ISOCELL a természetes hőszigetelő rendszer

2014-09-05 14:26:40 | Módosítva: 2015-04-27 12:15:20

Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket.

 

140 m2 nettó lakóterű családi ház épül, 2 szintes lakóépület (földszint + pince). A könnyűszerkezetes falrészeket is cellulózzal szigetelik. A homlokzati falszerkezetre részben a már hagyományosnak számító EPS Grafit kerül fel.

A hőszigetelés mértéke mellett a légzárás is alapvető fontosságú minden lakóépületnél. A tetőben használt fóliákat, ha nem illesztjük megfelelően, akkor hiába adjuk ki a pénzt a hőszigetelésre, az illesztéseknél kiszökik a levegő, és ez nagy hőveszteséget jelent.

Lehet légzárási próbamérést készíteni az építés során (Blower Door teszt). Így lehetőség nyílik még a kiigazításra, de alapvetően nagyon figyelmesen kell a részleteket megoldani légzárás szempontjából.

Többféle mód van a kellő magasság kialakítására a tetőszerkezetben is. Cellulóz hőszigetelés kerül befúvásra a megemelt tetőszerkezetbe. A mai hőtechnikai előírások 0,2 W/Km2 hőszigetelési értéket irányoznak elő ami cellulóz esetében 20 cm vastagságnak felel meg. Ez a vastagság már a nyári átmelegedés ellen is megfelelő védelmet biztosít. Ennél kevesebbet semmilyen szigetelőanyag esetében sem tanácsos beépíteni. Ha a szarufa vastagsága 15 cm, akkor egy 5 cm vastag anyaggal könnyedén fel lehet vastagítani, hogy elérjük a 20 centimétert. Egy normál családi ház esetében 20-30 cm szigetelés már megfelelőnek mondható. A felhasznált fóliák ISOCELL termékek.

A tetőn OMEGA 180 g páradiffúziós tetőfólia került beépítésre. Az átfedéseket QILLI tömítő masszával oldották meg. Az integrált fóliák ragasztócsíkkal vannak ellátva, így nem kell külön felragasztani a tömítő csíkot. Ausztriában sokszor az egész felületet aládeszkázzák a héjalás alatt, abban az esetben jól használhatók az integrált fóliák.

Az átfedéseknél, és fali találkozási pontoknál AIRSTOP Flex 60 mm ragasztószalaggal történt a ragasztás. A bemutatott családi háznál belül AIRSTOP párafékező fóliát (Sd 18 m) használtak. A tömítő massza AIRSTOP Sprint típus, szintén Isocell termék. A belülről kijövő párát zárni kell, a külső fóliának pedig páraáteresztőnek kell lennie. A sok típus és név nem véletlen, hiszen többféle fóliát kell a tetőszerkezetben alkalmazni. A különböző típusoknál még figyelni kell a páraáteresztő képesség mértékére is.

Fontos a nyílászárók beépítésénél használandó szélzáró csíkok helyes használata is. Nemcsak új építésnél, felújításoknál is lényeges az ablakcseréknél a megfelelő tömítő szalagok használata. Az ablakok beépítésénél ISOWINDOW márkanevű tömítő szalaggal oldották meg a légzárást.

Nagyon fontos tudni, hogy a fóliák rendkívül széles választéka áll rendelkezésre a felhasználók részére, megoldva ezzel minden technológiai akadályt a rendszerben, s mindezzel a jótállás kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.

További információ: Reiner Róbert; Telefon: +36-30-912-8588


www.forelockbt.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges szigetelés? URSA Lignin

Minden szakmának megvan a maga szaknyelve. Évtizedek óta bombáznak bennünket a reklámok olyan kifejezésekkel, mint liposzóma, bifidus essensis és társaik. Először tátott szájjal hallgattuk, és...


Szigetelés és szállópor

Tetőszigeteléssel akár még ebben a fűtési szezonban is 25%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlát. Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő...