Üveggyapot homlokzati hőszigetelő rendszer

2014-08-25 12:58:07 | Módosítva: 2015-04-21 11:39:08

A régi Heraklith vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően tovább fejlesztették.


Vakolt rendszer szerelt és fújható szigetelésből

A készülő vakolt megjelenésű homlokzat hőszigetelő magja a Supafil Cavity üveggyapot termék, amely kiváló (0,034W/m.K) hővezetési tényezőjével kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, nem éghető A1 besorolású, és nem tartalmaz kötőanyagot. A Supafil terméket a vázszerkezetre szerelt Heraklith C táblák mögé lehet befújni. A kombinált rendszer előnye, hogy a pontszerűen, konzolokkal rögzített váz és a Heraklith táblák távolsága, vagyis a hőszigetelés vastagsága tetszőlegesen beállítható.

Példánkban 15 cm hőszigetelés készült, amelynek hővezetési ellenállásához az építőlemezként szereplő Heraklith lap hőszigetelése is hozzáadódik.

A Heraklith táblák rögzítése az alkalmazástechnikai előírás szerint készült. Homlokzati vakolt alkalmazás esetén 50x100-as táblák alkalmazását javasoljuk. A Heraklith és Supafil termékek párosítása épületfizikai szempontból egy jól megválasztott vakolati rendszerrel igen kedvező társítást jelent. A Supafil és a Heraklith lapok páradiffúziós ellenállása igen alacsony, amihez természetesen vakolatban is „lélegző” anyag dukál.

Az lapokhoz ajánlott vakolatrendszere: Renti javítóhabarcsba ágyazott üvegszövet háló, Prémium alapvakolat, majd pedig szilikon bázisú színvakolat a fenti szempontnak kiválóan megfelel.

A gyakorlati kivitelezés lépései

Az első lépés a konzolok rögzítése, majd a vázszerkezet felszerelése, amely a távtartást biztosítja a bekerülő Supafil fújt üveggyapot részére, valamint a Heraklith lapok rögzítésére szolgál. Fontos a meglévő falazathoz igazodó rögzítő elem helyes megválasztása. A vázszerkezet felszerelése során a meglévő falazat egyenetlenségei jól korrigálhatók.

A szerelt homlokzat és a befújt üveggyapot kombinációjának előnye, hogy a rendszer rögzítő elemei (beleértve a konzolt, pallót, párnafákat is) sehol sem jelentenek átmenő hőhidat, hiszen nincs a teljes rendszert átszúró rögzítő elem.

A Heraklith táblákat az alkalmazástechnikai előírás szerint kell rögzíteni. Vakolt homlokzati alkalmazás esetén mind a 25x500x1000 mm méretű, mind a 25x600x1000 mm méretű fagyapot táblák alkalmazását javasolhatjuk. A táblák alá 500 mm-es vázrendszer kerül, amelyhez 20 mm-es alátéttel ellátott facsavarral rögzítjük a Heraklith burkolatot. A táblákat 500 mm-es eltolással kötésben kell felrakni.

A Heraklith táblák felszerelése után következik a rendszer befújása Supafil Cavity termékkel. A technológiának köszönhetően nincs illesztési pontatlanságból adódó hőhíd. Az üveggyapot bejut minden „labirintusba” és minden egyes üreget kitölt.

Ez a homlokzati rendszer egy további párnafa váz és páraáteresztő fólia közbeiktatásával akár kiszellőztetett légréses verzióban is elkészíthető.

A fagyapot táblák vakolása során a Renti javító habarcsot alkalmazzuk, amelybe 220 g/m2-es, nagy húzószilárdsági értékkel rendelkező üvegszövet hálót ágyazunk. Fontos része a rendszer jó kivitelezésének az előírt technológiai idők betartása. Az első réteget nem szabad lesimítani, hogy a második réteg (az alapvakolat) a lehető legnagyobb felületen köthessen hozzá. A homlokzatot páravezetési szempontból kiváló minőségű szilikon színvakolattal zárjuk le.

A Supafil gyapotdarabok hidrofóbizáltak, a néhány cm hosszú szálak kis vattapamacsként egymáshoz tapadnak


A vázszerkezetes kivitelre szerelt Heraklith rendszer évtizedek óta kiforrott megoldás


Az üreges szerkezetekhez kifejlesztett Supafil Cavity a gépesített technológiával hőhídmentesen, hulladékmentesen, rövid idő alatt befújható


A szakszerűen pozícionált befújási pontok is biztosítják az egyenletes tömörséget

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveggyapot a tetőtérben

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt, és ezzel egy időben előtérbe került aszigetelőanyagok minősége, beépíthetősége,...


Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal

Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal Nagy forgalmú út melletti családi házbanRohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos...