engedélyezi a világbajnokságon a külső szponzorokat.

– Tetőszigetelési rendszer: UltraPly TM TPO 1.1 mm vastag, mechanikai rögzítéssel
– Hőszigetelés: ISO 95+ GL – 3.8 cm
– Tetőfelület: 15 176 m2


4. Arena de Sao Paulo– Helyszín: Sao Paulo
– Férőhely: 65 807 ülőhely
– Építés ideje: 2013
– Mérkőzések: 4 csoportmérkőzés, beleértve a nyitó-mérkőzést, egy 16-os kör és elődöntő
– Klub: SC Corinthians

Ennek a stadionnak a befejezése 2013 decemberére volt várható, de elhalasztották egy baleset miatt, amikor egy daru összedőlt. A stadion jelenleg 48.000 férőhelyes, de 20.000 ülőhely csak ideiglenes és a Világbajnokság után elbontják.

– Tetőfelület: 34 868 m2
– Tetőszigetelési rendszer: UltraPly TM TPO 2 mm vastag, teljes felület leragasztva
– Hőszigetelés: ISO 95+ GL – 3.8 cm
– Burkoló lemezek: DensDeck Prime mechanikai rögzítéssel, 12.7 mm vastag
– Homlokzat felülete: 4.130 m2
– Szigetelőlemez: UltraPly TPO teljes felületen leragasztva, 1.5 mm vastag
– Burkoló lemezek: DensDeck Prime ragasztva, 6.4 mm vastag


5. Arena Pantanal


– Helyszín: Cuiaba
– Férőhely: 42 968 ülőhely
– Építés ideje: 2014
– Mérkőzések: 4 csoportmérkőzés
– Klub: Mixto EC

Ezt a stadiont fenntartható és környezetbarát anyagok felhasználásával építették. Ennek eredményeképpen elnyerte a „O Verdao”, vagyis „A nagy zöld” becenevet.

– Tetőszigetelési rendszer: UltraPly TM TPO 1.1 mm vastag, mechanikai rögzítéssel
– Hőszigetelés: ISO 95+ GL – 3.8 cm
– Tetőfelület: 15 176 m2


További információkért keresse Kápolnai Péter tetőszigetelési szakértőt +36-20-418-4124-es telefonszámon vagy írjon nekünk a www.lambda.hu oldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magastetők hőszigetelése

Nem használt tetőtér hőszigetelése: ha a tetőteret – ideiglenesen vagy véglegesen – nem kívánjuk használni, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük. Beépített tetőtér hőszigetelése:...


Építkezzünk: felkészülten és zölden

Az impulzusvásárlók hirtelen ötlettől vezérelve dobnak a kosárba termékeket, minden előzetes utánajárás nélkül, ami igazolhatná, hogy valóban az-e a céljaiknak legmegfelelőbb. Ez vagy jól sül...