Teraszbeépítés ponyvával

2014-11-14 10:59:28 | Módosítva: 2014-11-23 15:12:43

A hűvös, nyirkos ősz hamar emlékeztet bennünket arra, hogy a nyáron olyan kedvelt teraszunkat néhány hónapig csak ritkán tudjuk majd használni. De van lehetőség arra, hogy meghosszabbítsuk az enyhébb évszakokat, sőt egy napsütéses időben akár a tél közepén is ücsöröghessünk, félig a szabadban. Ha PVC ponyvával beépítjük teraszunkat, elfogadható áron univerzális és variálható terasz-„télikert” kombinációt hozhatunk létre.


Nyitható-zárható „télikert”

Ezt a technológiát korábban elsősorban a járműfelépítményekhez használták (kamionok ponyvája). Ugyanez az alap (de a kamionponyvánál jobb tulajdonságú anyag) az építészetben és a lakberendezésben is sokoldalúan és praktikusan használható. A hiedelmekkel ellentétben, esztétikailag is változatos, dekoratív megoldásokat nyújt.  Egy terasz beépítésére nagyon sok megoldás, lehetőség létezik. A fix vagy különösen a nyitható üvegezett beépítések nagyon esztétikusak, bár eléggé költségesek, ezzel szemben a PVC ponyvás beépítés annak a töredékéből megúszható. A variálhatósága pedig adja magát, nyáron egyszerűen felcsévélhető, és akkor olyan, mint ha ott sem lenne, szeles hűvös vagy hideg időben viszont olyan szinten bezárhatjuk a teraszt, hogy akár olvasgathatunk benne.

Elsősorban a kertes ház tulajdonosok, illetve erkéllyel rendelkező ház- és lakástulajdonosok figyelmébe ajánljuk ezt a megoldást, melynek segítségével a terasz könnyen és gyorsan becsukható, lefedhető, de ugyanilyen gyorsan és könnyedén visszaalakítható, kinyitható. Így a terasz nem veszti el eredeti funkcióját sem.
A teraszokat gyakran a nappali szoba kibővítésére használják, és úgy is rendezik be. A bútorzatnak azonban árt az eső, a hó, a hideg, és a nyitott teraszra a por, a kosz és az avar is bekerül. A terasz ponyva nem csak tökéletes védelmet ad az értékeinknek, kerti bútorainknak télen, hanem elősegíti a terasz tisztán tarthatóságát is.

A ponyvával becsukott teraszon egy napsütéses téli napon meglepően kellemes hőmérséklet alakul ki az üvegházhatás miatt, de alkalmi fűtőkészülékkel, vagy a szomszédos ajtó megnyitásával még akár az esti órákban is élvezhetjük a nyári érzést.

Mivel a beépített terasznál a terasszal szomszédos fal, teraszajtó, ablakok nem közvetlenül lesznek kitéve a téli hidegnek, ezért jelentősen spórolhatunk a fűtési költségeinken, illetve a beépített terasszal szomszédos helyiségben jelentősen javul a komfortérzetünk. Gyakorlatilag egy plusz szigetelőréteget kap az egész falszakasz.
Sokan télikertként használják a teraszponyvával téliesített teraszt, erkélyt. A bezárt, széltől védett helyiségben csak nagyon extrém hidegben csökken a hőmérséklet fagypont alá, hiszen a szomszédos fal és üvegfelületek belülről fűtik. A fényben sem szenvednek hiányt az itt elhelyezett növények, így ideális és hangulatos tároló helyet létesíthetünk számukra.

A ponyvás téliesítésre nem csak a kertes ház tulajdonosoknak a földszinten van lehetősége, ez a technológia akár a tömbházak, panelházak emeleti erkélyeinek, loggiáinak befedésére is alkalmas. A megoldás persze annál egyszerűbb lehet, minél kevesebb falszakaszt kell bezárnunk a ponyvával. Ebből a szempontból a csak elöl nyitott loggia beépítése a legkézenfekvőbb, de képeinken mutatunk egy homlokzat és egy oldalfal beépítésére készült megoldást is.

Aki ilyen beépítésen töri a fejét, az egy profi szakcégtől – ilyen például partnercégünk, a teraszok.hu – gyorsan kérhet egy hozzávetőleges árajánlatot, az ország bármelyik táján él is. Ehhez csak le kell fotóznunk a kiszemelt teraszrész, illetve az oldalfalazandó területet, és néhány mondatos leírással, a legfontosabb (befoglaló) méretek megadásával, címmel és telefonszámmal emailben el kell küldenünk. A szakcégtől aztán telefonon hamar visszahívnak minket, pontosítják azokat a szempontokat, amire a megrendelő nem gondolhat, és ezek alapján rövid időn belül megtudhatjuk, milyen kiadásra számíthatunk. Ha az ár megfelelő, akkor következhet a személyes helyszíni felmérés, és 2-3 héten belül már élvezhetjük a téli beépítés minden előnyét.

Az időjárás teljes kiküszöbölésére sokan alkalmi vagy állandó hősugárzókkal egészítik ki ezt a megoldást, ami nem a légteret melegíti fel, hanem a sugárzó hő hatására a bent tartózkodók melegérzetét növeli. Egy infra hősugárzó közelében nagyon komfortosan el lehet ücsörögni a széltől védett helyen.

A ponyvás teraszbeépítésnél mindenképpen részesítsük előnyben a felcsévélhető megoldást a patentos rögzítéssel szemben. A csévélő rendszer által mindig feszesen tartott ponyva élettartama sokszorosan megnő a szélmozgásokra jóval érzékenyebb patentos rögzítésűekhez képest. És ehhez jönnek még a kényelmi és biztonsági szempontok. A csévélő karok segítségével percek alatt, biztonságosan állva nyithatjuk ki, és zárhatjuk be a falakat, nem kell létrára másznunk, székre állnunk, hogy elérjük a felső patentszemeket. Ez a megoldás – akár utólag is – motorizálható, és ezen keresztül automatizálható is. A fel- és lecsévélés történhet gombnyomásra, de vezérelhető időkacsolóval szél-, nap- vagy esőérzékelővel is. Beprogramozható például, hogy egy váratlan szélorkán kivédésére a teraszponyva automatikusan feltekeredjen.


A teraszponyváknak nagy sikere van a vendéglátóiparban is. Egy nyitott vendéglői terasz rossz időben, hidegben percek alatt becsukható, így a 6-7 hónapos kerthelyiséges szezon akár egész évre kitolható. A gyorsan nyitható-zárható teraszponyva lehetőséget ad a vendéglősök számára, hogy a dohányzók védelmére hozott törvényt szabályosan kezelhessék, és ne veszítsenek vendéget sem. A zárt terasszal ellentétben, a nyitott teraszon a törvény nem tiltja a dohányzást, így fogadni tudják a dohányos vendégeket is.

Kérjük, hivatkozzon az Ezermesterre!

www.teraszok.hu

gege Hungary Kft.
H-2800 Tatabánya, Deák F. utca 29.
Mobil: +36-20-968-2027
E-mail: szabo@teraszok.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobil teraszfedések

Előző lapszámunkban már elindítottuk azt a sorozatot, amiben aPVCalapanyagú ponyvák lakberendezési felhasználásával foglalkozunk. Ezt a technológiát korábban elsősorban a járműfelépítményekhez...


Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...