Víz-újrahasznosító zuhany

2014-09-08 14:51:57 | Módosítva: 2015-03-24 10:00:10

Az egyszerűnek tűnő zuhanyozás több vizet emészt fel, mint bármely más tevékenység a háztartásban, és csak a fűtés vagy hűtés igényel több energiát. Nos a problémára létezik már környezettudatos megoldás, amire Peter Brewin, a londoni Royal College of Art ipariforma-tervező hallgatója és Nick Christy – a két kreatív elme –megalapította a CINTEP vállalatot.


A CINTEP víz-újrahasznosító zuhanya egy átlagos háztartásban évi 37,5-75 ezer liter vizet takarít meg. Ráadásul a zuhany 40-70%-kal kevesebb energiát igényel, amivel évi 1900-6000 kWh áramot lehet megspórolni.

A zuhanyozás 3 liter tiszta ivóvíz felvételével kezdődik, amit a termék már használat közben felfog, megszűr, és felmelegít – ez ugyanaz az eljárás, mint amit a tej megtisztításához használnak. Az egész folyamat kevesebb mint fél perc alatt lezajlik, és az előírásoknak megfelelő, biztonságos vizet állít elő. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosító zuhanyt használó nem fogja „megosztani” a vizet másokkal. A rendszer része továbbá egy hidrociklon, ami a centrifugális erőt kihasználva az oldhatatlan részecskéket (például por és homok) elválasztja a víztől, és a szélekre sodorja, ahonnan később lemossa.

A víz-újrahasznosító zuhany rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, és a prototípus megnyerte a tekintélyes Dutch Lottery Green Challenge versenyt. Christy szerint „bárhol felszerelhető, ahol hagyományos zuhanyt használnak.

Az átlagember nyolc percet tölt a zuhany alatt. A tizenévesek 11%-a viszont több mint fél órát. A fiúk és lányok összesen napi 13-16 percig használják a zuhanyt. A víz-újrahasznosító zuhany egy másik előnye, hogy a szülők egyetlen gombnyomással szabályozhatják, hogy meddig üzemeljen a zuhany.


http://www.autodeskforum.hu/?p=4428

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6931/Viz_Ujrahasznosito_zuhany