Hangyák a környezetünkben

A hangyák a világ minden pontján megtalálhatók, több mint 6500 fajt tartanak számon, ebből Magyarországon körülbelül 70 él. Fajtól függően eltérő méretűek, és színűek. Hazánkban a legismertebb a fekete (Lasius niger), a fáraó (Monomorium pharaonis) és az házihangya (Lasius emarginatus). A hangya egyike a legértelmesebb rovaroknak, amit jól kifejlődött idegrendszere is elárul.

Fészkekben élnek, amelynek négyféle lakója lehet. Az egyik nagy termetű petéző nőstény, vagyis a királynő. Ennek utódai a jóval kisebb elcsökevényesedett nőstények, ők a dolgozók, továbbá a királynőhöz hasonló szárnyas termékeny nőstények, valamint a szárnyas, karcsú, nagy szemű hímek. A hímek a párzás után néhány órával elpusztulnak. A nőstények viszont biztonságos helyet keresnek utódaik számára. A lerakott tojásokból kikelő lárvákat a nőstények begyváladékkal és tojásokkal etetik, kifejlődik az új dolgozó nemzedék. A dolgozók gondozzák a rászorulókat, táplálékot gyűjtenek, és így kialakul az új kolónia, ami akár 10-20 évig is fennmarad. Ezek az apró rovarok rendkívül erősek, képesek testük súlyának többszörösét, több 10 méteren át cipelni. Emberre nem ártalmasak, bár előfordul, hogy védekezéskor, vészhelyzetben, esetleg élelem keresésekor, tévedésből marnak az emberbe. Erős rágóikkal csak helyi tüneteket okoznak a bőrön, amit a méregmirigyeikből kiáramló hangyasav kipirosíthat. A csípést bő vízzel kell lemosni, esetleg fertőtleníteni. Aki családi házban lakik, az biztosan észlelte már a hangyák megjelenését a kertben, és a lakásban egyaránt. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban az igen csak kellemetlen. De mit is tehetünk ellenük? Ma már nagyon jó hangyairtószerek vannak forgalomban, csakhogy senki sem szeretne a lakásában mérgeket szétszórni. Különösen nem, ha kisgyermek van a családban. Szerencsére vannak házi praktikák (bio-módszerek) is, amik éppolyan hatékonyak, mint a hangyairtószerek.

Hangyairtás házilag:

Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egy másik hatásos módszer, ha egy tálba cukrozott vizet teszünk, esetleg mézzel édesítjük, és ezt helyezzük a hangyák vonulási útjába. Az édes csali odavonzza őket, és mivel igen torkos rovarokról van szó, egyszerűen belefulladnak a tálba. Ha viszont egyenlő arányban teszünk cukrot és bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamenynyien elpusztulnak. Távoltartásuk érdekében tegyünk paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendulát. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak. Rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság. Kedvenc táplálékuk a tetvek, amikkel szimbiózisban élnek. Masszírozzák a tetvek potrohát, így azok több mézharmatot termelnek a hangyák számára. Egy nyár alkalmával egy nagyobb hangyaboly akár 500 kg mézharmatot is behordhat a fészekbe. Ha növényeinken, gyümölcsfáinkon hangyát találunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy tetvek is tanyáznak rajtuk. Így akár hasznosak is lehetnek a gyümölcsfáinkat dézsmáló tetvek ellen. Ezért feleslegesen ne pusztítsuk őket! Csak akkor irtsuk, ha már nagyon elszaporodnak. Az irtást mindig a fészek felkutatásával kezdjük. Ha rátaláltunk a fészekre öntsük le petróleummal vagy szalmiákszesszel. A repedésekbe, lyukakba szintén fecskendezzünk petróleumot, és a bolyt tapossuk be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Landauer Anita

Címkék: hangya, irtás, kártevő

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-691/Hangyak_a_kornyezetunkben