Alacsony hőmérsékletű fűtés

2014-11-14 09:13:29 | Módosítva: 2014-11-14 09:14:28

A fűtés-technológia gyors fejlődése és az épületek korszerűbb szigetelése lehetővé tették, hogy manapság 55 °C-os vagy ennél is alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjanak házak megfelelő fűtéséhez, még rendkívül alacsony külső hőmérséklet esetén is. A hőleadó felület és a helyiség hőmérséklete közötti kisebb hőmérséklet-különbség magasabb komfortérzetet biztosít és ráadásul az energia felhasználás is alacsonyabb. A legmodernebb vízközegű fűtőrendszerek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, a hőt radiátorokon vagy padlófűtésen keresztül külön-külön vagy kombinálva adják le környezetüknek.


Levegő-víz hőszivattyúval

A hőszivattyús technológia optimalizált alkalmazása új lehetőségeket nyit meg. A hőszivattyúk eredendően környezetkímélő, megbízható berendezések, és hagyományosan „víz-levegő” vagy „levegő-levegő” technológiával működnek. A Daikin Altherma eredendően „víz-levegő” rendszere azonban mindkét technológia előnyeit magában foglalja, mivel a levegőt hőforrásként alkalmazza, ami kombinálva az alacsony beruházási költségekkel, az emisszió-mentes működéssel, valamint a könnyű szereléssel és karbantartással, egy vizes fűtőrendszer kényelmét biztosítja.

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereket hagyományos fosszilis tüzelőanyagú kazánnal vagy elektromos fűtéssel is előállíthatunk. Ezek alternatívájaként az Altherma egy sokkal hatékonyabb megoldást kínál. A hőszivattyú által évente felhasznált energia több mint kétharmada a levegőben szabadon rendelkezésre áll, ingyenesen hasznosítható energiaként. A berendezés akár -20 °C-ig üzemképes. Ennek eredményeképpen, a készülék képes előállítani azt a hőmennyiséget, ami egy ház komfortos fűtéséhez szükséges.


Minden hőszivattyú elektromos energiát igényel, hogy az alacsony hőmérsékletet magasabb hőfokszintre tudja emelni. Az Altherma például 3,8 kW fűtő teljesítményre képes 1 kW elektromos teljesítményfelvétel mellett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékosság

Nyaranta egyre többször hallani túlterhelt elektromos rendszerekről, amik nem képesek lépést tartani a sok ezer klímaberendezés miatt megugrott energiaigénnyel. Néhány egyszerű megoldással és némi...


A Föld energiája

A föld közepe felé haladva a hőmérséklet a mélységgel emelkedik, mértéke átlagosan 25-30 °C kilométerenként. A Föld belsejének 99%-ában nagyobb a hőmérséklet, mint 1000 °C. Azitt termelődő...