ISOCELL a természetes hőszigetelő rendszer

2014-09-05 14:26:40 | Módosítva: 2015-04-27 12:15:20

Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket.

 

140 m2 nettó lakóterű családi ház épül, 2 szintes lakóépület (földszint + pince). A könnyűszerkezetes falrészeket is cellulózzal szigetelik. A homlokzati falszerkezetre részben a már hagyományosnak számító EPS Grafit kerül fel.

A hőszigetelés mértéke mellett a légzárás is alapvető fontosságú minden lakóépületnél. A tetőben használt fóliákat, ha nem illesztjük megfelelően, akkor hiába adjuk ki a pénzt a hőszigetelésre, az illesztéseknél kiszökik a levegő, és ez nagy hőveszteséget jelent.

Lehet légzárási próbamérést készíteni az építés során (Blower Door teszt). Így lehetőség nyílik még a kiigazításra, de alapvetően nagyon figyelmesen kell a részleteket megoldani légzárás szempontjából.

Többféle mód van a kellő magasság kialakítására a tetőszerkezetben is. Cellulóz hőszigetelés kerül befúvásra a megemelt tetőszerkezetbe. A mai hőtechnikai előírások 0,2 W/Km2 hőszigetelési értéket irányoznak elő ami cellulóz esetében 20 cm vastagságnak felel meg. Ez a vastagság már a nyári átmelegedés ellen is megfelelő védelmet biztosít. Ennél kevesebbet semmilyen szigetelőanyag esetében sem tanácsos beépíteni. Ha a szarufa vastagsága 15 cm, akkor egy 5 cm vastag anyaggal könnyedén fel lehet vastagítani, hogy elérjük a 20 centimétert. Egy normál családi ház esetében 20-30 cm szigetelés már megfelelőnek mondható. A felhasznált fóliák ISOCELL termékek.

A tetőn OMEGA 180 g páradiffúziós tetőfólia került beépítésre. Az átfedéseket QILLI tömítő masszával oldották meg. Az integrált fóliák ragasztócsíkkal vannak ellátva, így nem kell külön felragasztani a tömítő csíkot. Ausztriában sokszor az egész felületet aládeszkázzák a héjalás alatt, abban az esetben jól használhatók az integrált fóliák.

Az átfedéseknél, és fali találkozási pontoknál AIRSTOP Flex 60 mm ragasztószalaggal történt a ragasztás. A bemutatott családi háznál belül AIRSTOP párafékező fóliát (Sd 18 m) használtak. A tömítő massza AIRSTOP Sprint típus, szintén Isocell termék. A belülről kijövő párát zárni kell, a külső fóliának pedig páraáteresztőnek kell lennie. A sok típus és név nem véletlen, hiszen többféle fóliát kell a tetőszerkezetben alkalmazni. A különböző típusoknál még figyelni kell a páraáteresztő képesség mértékére is.

Fontos a nyílászárók beépítésénél használandó szélzáró csíkok helyes használata is. Nemcsak új építésnél, felújításoknál is lényeges az ablakcseréknél a megfelelő tömítő szalagok használata. Az ablakok beépítésénél ISOWINDOW márkanevű tömítő szalaggal oldották meg a légzárást.

Nagyon fontos tudni, hogy a fóliák rendkívül széles választéka áll rendelkezésre a felhasználók részére, megoldva ezzel minden technológiai akadályt a rendszerben, s mindezzel a jótállás kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.

További információ: Reiner Róbert; Telefon: +36-30-912-8588


www.forelockbt.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi sövényápolás

Az ősz beköszöntével se feledkezzünk meg kerti dísznövényeink ápolásáról. A sövények, például amellett, hogy szebbé teszik környezetünket, eltakarják azt, amit nem szeretnénk, hogy látható...


Duplo rendszer

Meglévő épületek ablakainak felújítása során sokan csak ablakcserében gondolkodnak, pedig léteznek olyan megoldások is, amelyek az üvegezés rétegszámának növelésével hatékonyabb és gazdaságosabb...