Redőnyök, rovarhálók tisztítása

2014-11-22 12:03:17 | Módosítva: 2014-11-22 12:08:06

A városok levegője köztudottan nem a legtisztább, a por és az egyéb szállongó szösz-mösz mindenhol lerakódik. A lakásokat gyakori portörléssel lehet úgy-ahogy portalanítani, ám ez nem mindenhol ilyen könnyen megoldható. A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon ugyanis a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg és ezért elég nehéz a tisztításuk.


Íme, néhány házilagos tipp

A redőnyök többsége ma már műanyag, illetve alumínium lécezésű, és viszonylag könnyen tisztán tartható. Legalábbis belülről, mert a külső oldalukhoz szinte lehetetlen hozzáférni. Ez a lécek csévélési irányából adódik, mivel kifelé tekerednek fel a redőnytengelyre. Így csak a belső oldalukat lehet leengedett állapotban gond nélkül lemosni. A régi, ablaktokba épített és már kicserélt redőnyök ugyanis befelé csévélődtek a tengelyre, így szakaszosan a csévélés közben a külső oldalukat is elég könnyű volt felhúzásuk közben lemosni, ha a szekrény fedelét leszerelték.

A külső tokozású redőnyöknél, a földszintes házaknál, vagy az udvari lakások esetében létrára állva könnyen lemosható még a külső felületük is, ám az emeleti lakásokban ez komoly feladat. Ahol pl. osztott felületű az ablakokra szerelt redőny, ott a mellette levő ablakszárny felől – ha nehézkesen is – egy hosszú léc végére erősített mosdókesztyűvel lemosható a külső oldaluk is. Ezt a módszert lehet alkalmazni olyan ablakoknál is, ahol kihajolva biztonságosan elérhető a szomszédos redőny külső felülete. A szivacsos mosdókesztyűt a lécre kell erősíteni, és nem árt a léc mellé kisebb szivacsot is a kesztyűbe dugni.


A mosáshoz jó hatású tisztítószer vizes oldatát kell használni, és előbb ajánlatos bő vízzel fellazítani a lécekre tapadt koszt. Ezután újbóli lemosás következhet, majd a nedves felületet kicsavart szivaccsal ajánlott áttörölni. A mélyebb ablaknyílásokba szerelt redőnyöknél a léc végére olyan toldatot kell erősíteni, amelynek vége biztonsággal eléri a redőny felületét, és a léc hossza ne legyen 2,5 m-nél hosszabb. Ez még elég biztonságosan mozgatható az ablakon kihajolva is. A redőnyt azonban csak ezt követően célszerű belülről is lemosni.


A rovarhálók szövetébe is rengeteg szösz és por rakódik le. Ezeket a lehúzott hálóról előbb porszívó puhaszőrű keféjével ajánlott alaposan letakarítani, majd következhet a bő vizes, tisztítószeres, többszöri lemosás, majd a háló szemeiben maradó vizet szöszmentes és nedvszívó textíliával felitatva ajánlatos szárazra törölni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: redőny, szúnyogháló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Árnyékolástechnikai trendek 2017-ben

Bár kevesen gondolnák, de az árnyékolástechnika világának is ugyanúgy megvan a maga divatja, mint az öltözködésnek vagy az építőiparnak. Mivel az idei évben különösen komoly változások előtt áll...


Árnyékolás változatosan

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...