Egyszerű riasztó rendszerek

2014-07-11 12:07:55 | Módosítva: 2014-07-11 12:17:27

Elmúlt időbe több ízben is foglalkoztunk a lakások mechanikus védelmével, zárakkal, zárrendszerekkel. A szakemberek mindig is azt vallották, hogy a legmegbízhatóbb védelmet a mechanikus és elektronikus védelmi rendszerek kombinációja adja.


Aki lakása mechanikus védelmét már elegendőnek ítéli – megfelelő a bejárati ajtó és a zár is rajta, ha az ablakok, erkélyajtó stb. is védettek – az a következőkben gondolja át, mit tehet az elektronikus védelem terén.

A legkézenfekvőbb nyílván a megfelelő szakcég szakemberét kihívni, és vele megkonzultálni a lehetőségeket, az igényeket, és azt összeegyeztetni a pénztárcával.

Azzal a gondolkodásmóddal azért legyünk tisztába, hogy a szakember a maximumra fog törekedni, hiszen indokolni is tudja a magasabb biztonságot, és anyagilag is abban érdekelt. Nekünk, felhasználónak viszont az az érdekünk, hogy a megfelelő, arányos biztonságot teremtsük meg a legalacsonyabb költségen. A költségekbe pedig az egyszeri beruházáson kívül (eszközök és szerelési díj) kalkuláljuk bele az esetleges távriasztási megoldások havidíját is.

Természetesen a szakember sokkal nagyobb tudással rendelkezik a lehetőségek számbavételekor, az ő szakmai ismereteit nem érdemes nélkülözni annak, aki megteheti, és a védendő érték is indokolja a várhatóan magasabb költséget. Azok számára pedig, akik olcsóbb megoldásokban gondolkodnak, néhány egyszerűbb, és akár saját kezűleg is üzembe helyezhető megoldást ajánlunk. Ilyenek pl. a GSM riasztók.

GSM riasztó

Ezek a készülékek a mobil telefonokból ismert SIM kártyát használják. Működésük is nagyrészt a mindennapi életben használt mobil telefonokhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy az általunk előre beprogramozott mobilszámot hívják behatolás esetén, vagy adott esetben SMS-t küldenek az eseményről. Nem kell hozzá telefonvezeték, ami a hasonló elven, de vezetékes telefonról működő berendezések gyenge pontja. A vezeték elvágásáról ugyan távriasztós rendszereknél a diszpécserszolgálat értesül, de a riasztó a továbbiakban el van vágva a külvilágtól. A GSM riasztónál viszont bárhol legyünk is, a riasztás közvetlen a mobil telefonunkra érkezik, elég hozzá egy kis térerő. A kis energiafogyasztású készülékek áramkimaradás esetén beépített akkumulátorukról is üzemelhetnek.


Minimál kiépítés: központi egység 2 távirányítóval egy infra érzékelővel és egy ajtónyitás érzékelővel, valamint riasztó kürttel


Ez egy komplexebb rendszer, wifi mozgásérzékelőkkel és ajtónyitás érzékelőkkel

GSM riasztó megvásárolható már egyetlen egységként is, amibe csak bele kell helyezni egy SIM kártyát – mondjuk a legolcsóbb dominókártyát, aminek az éves díja 1500 Ft, beprogramozzuk a megfelelő telefonszámokat, és elhelyezzük a lakás egy gondosan kiválasztott pontján.

Ez a hely ott legyen, ahol a betörőnek a lehető legkésőbben, vagy egyáltalán nem tűnik fel, viszont a készülék rálát a kritikus lakásrészletre, pl. a bejárati ajtó előterére. A készülék élesítése (a beriasztás) és kikapcsolása távirányítóval történhet.

A GSM riasztó azonban ennél az egy egységes rendszernél jóval összetettebb is lehet. A készülék pl. csatlakozhat a lakás wifi hálózatára, és ezen keresztül kommunikálhat a saját érzékelőjén kívül más jeladókkal is. Egyszerre több vezeték nélküli és vezetékes egységet tud figyelemmel kísérni, és beépített mikrofonjának köszönhetően bármikor belehallgathatunk a helyiségben folyó eseményekbe.


IP kamera – az interneten keresztül bárhonnan benézhetünk a lakásunkba vagy munkahelyünkre

Beprogramozható akár több telefonszám is, melyeket egymás után felhív a készülék, további több telefonszámra pedig egyszerre küldi a figyelmeztető SMS-t behatolás esetén. A rendszert többfajta érzékelővel ki lehet egészíteni a teljes védelem érdekében; pl. füstérzékelővel, üvegtörés érzékelővel, gázszivárgás érzékelővel, vezeték nélküli szirénával, további nyitásérzékelőkkel, és mozgásérzékelőkkel.

