Légbevezető beépítése kötelező

2014-10-08 15:25:17 | Módosítva: 2014-10-10 10:34:10

Az őszi lakossági energiahatékonysági pályázat kiírásáról már korábban beszámoltunk. Igen hasznos új elemként fedezte fel az épületgépész szakma, hogy a nyílászáró cserék kötelező elemévé tették az ablakcserével együtt a légbevezetők beépítését is. Ugyan az ablakba épített légbevezető sok esetben messze nem elégséges, és gépi szellőzetésről nem esik szó (furcsa lesz, ha a hővisszanyerős szellőztetést kombinálják a légbevezetőkkel), de első lépésként megteszi!


...Lakások külső nyílászáróinak szükségszerű (pályázói igény szerinti) cseréje abban az esetben támogatható, ha a fejlesztés során beépített nyílászárók megfelelnek a TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelmény szint előírásoknak. A lakások külső nyílászáróinak cseréje esetében a megfelelő légcsere biztosítására a nyílászárókba épített önszabályozó szellőzőelemek beépítése kötelező, támogatott költség. Csak fűtött terek (lakóhelységek) nyílászáró cseréjére adható állami támogatás...

 

Sokszor írtunk már arról, hogy a lakások nyílászáróinak cseréje sokszor kontrolálatlanul történik. Az ablakos cég nincs figyelemmel arra, hogy a lakásban milyen fűtési rendszer működik, és az új – a korábbinál sokkal jobban záró – nyílászárók miatt megfelelő-e a fűtőberendezés légellátása. Sok baleset és haláleset volt visszavezethető arra, hogy a nyílt égésterű kazánok használata mellett légmentesen záró ablakokat építettek be, amiről a gázművek és a kéményseprők nem értesültek hivatalból, így nem is jelezhették a veszélyt.


De az is gyakori probléma, hogy a fűtés légellátásával ugyan nincs gond – zárt égésterű berendezés, távfűtés stb. -, de az új nyílászárók mellett a lakás légcseréje megszűnik, és penészesedés, dohosodás indul a lakásban.

Így mindenképpen üdvözlendő, hogy a pályázati kiírásban a nyílászárók cseréjét kötelezően összekapcsolták az önszabályozó légbevezetők beépítésével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aero Plus avatarja

Aero Plus         AERO PLUS kedvezményes árú légbevezető

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezető termékcsalád méretezett levegőellátás biztosítására alkalmazható. A légbevezetők közérzetjavító és egészségmegőrző hatásúak és illatpárnával ellátottak.

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezetők egyes típusai gáztüzelésű berendezések méretezett égési levegő ellátására is javasoljuk.

Energiapazarlásaink

Az idei télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek ellenére...


Egy ragyogó szigetelés

Ha már lúd, legyen kövér. Azaz ha már szigetelés, legyen ragyogó! 2019 áprilisában az URSA újra egy olyan terméket mutatott be, amely a legmagasabb színvonalat képviseli.