A szén-monoxid nem válogat

2014-10-09 09:26:57 | Módosítva: 2014-10-28 13:01:46

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez.

Védje meg családját a „néma gyilkostól”!

A szén-monoxid mérgezések megelőzhetők! Őszi teendőink között szerepeljen kiemelt helyen készülékeink karbantartása, és mellette jó ha odafigyelünk a kazán friss levegő ellátására, illetve az égéstermék megfelelő elvezetésére is. A fenti óvintézkedések mellett érdemes a védelem utolsó bástyájaként szén-monoxid vészjelzőt is elhelyezni.

A Honeywell szén-monoxid vészjelzői már évek óta a piac legjobbjai közé tartoznak. A már ismert H450EN beépített elemmel működő szén-monoxid vészjelző az egyetlen volt, amely megfelelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly végzett tesztjén. A vizsgált további kilenc készülékről megállapították, hogy azok használata súlyos kockázatot jelent. A Honeywell szakemberei a teszten egyedüliként megfelelt H450EN modellt továbbfejlesztve alkották meg az X-Series családot, amelynek – a szabványos követelményeknek való teljes megfelelés mellett – több új funkciója is van.


Az X-Series család készülékei rendelkeznek egy alacsony gázkoncentráció mérési üzemmóddal, így könnyen tesztelhetjük nem csak az elektronikát, az elemet és a szirénát, hanem magát a CO érzékelő szenzor működését is. Fürdőszobában is használhatók, nem gond a pára! A korábbi LED-es fényjelzés helyett az XC100 és XC100D típusok nagy méretű riasztási üzenettel lényegre törően jelzik a vészhelyzetet, és azt, hogy mit tegyünk. Az utóbbi LCD kijelzőjéről az aktuális szén-monoxid koncentrációt is leolvashatjuk.

A Honeywell-nél fontosnak tartják, hogy a lakosság minél többet tudjon a szén-monoxid mérgezések elkerüléséről.
Ezzel külön weboldalon foglalkoznak:


www.honeywellcoriaszto.hu/em
www.facebook.com/HoneywellCOriaszto

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szén-monoxid mérgezés

A statisztikai adatok szerint évente 10-15ember szenvedhalálos szén-monoxid mérgezést Magyarországon. Az enyhébb lefolyású mérgezések számát megbecsülni sem lehet, ha fáj a feje, nem biztos,...


Itt a fűtési szezon: ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

A gáz árának emelkedése miatt idén még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a...