Redőnyök, rovarhálók tisztítása

2014-11-22 12:03:17 | Módosítva: 2014-11-22 12:08:06

A városok levegője köztudottan nem a legtisztább, a por és az egyéb szállongó szösz-mösz mindenhol lerakódik. A lakásokat gyakori portörléssel lehet úgy-ahogy portalanítani, ám ez nem mindenhol ilyen könnyen megoldható. A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon ugyanis a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg és ezért elég nehéz a tisztításuk.


Íme, néhány házilagos tipp

A redőnyök többsége ma már műanyag, illetve alumínium lécezésű, és viszonylag könnyen tisztán tartható. Legalábbis belülről, mert a külső oldalukhoz szinte lehetetlen hozzáférni. Ez a lécek csévélési irányából adódik, mivel kifelé tekerednek fel a redőnytengelyre. Így csak a belső oldalukat lehet leengedett állapotban gond nélkül lemosni. A régi, ablaktokba épített és már kicserélt redőnyök ugyanis befelé csévélődtek a tengelyre, így szakaszosan a csévélés közben a külső oldalukat is elég könnyű volt felhúzásuk közben lemosni, ha a szekrény fedelét leszerelték.

A külső tokozású redőnyöknél, a földszintes házaknál, vagy az udvari lakások esetében létrára állva könnyen lemosható még a külső felületük is, ám az emeleti lakásokban ez komoly feladat. Ahol pl. osztott felületű az ablakokra szerelt redőny, ott a mellette levő ablakszárny felől – ha nehézkesen is – egy hosszú léc végére erősített mosdókesztyűvel lemosható a külső oldaluk is. Ezt a módszert lehet alkalmazni olyan ablakoknál is, ahol kihajolva biztonságosan elérhető a szomszédos redőny külső felülete. A szivacsos mosdókesztyűt a lécre kell erősíteni, és nem árt a léc mellé kisebb szivacsot is a kesztyűbe dugni.


A mosáshoz jó hatású tisztítószer vizes oldatát kell használni, és előbb ajánlatos bő vízzel fellazítani a lécekre tapadt koszt. Ezután újbóli lemosás következhet, majd a nedves felületet kicsavart szivaccsal ajánlott áttörölni. A mélyebb ablaknyílásokba szerelt redőnyöknél a léc végére olyan toldatot kell erősíteni, amelynek vége biztonsággal eléri a redőny felületét, és a léc hossza ne legyen 2,5 m-nél hosszabb. Ez még elég biztonságosan mozgatható az ablakon kihajolva is. A redőnyt azonban csak ezt követően célszerű belülről is lemosni.


A rovarhálók szövetébe is rengeteg szösz és por rakódik le. Ezeket a lehúzott hálóról előbb porszívó puhaszőrű keféjével ajánlott alaposan letakarítani, majd következhet a bő vizes, tisztítószeres, többszöri lemosás, majd a háló szemeiben maradó vizet szöszmentes és nedvszívó textíliával felitatva ajánlatos szárazra törölni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: redőny, szúnyogháló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen előnyökkel jár a távirányítós redőny?

Távirányítós redőny vásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy annak milyen funkcióit szeretnék kihasználni.


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...