Algásodás és falpenész megszüntetése

2014-09-05 14:02:11 | Módosítva: 2014-09-22 11:10:47

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs nedvesség jelenik meg, ami ideális feltételeket teremt a fali algák és a penész kialakulásához. A penész megjelenésével szemben megfelelő festékeket alkalmazhatunk, mely során először megfelelően fertőtlenítjük a fertőzött felületeket.


Beltéri felületeken


A fertőzött felületek fertőtlenítése, festés:

A fertőzött beltéri fal- és mennyezetfelületeket először egy nedves ruhával alaposan lemossuk. Megvárjuk, amíg a lemosott felületek megszáradnak, és ezután átkenjük azokat hígított ALGICID-del (ALGICID:víz=1:5). A készítményt ecsettel vagy festőhengerrel hordjuk fel. Az erősen fertőzött felületeken kétrétegű felhordást javaslunk, melyet 8-12 órás időkülönbséggel viszünk fel. Az új dekorációs- és védőbevonatokat csak akkor vihetjük fel az ALGICID-del átkent felületekre, amikor azok már teljesen megszáradtak –, azaz általában 8-12 órával az ALGICID legutolsó rétegének felhordását követően.

A JUB-nál elsősorban a JUPOL CITRO speciális, penésszel szemben ellenálló beltéri falfestéket vagy a BELTÉRI BIO MÉSZFESTÉK-et javasoljuk, hiszen a mész önmagában, további fungicid anyagok hozzáadása nélkül nyújt megfelelő védelmet a fali algák és a penész ellen. A JUPOL CITRO-val különösen kellemes a festés, hiszen felhordása közben kellemes citrom illattal frissíti a helyiséget. A fertőtlenített felületet lefesthetjük klasszikus JUPOL-lal vagy JUPOL GOLD-dal is, azonban ekkor adjunk a festékhez a penészesedés megelőzésére szolgáló JUBOCID-ot (kb. 5%, max. 75 ml/l).

JUPOL Citro penésszel szemben ellenálló beltéri falfesték:


A festék elsősorban olyan helyiségek falainak és mennyezeteinek dekoratív védelmére szolgál, ahol a levegő magas relatív nedvességtartalma miatt nagy a kondenzvíz megjelenésének valószínűsége, és ezzel együtt nagy valószínűséggel jelennek meg a falpenész különböző formái. Elsősorban konyhákban, fürdőszobákban, és egyéb helyiségekben javasoljuk, ahol a dekorációs megmunkálás nem igényel nedves dörzsöléssel szemben ellenálló festékeket. Új lakóépületekben megelőző jelleggel javasoljuk, mert;

– kellemes citromillattal rendelkező beltéri festék, penészesedést gátló adalékokkal;
– kiváló páraáteresztő képesség, 1. osztály;
– kiváló fedőképesség, 2. osztály;
– felhordása egyszerű;
– száraz dörzsöléssel szemben ellenálló;
– hatás: matt;
– anyagszükséglet: 170-200 ml/m2 kétrétegű felhordás esetén.

Színárnyalatok: Fehér, JUMIX:JUB színkártya (3-as, 4-es és 5-ös végződésű árnyalatok); pasztell árnyalatokig történő színezés lehetséges DIPI COLOR-ral vagy DIPI KONCENTRAT-tal is.

Homlokzatfelületen


Kellemetlen és esztétikai szempontból elfogadhatatlan algá­sodás vagy falpenész a külső homlokzaton is megjelenhet. Ennek megszüntetése három lépésből áll:

– a fertőzött homlokzatfelületek fertőtlenítése;
– a felület előkészítése festésre;
– festés.

A fertőzött felületek fertőtlenítése:


A fertőzött homlokzatfelületeket vízsugárral lemossuk. Megvárjuk, amíg a lemosott felületek megszáradnak, és ezután átkenjük hígított ALGICID-del (ALGICID:víz=1:5). A készítményt ecsettel vagy festőhengerrel hordjuk fel. Az erősen fertőzött felületeken kétrétegű felhordást javaslunk, melyet 8-12 órás időkülönbséggel viszünk fel. Az olyan felületekre, mint a dekoratív vakolatok és a festett vakolt homlokzatfelületek, melyeket lekentünk ALGICID-del, a száradási fázist követően (az ALGICID vagy az alapozó bevonat utolsó rétegének felhordása után 8-12 órával) felvihetjük a homlokzatfestéket (REVITALCOLOR AG-t vagy REVITALCOLOR SILIKON-t). A homlokzatfesték vagy betonfesték felhordása előtt mindenképp ajánljuk a megfelelő alapozó bevonat, például az AKRIL EMULZIÓ vagy a JUKOL alkalmazását.

A felület előkészítése festésre, festés:

A száraz homlokzatfelületeket kenje át AKRIL EMULZIÓ-val, melyet előzetesen 1:1 arányban hígítson vízzel. Az akril emulzió egy akril alapozó bevonat, melynek felhordásával a felületek egyenletesen nedvszívóvá válnak. Amennyiben a felületek erősen ki vannak téve a csapadéknak, a felület előkészítéséhez még alkalmasabb a JUKOL mélyalapozó, mely mélyen behatol a felületbe, javítja a víztaszító képességet és a felületet egyenletes nedvszívó képességűvé teszi.

Az ilyen felületekhez a REVITALCOLOR AG speciális, környezetbarát, vízzel hígítható és elemi szálakkal erősített akril homlokzatfestéket ajánljuk.

Revitalcolor AG

Elemi szálakkal erősített akril homlokzatfesték:


Akril kötőanyagok, pigmentek, töltőanyagok és speciális adalékanyagok vizes diszperzióján alapuló homlokzatfesték. A szilárd, durvább vakolt homlokzatfelületek festésére és a láthatóan hajszálrepedezett (max. 0,3 mm) homlokzatfelületek festésére alkalmas.

Hatékonyan megakadályozza a penész és az alga kifejlődését, áthidalja a hajszálrepedéseket (max. 0,3 mm), erősen víztaszító, légköri terhelésekkel szemben ellenálló, kiváló páraáteresztő képességű. Anyagszükséglete kb. 300-700 ml/m2 kétrétegű felhordás esetén (a homlokzatfelület érdességétől és nedvszívó képességétől függően).

Színárnyalatok: fehér (1001-es árnyalat), bázis 1000, a JUB és NCS színkártyák szerinti JUMIX.


www.jub.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Sajnos ez így van. Amíg a kiváltó okot nem szüntetik meg, addig ez csak makeup.

gigigombas avatarja

gigigombas        

oké a penészesedést lefesteted,de atoll még a pára kicspodás feltételei meg maradtak. és csak idö kérdése ujab penészesedés.

Penészes, salétromos falakra

Nincs többé gondja apenészes, salétromos falakkal ha nagyhatású készítményeinket használja! Praktikus kiszerelések, kedvező árak!


Algásodás az épülethomlokzatokon

A homlokzatokon megjelenő algásodás okainak hátterében térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak. Az elmúlt években a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző moszatok...