Szellőztetéssel a penész ellen

2014-08-21 07:35:28 | Módosítva: 2014-08-21 07:44:19

Miért fontos a szellőztetés? Hogyan akadályozható meg a lakás penészesedése? A műanyag ablaktól penészes lesz a lakás? Ezek a leggyakrabban feltett kérdések, amikor a lakó először szembesül a problémákkal, miután új ablakokra cserélte a régieket. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. A cserélni kívánt régebbi nyílászárók általában nem zárnak és nem hőszigetelnek jól, ezért a lakás természetes szellőzése biztosítva van, anélkül, hogy ezzel külön kellene foglalkoznunk. Igaz a folyamatos szellőzés meglehetősen energiapazarló, de a falak nedvesedése és penészesedése ritkábban jelentkezik. A szellőztetés problémája a nyílászáró csere után szokott felmerülni. Az új nyílászárók a többszörös körbefutó EPDM tömítések miatt légtömörek, ezáltal a lakás légcseréje megszűnik, pedig erre mindenképp szükség lenne a továbbiakban is.


Magas páratartalom = penészesedés

A mindennapi életünk során (mosás, főzés, kilégzés) folyamatosan párát termelünk. Rendszeres szellőztetés nélkül a lakáson belül a páratartalom folyamatosan nő, és csak idő kérdése, mikor éri el azt a szintet, amikor a hidegebb felületeken el kezd lecsapódni. Ugyanakkor a rendszeres és szabályozott szellőztetésre a lakásban keletkező esetleges égéstermékek (tűzhely, kazán, kandalló működéséből adódóan) is szükség van. Ezeknek a légutánpótlására építésügyi előírások is vonatkoznak.

A penészedésért elsősorban a levegő nagy páratartalma a felelős. A magas páratartalomra utaló egyik jel az ablaküvegek belső, alsó felén megjelenő vízcseppek. A pára a lakás leghidegebb pontjain – jellemzően sarkokban – lecsapódik, ideális feltételeket biztosítva a penészgomba elszaporodásához. Ez ellen a leghatékonyabban védekezni szellőztetéssel lehet, melynek több módja van.

– Rendszeres időközönként az ablakok nyitva tartásával.

– Az ablakokba épített „résszellőző” használatával. A „résszellőző” funkció az ablak kilincs 45 fokos állásban érhető el, ilyenkor a tömítések nem zárnak, de az ablak nem nyitható. Ezt a funkciót manuálisan kell működtetni.


– A páratartalom mértékét érzékelő és ennek függvényében automatikusan működő úgynevezett páraszabályzású, más néven higroszabályzású szellőztető felszerelésével. Az ilyen készülékekhez a nyílászárókat elő kell készíteni, ezért érdemes a nyílászáró rendelésénél gondolni rá. Utólagos felszerelése felesleges költséggel jár. A középtömítés nélküli nyílászáróknál ez a legjobb, leggazdaságosabb szellőztetési mód. A nyílászárókba építhető higroszabályzós vagy páraszabályzós készülékből sok típus létezik. A megfelelő típus kiválasztásánál a legfontosabb szempontok:

– Gázkészülék van-e a helységben?

– Kandalló van-e a helységben?

– Egyedi szellőztetésről van szó, vagy a szellőztető egy a lakásra, vagy az egész házra kiterjedő rendszer része?

Az a legjobb megoldás, ha a nyílászárókat a kiválasztott szellőzőrendszerrel rendeljük meg a gyártótól (forgalmazótól), és előírás szerint felszerelve szállíttatjuk le, szereltetjük be. Olyan forgalmazótól vásároljuk meg a nyílászárókat, akik a termékek előírás szerinti felszerelését nyomon követik, és a fűtőkészüléket a gázművekkel, kéményseprők szakembereivel ellenőriztetik.A nyílászárók megrendelésekor a szellőztetést is meg kell tervezni, még akkor is, ha az előírások nem teszik kötelezővé. Megfelelő szellőzéssel energia takarítható meg, valamint komfortosabbá válik a lakás.


– Hőcserélős, más néven hővisszanyerős szellőző berendezés beépítésével. A hőcserélővel kialakított szellőzés lényege, hogy az épületből távozó meleg levegő a hőcserélőn áthaladva előmelegíti az épületbe beáramló hideg levegőt. Így a fűtésre használt energia jelentős részét visszanyerjük. Ez a technológia jellemzően a passzív házakban kerül kialakításra. Ennek kivitelezése tervezést igényel, és régi épületekben gyakran nem valósítható meg. A középtömítéssel és 3 rétegű üvegezéssel felszerelt nyílászárókat ilyen szellőztetéshez tervezték.

A Csepeli Ablak Kft. higroszabályzós vagy páraszabályzós ablakaihoz az Aereco cég készülékeit forgalmazza. A készülékek a kéményseprők és a gázművek által elfogadott műbizonylattal rendelkeznek. A készülékekről teljes körű tájékoztatást a www.aereco.hu honlapon talál.

A hőcserélős szellőző rendszerrel felszerelt épületekhez Veka Alphaline 90, valamint Geneo profilból gyártott nyílászárókat ajánlják.

A széles ablak profilok lehetővé teszik a 3 rétegű (4-18-4-18-4 elrendezésű, Ug=0,5) üvegezés használatát. Ezen nyílászárók komplett szerkezetre meghatározott Uw értéke jellemzően 0,8 ami szükség esetén javítható. A kivitelezésnél a RAL technológiát használják, és egyre gyakrabban a falsíkon kívülre építik a nyílászárókat. A kivitelezés utáni légtömörséget műszeres méréssel könnyen lehet ellenőrizni.

Az épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatban is forduljon a Csepeli Ablak Kft.-hez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6900/Szelloztetessel_a_penesz_ellen