Szabályozott hővisszanyeréses szellőztetés

2014-12-16 14:58:52 | Módosítva: 2015-04-27 12:14:19

Az emberek idejük 90%-át belső terekben, falak között töltik, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a „természetes” légcserét.


Természetes légmozgás helyett

Ennek köszönhetően a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek fel. A hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése.


Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző helyiséget eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki. Az ablakon keresztül a szellőztetés mértéke túl nagy lehet és szabályozhatatlan, illetve a felfűtött levegő a szabadba távozhat. További hátránya még, hogy az ablak környéke jelentősen lehűl, ami szintén penészgombát eredményezhet.

Az optimális megoldás a kontrollált hővisszanyerő szellőztetőgépek alkalmazása. A gépi szellőzés alkalmazásával megvalósítható a zárt helyiség levegőjének egyenletes és rendszeres átöblítése. Ezáltal nagyobb komfortfokozatot és jobb közérzetet érhetünk el a helyiségekben. A szellőzéskor keletkező hőveszteséget hővisszanyerő segítségével minimalizálni lehet. Az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét egy keresztáramú hőcserélőn nyerik vissza, amely előmelegíti a befújt friss levegőt. Ezáltal a „hulladékhő” akár 90%-a is visszanyerhető, ami jelentős energia megtakarításhoz vezet.

Új szellőztetőgép a kínálatban

Nagyon elegáns és helytakarékos épületgépészeti megoldások születtek az utóbbi években. Jó hír az építkezőknek a Stiebel Eltron új LWZ 170 E Plus megjelenése. Az új központi hővisszanyerő szellőztető gép a megszokott funkciókon kívül beépített elektromos előfűtővel és kedvező árral szeretne népszerűséget kiharcolni. A készülék lakások, családi házak, kisebb irodák, központi levegőellátására alkalmas.A levegőáramlási mennyisége három beállítható fokozat szerint választható, melynek a szabályzása történhet programóra vagy levegő minőség szerint (FEQ vezérlő). Az állandó térfogatáramú, egyenáramú ventilátorok fordulatszám-szabályozottak és rendkívül halk működésűek. A készülékben lévő szűrők könnyen tisztíthatók.


A készülék beépített 1kW teljesítményű elektromos előfűtővel (intelligens fagyvédelem) és bypass-modullal rendelkezik. Ez a funkció nyári éjszakákon lehet előnyős, amikor a benti hőmérséklet magasabb, mint a kinti levegő hőmérséklete, és nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse. A készülékhez rendelhető entalpia hőcserélő is.


Stiebel Eltron Kft.
2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Telefon: (+36-1) 250-6055
Fax: (+36-1) 368-8097
info@stiebel-eltron.hu
www.hoszivattyuvilag.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A beteg lakás

Életünk jelentős részét otthon, és munkahelyünkön töltjük. Amunkahelyünkön levő körülményekre az esetek többségében nemsokráhatásunk van, ám hogy otthon egészséges körülmények között lehessünk,...


Az okos fűtés szabályai

Összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak tulajdonosai is látványosan tudják csökkenteni fűtésszámlájukat és épületeik szállópor kibocsátását.