Öntözés hatékonyan, csepegtetve

2014-09-05 11:05:41 | Módosítva: 2014-09-05 11:19:36

Az öntözésnek számos módja van – árasztó, esőztető stb. –, ám a mikro öntözési módok, köztük a csepegtető öntözés hatékonysága és takarékossága miatt kitűnik a többi közül. Egyetlen hátránya az eszközigénye a többivel szemben, minden más szempontból előnyösebb azoknál.


Az esőztető szórófej a nagy kilépő nyomással szinte önmagát tisztítja működés közben

Öntözni azért szükséges, mert hazánkban sem a csapadék mennyisége, sem időbeli eloszlása nem olyan, ami teljesen megfelelni a kultúrnövényeink igényeinek. A tavaszi csapadék jókor jön ugyan, ám az akkor képződött tartalékok nem tartanak ki a nyári időszak végéig, ezért a vegetációs időszak szárazabb részében vízpótlás szükséges.

Az öntözés hatékonysága

Legtöbben az esőztető öntözést alkalmazzák, amihez egy egyszerű szórófej elegendő. A dolog pozitívuma, hogy a növény tényleg hozzájut a szükséges vízmennyiséghez, ám ez nem a legoptimálisabb módon. Esőztető ötözéskor nedvesedik a levele, ami növényvédelmi problémákat okozhat, hiszen ez segíti a gomba-, és baktérium kórokozók szaporodását, terjedését. A víz egy része a gyökerektől távolabbra kerül, emiatt onnan vagy leszivárog a talajba, vagy elpárolog onnan: a lényeg hogy nem hasznosul a növény számára. A mikro öntözési megoldások, például a csepegtető, mikroszórófejes öntözés stb. ilyen szempontból előnyösebbek. Kisebb mennyiségű vizet, de hosszabb időszakon át adagolunk, így minimális az a veszteség, ami ebből a vízből nem a növény számára hasznosul. És a leveleket sem nedvesíti.

Öntözés cseppenként adagolva

A csepegtető öntözés egy korszerű, takarékos öntözési mód. A vizet kis vízkibocsátással közvetlenül a növény tövéhez adagoljuk, emiatt szinte a teljes kiöntözött vizet hasznosítani tudja a növény. E technológia során a csepegtető testek vízkibocsátása óránként mindössze néhány liter. Ezt az értéket a különböző csőtípusokon pontosan megadják. Minél kisebb a vízkibocsátás, annál több növénytőhöz tudjuk a vízforrás által biztosított vizet elosztani, tehát egyszerre annál több növényt tudunk öntözni.

A csepegtető öntözés egyik módja a csepegtető cső. Amennyiben egy egyszerű cső hosszában azonos méretű lyukakat fúrnánk, azt tapasztalnánk, hogy az első lyukon sokkal több víz jön ki, mint a betáplálási helytől távolabb levőn. Ennek oka a csőben kialakuló nyomásveszteség. A csepegtető testekkel és csepegtető csővel ezt a nyomásveszteséget úgy küszöböljük ki, hogy a kilépés előtt egy kis labirintuselemen késztetjük áthaladásra. Ekkor lecsökken a nyomás, és adott idő alatt a gyár által megadott vízmennyiség (1, 2, 4, 8 stb. l/h) tud csak átjutni rajta. De az egyenletesen, a cső teljes hosszában.

A csepegtető csöveken a vízkijutási helyek egymástól azonos távolságra vannak, tehát ennek nagyjából megfelelő távolságra kell ültetni az öntözendő növényeket. Így tudjuk mindig a gyökérhez juttatni a vizet.

Ha a növények nem egyforma távolságra vannak ültetve, akkor nem a csepegtető cső, hanem a csepegtető testes technológiát kell választanunk. A csepegtető testeket növények egyedi öntözéséhez, valamint szabálytalan és nagy növényközök esetén érdemes használni, ahol a vízkibocsátás helyét egyedileg kívánjuk meghatározni. Ahol szükség van vízkivételi helyre, oda helyezünk el a csepegtető testekből.

Csepegtető öntözésnél feltétlen javasolt szűrő használata. Mivel a víz áthaladása a csepegtető testen igen kis keresztmetszetű csatornán (labirinton) keresztül történik, a dugulásveszély csökkentésére az öntözővizet fontos szűrni. Szűréssel a rendszer élettartamát évekkel megnövelhetjük.


A csepegtető csöveken folyamatosan kis vízadagok jönnek ki, célzottan a növény tövénél


Az árasztás hosszú hatású, ám házikertben nincs jelentősége


Az öntözőrendszer esőérzékelővel, vagy műtrágya adagolóval is összeköthető.


Gyepfelületnél az esőztetés a legjobb megoldás, a csepegtető öntözés növények egyedi vízpótlására alkalmas

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...


Precíziós öntözésvezérlés szenzorokkal

MESTER+A mezőgazdaságban az öntözés célja az optimális nedvességtartalom fenntartása a növény növekedéséhez és a termésfejlődéshez. A hatékony öntözés azt jelenti, hogy a termelési bevétel...