Budapesti tűzfalmérleg

2014-10-08 14:57:30 | Módosítva: 2014-10-08 15:15:40

Egy maroknyi baráti társaságból összeverődött kreatív csapat, a Neopaint Works úgy döntött, nagy falakba vágja a fejszéjét. Mára 20 elhanyagolt budapesti tűzfalat újítottak fel, s mivel munkáik gyakorlatilag turistalátványossággá váltak, most elkészült az első budapesti tűzfaltérképes játék is.


A Neopaint Works tagjai számára kisebb beltéri faldekorációkon, gyerekszoba-festéseken, vendéglátóhelyek díszítésén, majd egyre nagyobb kültéri munkákon át vezetett az út közös álmuk megvalósításáig. „2004-ben döntöttünk úgy, hogy csoportként folytatjuk a faldekorációs tevékenységünket azért, hogy egy közös cél mentén dolgozzunk, mégpedig, hogy néhány éven belül városi tűzfalakra készíthessünk óriásképeket. A budapesti murál festési folyamatok 2010-ben indultak meg, amikor 3 példafestést csináltunk a városnak. Szerettük volna megmutatni, milyen potenciál, nem milliárdokba kerülő rehabilitálási készség rejlik ezekben. Erzsébetvárossal 2012-ben kezdtük meg az együttműködést, aminek köszönhetően igen felgyorsultak az események. Míg 2010 és 2012 között 3 fal készült, addig a következő két évben már több mint 15” – mondja Jankovits Barnabás, a formáció vezetője.


A VII. kerületi önkormányzat, a Neopaint Works és a Trilak együttműködésével indult el a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban” projekt. Ennek keretében született meg például a „lengyel–magyar barátság fája” a budapesti Lengyel Intézet fennállásának 75. évfordulójára, a Meseváros a Baross Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban, a „legpestibb utca” lámpaoszlopfestmény az egyik Király utcai falon, a szabómesterség előtt tisztelgő varrónőportré az Akácfa utcában. Kezük munkáját dicséri az ország legnagyobb egybefüggő dekorált falfelülete is a Rumbach Sebestyén utcában, amely 1000 négyzetméteren eleveníti fel a feledhetetlen 6:3-as meccset. Azóta sorra jelentkeznek a társasházak, oktatási intézmények, hogy ne hagyják abba, és álmodják újra, színesebbé és szebbé az ő közvetlen környezetüket is.


Ugyanakkor elkészült az első magyar tűzfaltérképes játék. Egy kisebb helyiség kifestésére elegendő, választott színű Héra Prémium festéket kapnak, akik felkeresik a térképet a https://www.facebook.com/trilakaszinmester oldalon, és feltöltenek öt, a neopaintesek munkáival készített selfie-t az október 26-ig futó Trilak–Neopaint Tűzfal Túra alkalmazásban. A felhívásra, amelynek célja, hogy minél többen bejárják és megismerjék az egyre színesedő Budapestet, egyébként Gönczi Gábor is felfigyelt, aki az elsők között töltött fel magáról képeket.

 

A Trilak–Neopaint tűzfalak listája:

A legpestibb utca – Budapest VII., Király utca 11.

A nemzet színészei – Budapest IX., Rákóczi híd pesti hídfő

Az évszázad mérkőzése – Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 10.

Budapest anno- Budapest V., Városháza tér

Gombold újra! – Budapest VII., Dessewffy utca 30–36.

HÉV – Budapest III., Szentlélek tér

Homlokzati imitáció – Budapest VII., Kertész u. 30.

Homlokzati imitáció – Budapest XII., Márvány utca

Körút anno, Continental Hotel – Budapest VII., Dohány u. 42.

Kristályfa – Budapest VII., Wesselényi u. 30.

Menekült kislány (ideiglenes) – Budapest VII., Gozsdu udvar

Meseváros – Baross Gábor Általános Iskola, VII., Hernád u. 42.

Nagykörút anno, Madách Imre Gimnázium – Budapest VII., Barcsay u. 5.

Sissy – Budapest VII., Rumbach Sebestyén u. 10.

Super 8 – Budapest VIII., Kőfaragó u. 8.

Tájkép – Budapest VII., Király u. 25.

Taxi – Budapest VIII., Asztalos Sándor u. 16.

Varrónő – Budapest VII., Akácfa u. 41.

Vitorlás – Budapest VII., Dohány u. 32–34.

Zöldséges – Budapest VII., Klauzál tér

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6968/Budapesti_tuzfalmerleg