Egyes készülékek rövid hangüzenet rögzítésére is képesek, amit riasztás esetén a megfelelő helyre továbbít (rendőrség, tűzoltóság, polgárőrség, riasztó szolgálat, vagy akár a szomszéd).

Ha úgy programozzuk a készüléket, hogy felhívjon minket betörés esetén, és felvesszük a telefont, akkor automatikusan a beépített mikrofonon keresztül hallhatjuk az eseményeket. Minden egyes érzékelő külön zónához tartozik, így riasztáskor azonosítani tudjuk az első behatolás helyét, a behallgató funkciónak köszönhetően pedig elkerülhetjük a téves riasztás elleni intézkedéseket. Ha viszont a riasztást „élesnek” minősítjük, az érzékelők jelzéseiből arra következtetünk, hogy ajtót, ablakot kinyitottak, a lakásban mozgás van, és hangokat is hallunk, akkor azonnal hívhatjuk a rendőrséget, és a helyszínre kérhetjük őket.

Wifi kamera (IP kamera)


A GSM riasztót wifi vagy az otthoni hálózatra vezetékkel kapcsolódó kamerával is kiegészíthetjük. Egy ilyen kamera közvetlenül a routerre kapcsolódik (akár vezetékkel, akár wifin keresztül), tehát ahhoz, hogy képet adjon, nem szükséges egy számítógépet bekapcsolva tartani. A kamera képét pedig az interneten keresztül bárhonnan láthatjuk, akár a munkahelyi számítógépünkön, akár mobiltelefonunkon vagy táblagépünkön. Különböző telefonos alkalmazások vannak, melyek ezt lehetővé teszik. Ha a GSM riasztótól jelzést kapunk, és hangjeleket is érzékelünk, akkor a kamera képén keresztül még egyértelműen eldönthetjük, hogy valódi betörés történt-e.

Otthonőrző


A Telekom szolgáltatása. Mobiltelefon és a szélessávúinternet-technológia segítségével vezeték nélkül működik, figyeli a bejárati ajtót és a felszerelt mozgásérzékelőket. A szenzorokat egyszerűen, saját kezűleg helyezhetjük el, amelyek aztán vezeték nélkül kommunikálnak a központi egységgel. A központi egység szélessávúinternet-modemhez csatlakozik. Ha valaki megpróbál betörni a lakásba, a szenzorok jeleznek a központi egységnek, amely az interneten keresztül azonnal jelez a tulajdonos mobiltelefonjára vagy e-mail címére. A központi egység rendelkezik tartalékakkumulátorral, valamint GPRS kapcsolattal, így áramkimaradás vagy az internet-szolgáltatás szünetelése esetén is működőképes. Az Otthonőrző rendszert bárki képes gyorsan és egyszerűen telepíteni. A használat során bármikor szabadon bővíthető új érzékelőkkel. A rendszert egy kulcs segítségével kapcsolhatjuk ki-be, hasonlóan az autók központi zárjához. Amikor riasztást kapunk, a részletes jelentés alapján könnyen eldönthetjük, hogy mi a teendő: távolról kikapcsolhatjuk a riasztót, vagy értesíthetjük a rendőrséget, a szomszédokat. Mobiltelefonról az Otthonőrző weboldal segítségével bármikor elérhetjük riasztórendszerünket.

Nagyobb lakás különböző helyiségeinek vagy garázs, erkély, kamra védelmére jól használható egy rádiófrekvenciás adó-vevő párból álló, infra mozgásérzékelős riasztó szet. Különböző változatai kaphatók, elemmel vagy hálózatról is működtethető típusok. Ha a mozgásérzékelős adó egység a figyelt területen mozgást észlel, akkor a vevő egység riasztó jelzést ad. A két eszköz közötti távolság akár 20-30 m is lehet – épületektől, falaktól függően. A vevő egységet a környezetünkben kell tartanunk; pl. éjjel a hálószobában.


Wifi-n működő infra mozgásérzékelő szenzor


Wifis alap GSM riasztó szet


Különböző GSM rendszerek


Infra érzékelős adó-vevő páros, kitűnő megoldás garázs vagy a lakás távolabb eső részeinek, teraszának védelmére

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...


Infra érzékelők

Az infra érzékelők – gyakran mozgásérzékelőknek is mondjuk – átszövik mindennapjainkat. Ilyen kapcsolja be automatikusan a világítást, nyitja ki az automata bejárati kaput, vagy éppen jelzi az...