Hangyák

2014-10-20 11:16:35 | Módosítva: 2014-10-20 11:17:30

Az egész világon mintegy 6000, Európában kb. 200 hangya faj él. Harapásukkal toxintermelő mirigyük váladékát, illetve potrohuk mérgét juttathatják a sebbe. Jellegzetesen csak helyi tüneteket okoznak. A hazai fullánk nélküli hangyafajok ártalmatlanok. A fájdalmat a csípés helyére szorított jégkocka csökkenti.


A kertben és a lakásban

Hazai fajok a fekete fahangya (Lasius niger) és az erdei vöröshangya (Formica rufa) harapásával, a kisebb termetű vöröses vaksi hangya (Sysphincta fialai) és a déli hangya (Poera coarctata) méreganyagot tartalmazó fullánkjával idézi elő elhanyagolható ártalmát.

A hangyáknak szabadban a talaj szerkezetének javításával, a kártevők elpusztításával, a hidegebb területeken a növények beporzásában játszott szerepükkel hasznot hajtanak.

Egyéni védekezésként ellenük – ha beltérben nagyon elszaporodnak – a felületkezelő aeroszol palack, a rovarirtó permet, a mérgezett csalétek és a porozás alkalmazható. Szakemberek permetezéssel pusztíthatják. Mivel az irtószerek szagával szemben igen érzékenyek, ezért azok felhasználása nem vezet minden esetben megfelelő eredményre.

Szabadban - mivel a hangyaboly rendkívül nehezen kutatható fel – tehát annak felszámolása nem lehetséges.

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kiadványa


Déli hangya
Erdei vöröshangya


Fekete hangya


Vöröses vaksihangya

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőkezelt faanyagok

A termikus kezelés hatékonyan változtatja meg a faanyagok tulajdonságait. Az olyan faanyagokat , amelyeket régebben csak belsőtérben lehetett használni, a termikus kezelés után a külső térben is...


Fa az örök klasszikus

A fa valószínűleg az emberiség egyik első építőanyaga lehetett. Az idő telt-múlt, napjainkban számos korábban fából készült dolgot készítenek inkább műanyagból. A bútorok, nyílászárók esetén –...