Szén-monoxid mérgezés

2014-11-14 11:06:28 | Módosítva: 2014-12-04 12:06:55

A statisztikai adatok szerint évente 10-15 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést Magyarországon. Az enyhébb lefolyású mérgezések számát megbecsülni sem lehet, ha fáj a feje, nem biztos, hogy egy front közeleg, ez akár a szén-monoxid mérgezés tünete is lehet!


Miről ismerem fel?

Mindenki veszélyben van, és nem csak otthon! A szomszédban, rokonlátogatóban, esetleg pihenés közben egy panzióban, vagy a gyerekek óvodájában is szenvedhetünk mérgezést, mivel a legtöbb helyen lehetnek olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid. Ilyenek például: a gázüzemű vízmelegítő, kazán, egyéb tüzelőberendezés, zárt térben üzemelő főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz- vagy olajtüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz.

A szén-monoxid nem válogat, az emberi szervezetben felhalmozódva okozhat akár végzetes mérgezést is, kis mennyiségben azonban hosszú távon is elviselhető a jelenléte. Az enyhe szén-monoxid mérgezésnek influenza jellegű tünetei vannak, de láz nélkül: fejfájás, hányinger és hasi fájdalmak, émelygés,  szédülés, egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés, halál.


Családunk biztonsága nem múlhat a véletlenen! A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. A Honeywell vészjelzői több hatósági és független szakmai vizsgálaton is szinte egyedülállóan kiválóan szerepeltek. Amikor Honeywell készüléket választ szerettei védelmében, ötven év gyártói, fejlesztői tapasztalatát, innovációját helyezheti el otthonában. Büszkék vagyunk termékeink minőségére ezért bátran vállalunk szén-monoxid vészjelzőinkre élettartam garanciát.

http://www.honeywellcoriaszto.hu/em

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kéménytechnika alapkövetelménye

Magyarországon nagyon sok a rossz kémény, mivel évtizedeken át nemigen foglalkoztak a karbantartásukkal, felújításukkal, valamint a korszerű gáztüzelés elterjedésével nem járt együtt a kémények...


Régóta mondjuk

Vádemelést javasol a rendőrség két szakember ellen, akik az előírások megsértésével üzemeltek be egy páraelszívót Sopronban.