Változások a szelektív hulladékgyűjtésben

2014-10-08 12:49:27 | Módosítva: 2014-10-08 12:52:48

A szelektív hulladékgyűjtés korábbi rendszere nem minden szempontból vált be. Bár a lakósság nagy része rendeltetésszerűen és környezettudatosan használta a hulladékgyűjtő szigeteket, de sokan akadtak olyanok is, akik egész éven át tartó lomtalanító helynek tekintették, és a veszélyes hulladéktól a kommunális hulladékig mindent oda hordtak. És ehhez jött még a kukák állandó felborogatása visszaváltható termékek után kutatva. Mindezek késztették a városgazdálkodásokat arra, hogy a korábbi rendszeren változtassanak. Az alábbiakban a főváros szelektív hulladékgyűjtésének változásait foglaljuk össze, de a legtöbb vidéki városra ugyanez vonatkozik.


Házhoz mennek

Az új hulladékgazdálkodási rendelete alapján a szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés beépül a kötelező közszolgáltatásba. Ennek értelmében tehát a szelektív tartályok átvétele kötelező. A kommunális tartály mellé minden egyes ürítési címre 1 darab papír és 1 darab műanyag+fém gyűjtésére szolgáló szelektív tartályt szállítanak ki. Szemétledobós, magas lakóépületeknél a szelektív tartályok a ház szeméttárolójában lesznek elhelyezve, ahová a lakók levihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot.


A tervek szerint 2014 végére a rendszer teljesen kiépül. A bevont körzetek száma folyamatosan bővül. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő tartályokért nem kell külön jelentkezni, a kihelyezés 2014 végéig ütemezetten, előre meghatározott módon történik. A házhoz menő szelektív gyűjtés a kommunális gyűjtéshez hasonlóan az alap közszolgáltatás részévé válik. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás – maga a kuka is – a lakosság számára díjmentes.

Rendeltetésszerű használat

A szelektív hulladékgyűjtő edények rendeltetésszerű használatáról és annak tisztán tartásáról az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók kötelesek gondoskodni. Az edények rendeltetésszerű használatáról a közös képviselő és a társasház megfelelő információs anyagot kap. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő tartályba nem a megfelelő hulladék kerül, akkor azt a közszolgáltató vegyes hulladékként szállítja el hulladékkezelésre. Ennek értelmében a kommunális tartály egyszeri ürítési díjának megfelelő díj kerül kiszámlázásra.


A házhoz menő rendszerben csak a papír, a műanyag és a fémhulladék gyűjthető, ezért az üveghulladékok továbbra is a közterületeken kihelyezett gyűjtőszigetek üveggyűjtő-tartályaiban, valamint a hulladékudvarokban helyezhetők el. A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt, és a kupakot el kell róluk távolítani. Szelektíven gyűjthetők a befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzerves üvegek, bébiételes üvegek. Nem gyűjthető viszont szelektíven az ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üveg, porcelán, kerámia.

A szelektív hulladék elszállítása társasházak esetében hetente 1 alkalommal, kertes és családi házaknál 4 hetenként történik. A hulladékbegyűjtő autó érkezése az adott napokon reggel 5 órától várható. A papíros és a műanyag-fémes tartályok tartalmát két különböző hulladékbegyűjtő autó szállítja el, ezért az első edény leürítése után a másodikat még nem kell visszahúzni a helyére.


Tartályok mozgatása, ürítése

A szelektív tartály kihelyezéséről az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók gondoskodnak, ahogyan a vegyes hulladék esetében is. A járatok tervezetten, mindig ugyanabban az időben érnek egy-egy házhoz, de a forgalmi helyzet, illetve egyéb akadályoztatás miatt ez változhat. A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztántartása, a ház elé való kikészítése és a tároló helyre történő visszahelyezése, a járda ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.


Tartálymozgatási szolgáltatás igénybevételért – ha nincs senki, aki a tartály kihelyezéséről gondoskodna – az elszállító külön díjat számít fel. A szelektíven gyűjtött hulladékot csak a kiszállított tartályból ürítik ki, mellé rakott zsákból és egyéb tárolóeszközből a szelektív hulladékot nem szállítják el. Kivétel a lapra hajtogatott összekötözött karton csomagolóanyag.

A házhoz menő gyűjtési módszerrel begyűjtött hulladékot is kézzel átválogatják, úgy mint a gyűjtőszigeteken begyűjtöttet, ezért higiéniai szempontból rendkívül fontos pl. a palackok kiöblítése, ráadásul ezáltal a kellemetlen szaghatás is elkerülhető.

Aki a szelektív hulladék közé bedobja a kommunális szemetet – ez különösen társasházaknál jelenthet gondot – az megsérti a hulladékgazdálkodási jogszabályokat, így bírságot kell fizetnie. A hulladékgyűjtő tartályban elhelyezett vegyes hulladék válogatásának díját pedig meg kell fizetnie. A hulladékgyűjtő járat munkatársai ellenőrzik a tartályokat az ürítés előtt. Ha azt tapasztalják, hogy nem megfelelő hulladék került a tartályba, egy figyelmeztető nyomtatványt hagynak a helyszínen, és a szelektív gyűjtőtartályba helyezett hulladékot vegyes hulladékként a kommunális hulladék gyűjtésének alkalmával fogják elszállítani.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését rendelet írja elő. A vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló tartályhoz hasonlóan a lakos számára kötelező a szolgáltatás igénybe vétele, és kötelezettségvállalás az edény állapotának megőrzésére, ezért a lakosnak kell megtéríteni a károkat, ha a tartály megrongálódik. Ugyanígy akkor is, ha a tartályt ellopják.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Keltsük életre a biohulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a...


Konyhai hulladékok kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, sőt vannak olyan konyhai maradékok, melyeket közvetlenül kertünk javára is fordíthatunk! Kávézacctól a grapefruit héjig.