Fedezd fel a benned lévő ezermestert!

Oldalkidobós elektromos fűnyíró

2014-09-08 11:15:00 | Módosítva: 2014-09-08 11:16:19

Kertemben az elektromos fűnyíró használat alkalmával gyakran meg kellett szakítani a munkát, mert a fűgyűjtő megtelt. Ez egyrészt lelassította a munkát, másrészt gondot okozott a levágott fű elhelyezése. Emiatt először lekapcsoltam a fűgyűjtőt, valamint megemeltem a hátsó ajtót, hogy utat biztosítsak a levágott fűnek. Ez azzal járt, hogy a levágott fű (és a felkapott talaj is) mind a lábamra, illetve a cipőmre áramlott, a zoknimat nagyon beszennyezte.


A fűnyíró átalakítása

Láttam, hogy némely motoros fűnyíró oldalkidobós, és ez az előbbi problémákat teljesen kiküszöböli. Sajnos elektromos kivitelben nem kapható oldalkidobós fűnyíró, ezért a régi elektromos fűnyírómat átalakítottam oldalkidobóssá.

Először is kivágtam belőle a terelőlemezt, ami a fűgyűjtőbe irányítja a levágott füvet. Ezt követően egy fémlemezzel lezártam a fűgyűjtőhöz vezető hátsó nyílást. Kétoldalt kidobó nyílást vágtam a fűnyíró szoknyájába, majd terelőlemezeket építettem be, melyek a kidobó nyílásokhoz vezetik a levágott füvet. Korábban ismertetett problémáim ezzel megszűntek. Természetesen ügyelni kell arra, hogy a kés akadálymentesen foroghasson.


Kallós József

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

latyapatya avatarja

latyapatya         Egészen rossz a hozzáállásotok!Tényleg csak egy oldalra kell szórni és ez azért fontos, mert a LEVÁGANDÓ oldalra célszerű a szórás! Így amikor továbbhaladsz a már levágottat tovább apríthatod. Ezzel a módszerrel a levágott területen nem marad apríték! Nem

Egészen rossz a hozzáállásotok!Tényleg csak egy oldalra kell szórni és ez azért fontos, mert a LEVÁGANDÓ oldalra célszerű a szórás! Így amikor továbbhaladsz a már levágottat tovább apríthatod. Ezzel a módszerrel a levágott területen nem marad apríték! Nem kell söprögetni, gyűjteni, ráadásul az apríték úgy eltűnik, hogy nem csak nem látszik, hanem komposztálódik is, tehát táplálja a füvet! 30 éve nem gyüjtök, nem söprögetek. Persze ez a 15 cm-nél nagyobb fűre nem jön be. Sőt! Pázsitra azonban biztosan jó, és tovább javítható azzal, hogy az előremenet után vissza is jössz az előző nyomvonalon rückvelzben, nem megfordulva.
Csodás dús füved lesz mindig.
A fűgyüjtés egy hülyeség.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Nem tartom túl jó ötletnek ezt az átalakítást, mivel terelő nélkül nagyon szétszórja a levágott füvet, másrészt arra az oldalra is kidobja, ahol még nincs levágva a fű.
Az oldalkidobós fűnyírónak nem véletlenül van csak az egyik oldalán kidobónyílás és terelőlemez, ami rendezi a levágott nyesedéket egy sorba, ráadásul a levágott területre dobja a nyesedéket rendezve, így könnyebb összegyűjteni a végén. Szerintem így több munka van vele, mint időként üríteni a fűgyűjtő kosarat.
Mulcsozásra sem alkalmas az így levágott fű. mert túl nagyra vágja a kés, ha nem gyűjtik össze utána, akkor csúnya a száradó levágott fű, és elnyomhatja a növekvő füvet.
A gyakori ürítést egy a vágás közelében leállított talicskával oldottam meg, addig abba ürítettem a gyűjtőkosár tartalmát, amíg meg nem telt, így ritkábban kellett a komposzttelepre vinni a nyesedéket.

Kerti szegélyek

A kertünkben gyakorta van szükség bizonyos részek elválasztására, szegélyezésére. Általában elválasztjuk a virágágyásokat a gyeptől, a díszkertet a haszonkerttől. Ezek az elválasztások...


A fű sem nő magától

A rendszeres fűnyírással szép és tömött lesz a gyepünk, a kaszálék eltávolítása a területről esztétikai okokból történik. Egy természetes ökoszisztémában a tápanyagok körforgása biztosított...