Darálós WC

2014-12-16 14:47:31 | Módosítva: 2015-04-27 12:06:32

Már a 2. világháborút követő években használták a francia találmányt, Párizsban a Hausmann féle házak komfortosítására egy-egy társasházban egy-egy falikutat helyeztek el, az udvaron egy-egy csappal. Mára minden tervező, szerelő hallott róla, mégis sokszor újdonságként hat. Kevesen ismerik a darálós WC-nek – mint sokrétű, többfunkciós, kompakt szerkezetnek – a valódi előnyeit


WC-t, fürdőt bárhová

Ez a műszaki újdonság adott lehetőséget a millenium-korabeli komfort nélküli lakások fejlesztésére: ezen lakások szerkezeti kialakítása alkalmatlan volt a hagyományos, gravitációs rendszerű toalettek beszereléséhez nélkülözhetetlen, min. 110 mm átmérőjű lefolyóvezetékek beépítésére.

Egyetlen járható útként a szennyeződés ledarálása maradt, így a szükséges cső-keresztmetszet 32-63 mm-re csökkent, alkalmat adva az utólagos komfortosításra.

A kompakt szerkezet rendkívüli tervezői szabadságot nyújt, nem csak az utólagos, de az új beépítések esetén is. Vizesblokkot terveznénk alagsorban, pincében, tetőtérben, műemléki épületben, egyterű loftok közepén? Lehetetlennek tűnő, extrém helyzetek megoldására is kiválóan alkalmas az őrlőszivattyús rendszer, bárhová rövid idő alatt, bontások és engedélyek nélkül telepíthetünk komplett vizes helységet.
Műemléki környezetbe való telepítés ékes példája a Budavári Mátyás templom énekkarának mosdója. Éppúgy megállja a helyét ipari alkalmazásban is: a Café Frei kávégépeinek szennyvízelvezetését ilyen átemelők oldják meg.

A hagyományos rendszerek nagy átmérőjű ejtőcsöveinek kellő mértékű lejtéséhez szükséges konstrukciós réteg plusz 5-10, akár 15 cm-t is jelenthet. Az őrlőrendszerek esetében a csőkeresztmetszetek felére-harmadára csökkennek, így rétegek spórolhatóak – nagy költségek takaríthatók meg.

Egy gravitációs csőrendszerek elrejté­sé­hez szükséges rétegrend anyagköltsége: aljzatbetonozás: 15-20 000 Ft/m2, válaszfalak, ejtőcsövek eltakarásához szükséges munkák anyagköltsége: gipszkartonozás 2000 Ft/m2. Nem is beszélve a munkadíjról. Mindent összevetve nagyságrendileg 30-40 000 Ft többletköltséget jelenthet m2-enként.

A darálós rendszer telepítéséhez nem kell bontani, az átalakítás nem érinti a szomszédokat, nem kötött az egész épületen áthaladó nagy átmérőjű ejtőcső korszerűsítéséhez – így az nem duplázza a költségeket, a kivitelezés idejét –, nem függ mások hozzájárulásától, nem engedélyköteles. A hosszas egyeztetések, másokhoz alkalmazkodó ütemezés bonyolult ügyintézés és napokig tartó nagytakarítás helyett egyszerű, gyors kivitelezhetőség, pár órán belül – rengeteg időt nyerhetünk.Egyedileg alkalmazható, illeszkedik a hagyományosan szerelt hálózatokhoz, utólag is telepíthető, külön vízbekötést nem igényel. Akár a falon kívüli csövön keresztül, a sarokban, a mennyezethez közel is továbbítható a szennyvíz, így az sem probléma, ha nincs a közelben szennyvízcsatorna.

Helyigényük elenyésző. A rendszer teljesen komplett, minden működéshez szükséges eszköz elfér egy öblítőtartály méretű dobozban. Zajszintje alacsony – alig hangosabb egy hűtőnél. Automatikus kapcsolással működik, a beépített nyomásérzékelő (a nyomóágba iktatott visszacsapószelep) megakadályozza a szennyvíz visszajutását.


A darálós WC szivattyúi alkalmasak szennyvíz átemelési célokra is, szükség szerint akár a mosógép, mosdó, fürdő szennyvizét is rá lehet kötni, így egy teljes vizesblokk telepítésének nehézségeit képes megoldani egy kalap alatt. Kiforrott termékcsalád, üzembiztos konstrukció – gondos telepítés, szakszerű kivitelezés mellett zavartalan működés.

2015-ben ingyenes szakmai napok alkalmával adunk ötleteket és tanácsot a helyes telepítésről, praktikákról. Részvételével szerelői kedvezményekhez juthat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.Bővebb információ: SANIPUMP Hungária Kft.

Időpontok és regisztráció az alábbi oldalon: www.wcdaralos.hu/szakmainapok


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szennyvízátemelők

Ha épületünk akár egyetlen vizes blokkja az utca szint alatt helyezkedik el, szennyvíz átemelőre lesz szükségünk. Ezzel lehet a ház vizesblokkjában levő szennyvizet a magasabban levő...


Darálós WC

Építésnél, lakásfelújításnál a legkülönbözőbb okokból lehet problémánk a WC elhelyezésével. Bővül a család és új WC-re (is) szükségünk van,vagy a régit akarnánk áthelyezni, kitenni a...