Régi bőröndből kisasztalka

2014-07-23 14:45:48 | Módosítva: 2015-05-15 10:25:32

Vannak olyan tárgyak, amelyek mondhatni generációról generációra öröklődnek. Nem biztos, hogy használják, inkább csak nosztalgikus tiszteletből rakják ide-oda, de ki nem dobják. Régi, még viszonylag jó állapotú és jobb időket látott öreg bútordarabok, vagy pl. egy masszív, erős vászonnal borított bőrönd azonban még újra hasznosítható, és lábakkal kiegészítve akár antik hatású kis asztalkaként megújhodhat. Ha a borítása ép, a felületét letisztítva és némileg átalakítva, régiességének megtartásával érdekes, formabontó színfoltja lehet a lakás valamelyik helyiségének.


Retro megoldás

A felületi tisztításnál nem árt óvatosan eljárni, mert a régi bevonat már nem vízálló, ezért csak nedves kefével célszerű a felületi koszt letisztítani róla, és ajánlatos a felületek azonnali szárazra törlése. Teljes száradás után érdemes selymes fényű színtelen lakkal vékonyan átkenni a külső felületeket, ám a fémzárakat és a fogantyút előtte fémtisztítóval is kell megszabadítani a túlzott patinától. A bőrönd belsejét - ezt követően - új anyaggal is érdemes bevonni, ám ha a régi nem túl elhasználódott, még erre sincs szükség, csupán egy enyhe mosószeres áttörlés és szárítás is elégséges a felújításához.

Mivel az ilyen masszív bőröndök alapanyaga általában kívülről vászonnal beborított vékony falemez, a készen vett lábak felfogásához csak négy menetes felfogó lemezt kell a bőrönd aljára csavarozni. A biztonság kedvéért a belső oldalára nem árt 5-6 mm-es rétegelt lemezből kivágott korongot ragasztani erősítésként, hogy a felcsavarozott lábakon szilárdan álljon majd az új bútordarab. A lábak menetes végű, készen kapható, fából készült darabok, amelyeket már csak a felfogó lemezekbe kell csavarni, és máris helyére állítható az új bőrönd asztalka, amelynek a belsejét tárolóként is lehet használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kisasztal, retro, bőrönd

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ideiglenes kisasztalok

A laptopok és táblagépek terjedésével egy inkább szorulnak ki a lakásokból az asztali számítógépek, így sok lakásban feleslegessé válnak az íróasztalok. A kislakásban élők ezen nemigen...


Egyedi dohányzóasztalok

A nappali szobákban a kedvelt dohányzóasztal kellő kreativitással több célú, egyedi bútordarabbá alakítható, újabb funkciókra is alkalmassá tehető. Például egy-két méretre készült ajtós...