Erkélyek télen

2014-12-30 10:00:16 | Módosítva: 2014-12-30 10:02:57

Az erkélyek nyitott területnek a hasznosítása még nyári időszakban is jórészt a tulajdonos igényességétől függ. Szerencsére egyre többen törekednek a lakótelepeken és a családi házaknál is az erkélyek, teraszok igényesebb és komfortosabb hasznosítására, otthonosabbá tételére, ám a téli időszakban többségükben szinte csak holt térként, vagy rosszabb esetben raktárként funkcionálnak. Némi kreativitással és invesztációval azonban télen is használhatóvá tehetők, így még a takarításuk is könnyíthető.


Mindig legyen rend

A takarítást ugyanis nem célszerű a téli időszakban sem elhanyagolni. Még akkor sem, ha a hidegben szinte alig használjuk. Az esetleges árnyékoló eszközöket is célszerű fóliával becsavarva védeni a párásodástól és a légpor okozta szennyeződések ellen. Az itt elhelyezett nyári növényeket ilyenkor már célszerű áttelepíteni a szobába, és ha az erkélyen van virágpolc, ide áttelepíthetők a teleltetésre alkalmas növények, amelyeket ugyancsak fóliaborítással lehet védettebbé tenni.

A műanyag székeket egymásra helyezve vagy összecsukva, az asztalt pedig a fal mellé állítva ugyancsak fólia takaróval ajánlatos védeni a szennyeződésektől és a csapadék ellen. Ennek előnyét majd tavasszal lehet élvezni, mert könnyebb lesz a letisztításuk. Lehetőleg kerülendő, hogy a teraszt télen raktár legyen, ezért a szükségtelen bútoroknak ne a terasz legyen az ideiglenes tároló helye. Az időlegesen itt kényszerből tárolt bútorokat stb. ugyancsak fóliával letakarva célszerű védettebbé tenni a koszolódás ellen. E kényszerű tárolás látványnak sem szép, és a terasz téli takarítását is megnehezítik.Különösen a havat kell a padlóról és a korlátokról mielőbb eltávolítani, mert ez beázásokat és a fémkorlátok idő előtti korrózióját okozhatja. Egy erős sörtéjű seprővel vagy nagyobb kefével gyorsan elvégezhető.

A teraszra hulló csapadék ellen azonban más módon is lehet védekezni. Az olyan teraszokat, amelyek két oldalról oldalfallal védettek, elől a nyitott oldaluk elé kifeszített mezőgazdasági fóliából egyedileg készített „függönnyel” lehet védettebbé tenni a beverődő ónos eső és a havazás ellen. A fóliát alul-felül vastagabb lécre kell erősíteni, oldalról pedig többszörösen visszahajtott, esetleg vastagabb zsinórral is megerősített szegély már elég hatékony védelmet adhat a csapadék ellen. Ez egyben a hideg szél ellen is ad némi védelmet, és az erkély átszellőzését is lehetővé teszi, ám csak jól kifeszítve, hogy a szélnyomásnak kellően ellenálljon.Természetesen jelentősebb anyagi ráfordítással az erkélyek ennél komfortosabbá is tehetők, pl. ponyvás terasz beépítésekkel, illetve az üvegezett megoldások valamelyikével. Ezek a megoldások újabban nagyon divatosak, és különösen a ponyvás beépítés anyagilag előnyös is. Ez a megoldás a családi házaknál akár télikert jellegű is lehet, de társasházi erkélyeknél sem elképzelhetetlen. A ponyvás oldalfalakkal még az is elérhető, hogy a fűtés nélküli teraszon a napsütéses időszakban olyan kellemes hőmérséklet alakuljon ki, ami a kint tartózkodást is lehetővé teszi. E kellemes hőmérsékleti viszonyok egy infrasugárzós alkalmi fűtőkészülékkel még fokozhatók is. E mellett a terasz teljesen védett lesz a csapadékkal szemben, és még hideg időben is lehetőséget biztosít a jobb kihasználására. Nem csökken a ponyvával védett terület bevilágítása, és akár télikertként is használhatóvá tehető a hideg időben kihasználatlan lakóterület. Természetesen, hogy ki mint használja ki, illetve miként teszi lakhatóbbá teraszának adottságait, az a tulajdonosának igényességétől és a terasz adottságaitól is függ, ám mindenképen érdemes elgondolkodni azon, hogy miként és milyen áron lehet az otthonok időlegesen használható területéből a legtöbbet kihozni, és lakhatóbbá tenni, még zord időjárási viszonyok között is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli feladataink a ház körül

A nagy hidegek beköszöntével egyre csökkennek a ház körüli teendők, de minden gyakorlott kertészkedő tudja, hogy ebben a fagyos évszakban sem áll meg a munka. A levelek eltüntetése után rövidesen...


Téli munkák a kertben és a ház körül

A téli időjárás elég élesen elkülöníthető a többi évszaktól, így jellegzetes problémákat okoz. A havazás, a jegesedés, a rendszeres olvadás és visszafagyás számos megoldandó gondot okoz a ház...