Öntözés hatékonyan, csepegtetve

2014-09-05 11:05:41 | Módosítva: 2014-09-05 11:19:36

Az öntözésnek számos módja van – árasztó, esőztető stb. –, ám a mikro öntözési módok, köztük a csepegtető öntözés hatékonysága és takarékossága miatt kitűnik a többi közül. Egyetlen hátránya az eszközigénye a többivel szemben, minden más szempontból előnyösebb azoknál.


Az esőztető szórófej a nagy kilépő nyomással szinte önmagát tisztítja működés közben

Öntözni azért szükséges, mert hazánkban sem a csapadék mennyisége, sem időbeli eloszlása nem olyan, ami teljesen megfelelni a kultúrnövényeink igényeinek. A tavaszi csapadék jókor jön ugyan, ám az akkor képződött tartalékok nem tartanak ki a nyári időszak végéig, ezért a vegetációs időszak szárazabb részében vízpótlás szükséges.

Az öntözés hatékonysága

Legtöbben az esőztető öntözést alkalmazzák, amihez egy egyszerű szórófej elegendő. A dolog pozitívuma, hogy a növény tényleg hozzájut a szükséges vízmennyiséghez, ám ez nem a legoptimálisabb módon. Esőztető ötözéskor nedvesedik a levele, ami növényvédelmi problémákat okozhat, hiszen ez segíti a gomba-, és baktérium kórokozók szaporodását, terjedését. A víz egy része a gyökerektől távolabbra kerül, emiatt onnan vagy leszivárog a talajba, vagy elpárolog onnan: a lényeg hogy nem hasznosul a növény számára. A mikro öntözési megoldások, például a csepegtető, mikroszórófejes öntözés stb. ilyen szempontból előnyösebbek. Kisebb mennyiségű vizet, de hosszabb időszakon át adagolunk, így minimális az a veszteség, ami ebből a vízből nem a növény számára hasznosul. És a leveleket sem nedvesíti.

Öntözés cseppenként adagolva

A csepegtető öntözés egy korszerű, takarékos öntözési mód. A vizet kis vízkibocsátással közvetlenül a növény tövéhez adagoljuk, emiatt szinte a teljes kiöntözött vizet hasznosítani tudja a növény. E technológia során a csepegtető testek vízkibocsátása óránként mindössze néhány liter. Ezt az értéket a különböző csőtípusokon pontosan megadják. Minél kisebb a vízkibocsátás, annál több növénytőhöz tudjuk a vízforrás által biztosított vizet elosztani, tehát egyszerre annál több növényt tudunk öntözni.

A csepegtető öntözés egyik módja a csepegtető cső. Amennyiben egy egyszerű cső hosszában azonos méretű lyukakat fúrnánk, azt tapasztalnánk, hogy az első lyukon sokkal több víz jön ki, mint a betáplálási helytől távolabb levőn. Ennek oka a csőben kialakuló nyomásveszteség. A csepegtető testekkel és csepegtető csővel ezt a nyomásveszteséget úgy küszöböljük ki, hogy a kilépés előtt egy kis labirintuselemen késztetjük áthaladásra. Ekkor lecsökken a nyomás, és adott idő alatt a gyár által megadott vízmennyiség (1, 2, 4, 8 stb. l/h) tud csak átjutni rajta. De az egyenletesen, a cső teljes hosszában.

A csepegtető csöveken a vízkijutási helyek egymástól azonos távolságra vannak, tehát ennek nagyjából megfelelő távolságra kell ültetni az öntözendő növényeket. Így tudjuk mindig a gyökérhez juttatni a vizet.

Ha a növények nem egyforma távolságra vannak ültetve, akkor nem a csepegtető cső, hanem a csepegtető testes technológiát kell választanunk. A csepegtető testeket növények egyedi öntözéséhez, valamint szabálytalan és nagy növényközök esetén érdemes használni, ahol a vízkibocsátás helyét egyedileg kívánjuk meghatározni. Ahol szükség van vízkivételi helyre, oda helyezünk el a csepegtető testekből.

Csepegtető öntözésnél feltétlen javasolt szűrő használata. Mivel a víz áthaladása a csepegtető testen igen kis keresztmetszetű csatornán (labirinton) keresztül történik, a dugulásveszély csökkentésére az öntözővizet fontos szűrni. Szűréssel a rendszer élettartamát évekkel megnövelhetjük.


A csepegtető csöveken folyamatosan kis vízadagok jönnek ki, célzottan a növény tövénél


Az árasztás hosszú hatású, ám házikertben nincs jelentősége


Az öntözőrendszer esőérzékelővel, vagy műtrágya adagolóval is összeköthető.


Gyepfelületnél az esőztetés a legjobb megoldás, a csepegtető öntözés növények egyedi vízpótlására alkalmas

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Locsolás öntözőkannából

Cserepes virágaink, fűszernövényeink különböző mértékben, de szintén igénylik a rendszeres öntözést. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen módon locsolunk.


Einhell kerti gépek

A kertjüket saját kezűleg gondozók kedvéért az alábbiakban az Einhell kerti programjából mutatunk be ízelítőt. Elöljáróban annyit, hogy a hazai piacon most vannak terjedőben a piros színű Einhell...