Üveggyapot homlokzati hőszigetelő rendszer

2014-08-25 12:58:07 | Módosítva: 2015-04-21 11:39:08

A régi Heraklith vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően tovább fejlesztették.


Vakolt rendszer szerelt és fújható szigetelésből

A készülő vakolt megjelenésű homlokzat hőszigetelő magja a Supafil Cavity üveggyapot termék, amely kiváló (0,034W/m.K) hővezetési tényezőjével kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, nem éghető A1 besorolású, és nem tartalmaz kötőanyagot. A Supafil terméket a vázszerkezetre szerelt Heraklith C táblák mögé lehet befújni. A kombinált rendszer előnye, hogy a pontszerűen, konzolokkal rögzített váz és a Heraklith táblák távolsága, vagyis a hőszigetelés vastagsága tetszőlegesen beállítható.

Példánkban 15 cm hőszigetelés készült, amelynek hővezetési ellenállásához az építőlemezként szereplő Heraklith lap hőszigetelése is hozzáadódik.

A Heraklith táblák rögzítése az alkalmazástechnikai előírás szerint készült. Homlokzati vakolt alkalmazás esetén 50x100-as táblák alkalmazását javasoljuk. A Heraklith és Supafil termékek párosítása épületfizikai szempontból egy jól megválasztott vakolati rendszerrel igen kedvező társítást jelent. A Supafil és a Heraklith lapok páradiffúziós ellenállása igen alacsony, amihez természetesen vakolatban is „lélegző” anyag dukál.

Az lapokhoz ajánlott vakolatrendszere: Renti javítóhabarcsba ágyazott üvegszövet háló, Prémium alapvakolat, majd pedig szilikon bázisú színvakolat a fenti szempontnak kiválóan megfelel.

A gyakorlati kivitelezés lépései

Az első lépés a konzolok rögzítése, majd a vázszerkezet felszerelése, amely a távtartást biztosítja a bekerülő Supafil fújt üveggyapot részére, valamint a Heraklith lapok rögzítésére szolgál. Fontos a meglévő falazathoz igazodó rögzítő elem helyes megválasztása. A vázszerkezet felszerelése során a meglévő falazat egyenetlenségei jól korrigálhatók.

A szerelt homlokzat és a befújt üveggyapot kombinációjának előnye, hogy a rendszer rögzítő elemei (beleértve a konzolt, pallót, párnafákat is) sehol sem jelentenek átmenő hőhidat, hiszen nincs a teljes rendszert átszúró rögzítő elem.

A Heraklith táblákat az alkalmazástechnikai előírás szerint kell rögzíteni. Vakolt homlokzati alkalmazás esetén mind a 25x500x1000 mm méretű, mind a 25x600x1000 mm méretű fagyapot táblák alkalmazását javasolhatjuk. A táblák alá 500 mm-es vázrendszer kerül, amelyhez 20 mm-es alátéttel ellátott facsavarral rögzítjük a Heraklith burkolatot. A táblákat 500 mm-es eltolással kötésben kell felrakni.

A Heraklith táblák felszerelése után következik a rendszer befújása Supafil Cavity termékkel. A technológiának köszönhetően nincs illesztési pontatlanságból adódó hőhíd. Az üveggyapot bejut minden „labirintusba” és minden egyes üreget kitölt.

Ez a homlokzati rendszer egy további párnafa váz és páraáteresztő fólia közbeiktatásával akár kiszellőztetett légréses verzióban is elkészíthető.

A fagyapot táblák vakolása során a Renti javító habarcsot alkalmazzuk, amelybe 220 g/m2-es, nagy húzószilárdsági értékkel rendelkező üvegszövet hálót ágyazunk. Fontos része a rendszer jó kivitelezésének az előírt technológiai idők betartása. Az első réteget nem szabad lesimítani, hogy a második réteg (az alapvakolat) a lehető legnagyobb felületen köthessen hozzá. A homlokzatot páravezetési szempontból kiváló minőségű szilikon színvakolattal zárjuk le.

A Supafil gyapotdarabok hidrofóbizáltak, a néhány cm hosszú szálak kis vattapamacsként egymáshoz tapadnak


A vázszerkezetes kivitelre szerelt Heraklith rendszer évtizedek óta kiforrott megoldás


Az üreges szerkezetekhez kifejlesztett Supafil Cavity a gépesített technológiával hőhídmentesen, hulladékmentesen, rövid idő alatt befújható


A szakszerűen pozícionált befújási pontok is biztosítják az egyenletes tömörséget

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új építésű parasztház

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük annak alapelveit a mai kor igényeinek...


Heraklith hőszigeteléssel társított építőlemezek

A Knauf Insulation szigetelési divíziójának tulajdonába került zalaegerszegi Heraklith gyárában folyamatos gyártás-technológiai és termékfejlesztéseket hajt végre. A gyár szakemberei felismerték...