Változások a szelektív hulladékgyűjtésben

2014-10-08 12:49:27 | Módosítva: 2014-10-08 12:52:48

A szelektív hulladékgyűjtés korábbi rendszere nem minden szempontból vált be. Bár a lakósság nagy része rendeltetésszerűen és környezettudatosan használta a hulladékgyűjtő szigeteket, de sokan akadtak olyanok is, akik egész éven át tartó lomtalanító helynek tekintették, és a veszélyes hulladéktól a kommunális hulladékig mindent oda hordtak. És ehhez jött még a kukák állandó felborogatása visszaváltható termékek után kutatva. Mindezek késztették a városgazdálkodásokat arra, hogy a korábbi rendszeren változtassanak. Az alábbiakban a főváros szelektív hulladékgyűjtésének változásait foglaljuk össze, de a legtöbb vidéki városra ugyanez vonatkozik.


Házhoz mennek

Az új hulladékgazdálkodási rendelete alapján a szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés beépül a kötelező közszolgáltatásba. Ennek értelmében tehát a szelektív tartályok átvétele kötelező. A kommunális tartály mellé minden egyes ürítési címre 1 darab papír és 1 darab műanyag+fém gyűjtésére szolgáló szelektív tartályt szállítanak ki. Szemétledobós, magas lakóépületeknél a szelektív tartályok a ház szeméttárolójában lesznek elhelyezve, ahová a lakók levihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot.


A tervek szerint 2014 végére a rendszer teljesen kiépül. A bevont körzetek száma folyamatosan bővül. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő tartályokért nem kell külön jelentkezni, a kihelyezés 2014 végéig ütemezetten, előre meghatározott módon történik. A házhoz menő szelektív gyűjtés a kommunális gyűjtéshez hasonlóan az alap közszolgáltatás részévé válik. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás – maga a kuka is – a lakosság számára díjmentes.

Rendeltetésszerű használat

A szelektív hulladékgyűjtő edények rendeltetésszerű használatáról és annak tisztán tartásáról az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók kötelesek gondoskodni. Az edények rendeltetésszerű használatáról a közös képviselő és a társasház megfelelő információs anyagot kap. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő tartályba nem a megfelelő hulladék kerül, akkor azt a közszolgáltató vegyes hulladékként szállítja el hulladékkezelésre. Ennek értelmében a kommunális tartály egyszeri ürítési díjának megfelelő díj kerül kiszámlázásra.


A házhoz menő rendszerben csak a papír, a műanyag és a fémhulladék gyűjthető, ezért az üveghulladékok továbbra is a közterületeken kihelyezett gyűjtőszigetek üveggyűjtő-tartályaiban, valamint a hulladékudvarokban helyezhetők el. A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt, és a kupakot el kell róluk távolítani. Szelektíven gyűjthetők a befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzerves üvegek, bébiételes üvegek. Nem gyűjthető viszont szelektíven az ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üveg, porcelán, kerámia.

A szelektív hulladék elszállítása társasházak esetében hetente 1 alkalommal, kertes és családi házaknál 4 hetenként történik. A hulladékbegyűjtő autó érkezése az adott napokon reggel 5 órától várható. A papíros és a műanyag-fémes tartályok tartalmát két különböző hulladékbegyűjtő autó szállítja el, ezért az első edény leürítése után a másodikat még nem kell visszahúzni a helyére.


Tartályok mozgatása, ürítése

A szelektív tartály kihelyezéséről az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók gondoskodnak, ahogyan a vegyes hulladék esetében is. A járatok tervezetten, mindig ugyanabban az időben érnek egy-egy házhoz, de a forgalmi helyzet, illetve egyéb akadályoztatás miatt ez változhat. A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztántartása, a ház elé való kikészítése és a tároló helyre történő visszahelyezése, a járda ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.


Tartálymozgatási szolgáltatás igénybevételért – ha nincs senki, aki a tartály kihelyezéséről gondoskodna – az elszállító külön díjat számít fel. A szelektíven gyűjtött hulladékot csak a kiszállított tartályból ürítik ki, mellé rakott zsákból és egyéb tárolóeszközből a szelektív hulladékot nem szállítják el. Kivétel a lapra hajtogatott összekötözött karton csomagolóanyag.

A házhoz menő gyűjtési módszerrel begyűjtött hulladékot is kézzel átválogatják, úgy mint a gyűjtőszigeteken begyűjtöttet, ezért higiéniai szempontból rendkívül fontos pl. a palackok kiöblítése, ráadásul ezáltal a kellemetlen szaghatás is elkerülhető.

Aki a szelektív hulladék közé bedobja a kommunális szemetet – ez különösen társasházaknál jelenthet gondot – az megsérti a hulladékgazdálkodási jogszabályokat, így bírságot kell fizetnie. A hulladékgyűjtő tartályban elhelyezett vegyes hulladék válogatásának díját pedig meg kell fizetnie. A hulladékgyűjtő járat munkatársai ellenőrzik a tartályokat az ürítés előtt. Ha azt tapasztalják, hogy nem megfelelő hulladék került a tartályba, egy figyelmeztető nyomtatványt hagynak a helyszínen, és a szelektív gyűjtőtartályba helyezett hulladékot vegyes hulladékként a kommunális hulladék gyűjtésének alkalmával fogják elszállítani.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését rendelet írja elő. A vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló tartályhoz hasonlóan a lakos számára kötelező a szolgáltatás igénybe vétele, és kötelezettségvállalás az edény állapotának megőrzésére, ezért a lakosnak kell megtéríteni a károkat, ha a tartály megrongálódik. Ugyanígy akkor is, ha a tartályt ellopják.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építési-bontási törmelékek kezelése

A sitt szállítás jól jövedelmező üzletág, kérdés, hogy az elszállított hulladék hol landol. Sok erdő szélét "ékesítik" oda nem illő törmelékek, pedig van legális és nem is túl drága módja a...


Komposztálás rendhagyóan

Az őszi időszak munkáit már leginkább a jövő év vegetációs időszakának végezzük, hiszen amit most teszünk, annak eredményét jövőre élvezhetjük főként azzal, hogy tavasszal kisebb lesz a...