Algásodás és falpenész megszüntetése

2014-09-05 14:02:11 | Módosítva: 2014-09-22 11:10:47

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs nedvesség jelenik meg, ami ideális feltételeket teremt a fali algák és a penész kialakulásához. A penész megjelenésével szemben megfelelő festékeket alkalmazhatunk, mely során először megfelelően fertőtlenítjük a fertőzött felületeket.


Beltéri felületeken


A fertőzött felületek fertőtlenítése, festés:

A fertőzött beltéri fal- és mennyezetfelületeket először egy nedves ruhával alaposan lemossuk. Megvárjuk, amíg a lemosott felületek megszáradnak, és ezután átkenjük azokat hígított ALGICID-del (ALGICID:víz=1:5). A készítményt ecsettel vagy festőhengerrel hordjuk fel. Az erősen fertőzött felületeken kétrétegű felhordást javaslunk, melyet 8-12 órás időkülönbséggel viszünk fel. Az új dekorációs- és védőbevonatokat csak akkor vihetjük fel az ALGICID-del átkent felületekre, amikor azok már teljesen megszáradtak –, azaz általában 8-12 órával az ALGICID legutolsó rétegének felhordását követően.

A JUB-nál elsősorban a JUPOL CITRO speciális, penésszel szemben ellenálló beltéri falfestéket vagy a BELTÉRI BIO MÉSZFESTÉK-et javasoljuk, hiszen a mész önmagában, további fungicid anyagok hozzáadása nélkül nyújt megfelelő védelmet a fali algák és a penész ellen. A JUPOL CITRO-val különösen kellemes a festés, hiszen felhordása közben kellemes citrom illattal frissíti a helyiséget. A fertőtlenített felületet lefesthetjük klasszikus JUPOL-lal vagy JUPOL GOLD-dal is, azonban ekkor adjunk a festékhez a penészesedés megelőzésére szolgáló JUBOCID-ot (kb. 5%, max. 75 ml/l).

JUPOL Citro penésszel szemben ellenálló beltéri falfesték:


A festék elsősorban olyan helyiségek falainak és mennyezeteinek dekoratív védelmére szolgál, ahol a levegő magas relatív nedvességtartalma miatt nagy a kondenzvíz megjelenésének valószínűsége, és ezzel együtt nagy valószínűséggel jelennek meg a falpenész különböző formái. Elsősorban konyhákban, fürdőszobákban, és egyéb helyiségekben javasoljuk, ahol a dekorációs megmunkálás nem igényel nedves dörzsöléssel szemben ellenálló festékeket. Új lakóépületekben megelőző jelleggel javasoljuk, mert;

– kellemes citromillattal rendelkező beltéri festék, penészesedést gátló adalékokkal;
– kiváló páraáteresztő képesség, 1. osztály;
– kiváló fedőképesség, 2. osztály;
– felhordása egyszerű;
– száraz dörzsöléssel szemben ellenálló;
– hatás: matt;
– anyagszükséglet: 170-200 ml/m2 kétrétegű felhordás esetén.

Színárnyalatok: Fehér, JUMIX:JUB színkártya (3-as, 4-es és 5-ös végződésű árnyalatok); pasztell árnyalatokig történő színezés lehetséges DIPI COLOR-ral vagy DIPI KONCENTRAT-tal is.

Homlokzatfelületen


Kellemetlen és esztétikai szempontból elfogadhatatlan algá­sodás vagy falpenész a külső homlokzaton is megjelenhet. Ennek megszüntetése három lépésből áll:

– a fertőzött homlokzatfelületek fertőtlenítése;
– a felület előkészítése festésre;
– festés.

A fertőzött felületek fertőtlenítése:


A fertőzött homlokzatfelületeket vízsugárral lemossuk. Megvárjuk, amíg a lemosott felületek megszáradnak, és ezután átkenjük hígított ALGICID-del (ALGICID:víz=1:5). A készítményt ecsettel vagy festőhengerrel hordjuk fel. Az erősen fertőzött felületeken kétrétegű felhordást javaslunk, melyet 8-12 órás időkülönbséggel viszünk fel. Az olyan felületekre, mint a dekoratív vakolatok és a festett vakolt homlokzatfelületek, melyeket lekentünk ALGICID-del, a száradási fázist követően (az ALGICID vagy az alapozó bevonat utolsó rétegének felhordása után 8-12 órával) felvihetjük a homlokzatfestéket (REVITALCOLOR AG-t vagy REVITALCOLOR SILIKON-t). A homlokzatfesték vagy betonfesték felhordása előtt mindenképp ajánljuk a megfelelő alapozó bevonat, például az AKRIL EMULZIÓ vagy a JUKOL alkalmazását.

A felület előkészítése festésre, festés:

A száraz homlokzatfelületeket kenje át AKRIL EMULZIÓ-val, melyet előzetesen 1:1 arányban hígítson vízzel. Az akril emulzió egy akril alapozó bevonat, melynek felhordásával a felületek egyenletesen nedvszívóvá válnak. Amennyiben a felületek erősen ki vannak téve a csapadéknak, a felület előkészítéséhez még alkalmasabb a JUKOL mélyalapozó, mely mélyen behatol a felületbe, javítja a víztaszító képességet és a felületet egyenletes nedvszívó képességűvé teszi.

Az ilyen felületekhez a REVITALCOLOR AG speciális, környezetbarát, vízzel hígítható és elemi szálakkal erősített akril homlokzatfestéket ajánljuk.

Revitalcolor AG

Elemi szálakkal erősített akril homlokzatfesték:


Akril kötőanyagok, pigmentek, töltőanyagok és speciális adalékanyagok vizes diszperzióján alapuló homlokzatfesték. A szilárd, durvább vakolt homlokzatfelületek festésére és a láthatóan hajszálrepedezett (max. 0,3 mm) homlokzatfelületek festésére alkalmas.

Hatékonyan megakadályozza a penész és az alga kifejlődését, áthidalja a hajszálrepedéseket (max. 0,3 mm), erősen víztaszító, légköri terhelésekkel szemben ellenálló, kiváló páraáteresztő képességű. Anyagszükséglete kb. 300-700 ml/m2 kétrétegű felhordás esetén (a homlokzatfelület érdességétől és nedvszívó képességétől függően).

Színárnyalatok: fehér (1001-es árnyalat), bázis 1000, a JUB és NCS színkártyák szerinti JUMIX.


www.jub.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Sajnos ez így van. Amíg a kiváltó okot nem szüntetik meg, addig ez csak makeup.

gigigombas avatarja

gigigombas        

oké a penészesedést lefesteted,de atoll még a pára kicspodás feltételei meg maradtak. és csak idö kérdése ujab penészesedés.

Szigetelés belülről? - Igen!

Ez a PROMATECT-MC(r) és a PROMATECT-MC(r) plus, (vagy korábbi nevén MASTERCLIMA(r) és MASTERCLIMA plus(r)). Belső hőszigeteléssel megszüntethetők a hőhidak, ezzel a falak nedvesedése,...


Algásodás az épülethomlokzatokon

A homlokzatokon megjelenő algásodás okainak hátterében térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak. Az elmúlt években a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző moszatok...