Készítsünk rovarhotelt

2015-01-06 12:54:12 | Módosítva: 2015-01-06 12:56:48

A biokertészkedési irányzatok mindegyikében lényeges elem, hogy növényeink védelme érdekében aknázzuk ki a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, azaz a kert ne mesterséges, hanem minél természetesebb életközösség legyen. Legismertebb példa erre, hogy a katicabogár levéltetűt eszik, ami a kertünknek jó. A rovarhotel lényege hogy biztonságos, főleg téli elhelyezést nyújtunk a hasznos állatoknak – főleg rovaroknak – cserébe ők a kertünkben nekünk dolgoznak.Ha benézünk egy régóta nem bolygatott kő alá, ott is nyüzsgő élet folyik, s a kerti komposztáló sok rovarfaj számára maga a Paradicsom. Fontos, hogy a kertünk hasznos rovarjai is védelemre szorulnak. Sok közülük ritka, mások ugyan gyakoriak, de egyéb állatok étrendjén szerepelnek. Télen a madarakról madáretetővel, a rovarokról rovarhotellel gondoskodhatunk. Ezek az egyszerű szerkezetek biztosítják majd, hogy a rovarok a táplálékukon kívül téli menedéküket, esetleg szaporodási helyüket is a kerten belül találják meg, így itt maradnak, és nekünk dolgoznak.A rovarhotelbe nagyon sokféle anyagot építhetünk be, törekedjünk arra, hogy az mind természetes eredetű, és környezetbe illő legyen. A hotel többféle szolgáltatást kell nyújtson: egyes részeit csupán búvóhelynek használják, másik részét táplálkozó vagy szaporodó helynek fogják tekinteni. A rovarhotelnek van talajra tett, és lábon álló, vagy felfüggesztett változata. Előbbit a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, utóbbit inkább a repülőrovarok részesítik majd előnyben. A talajon lévő előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló sokkal tovább tart, ám ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.

Így készül

Elsőként készítsük el a vázat, ami egy már készen lévő fadoboz is lehet. Anyagát tekintve ez készülhet deszkából, vagy akár egy agyag virágcserépből is. Fémeket ne használjunk, mert azok hőingadozása igen nagy szélsőértékek között mozog. Szerkesszünk bele kis polcokat, elválasztókat, ezzel könnyebben tudjuk kialakítani majd a különböző lakosztályokat.


A rovarok igen sokfélék, így az igényeik is azok. Vannak éjszakai állatok, azok nappal a fény elől húzódnak majd ide. Tegyünk bele kérges farönk darabokat, fa szeleteket, melyekbe lyukakat fúrunk, ez a magányos darazsaknak lesz jó „darázsgarázs” – bár belőlük azért nem feltétlen kell sok a kertbe. Másik rekeszbe helyezzünk kis gallyakból készült köteget, ágdarabokat, összekötözött nádszálakat. A lyukacsos tégla is kiváló búvóhely – ebből is tehetünk egyik rekeszbe egy darabot, vagy pár egymásra rakott tetőcserép darab is jó hűsölőhely a hatlábúaknak. A futrinkák a százlábúak és az ászkák a labirintusszerű búvóhelyeket kedvelik. Egy földre rakott szalmabála, vagy egy fűkaszálékkal megtöltött madárkalitka is kiváló rovarhotel, tehát nem kell feltétlen a képeken látható klasszikus formát követni – bár ebben az a jó, hogy dekoratív is. A rekeszekbe sokféle dolgot elhelyezhetünk, valamelyik rovarnak biztosan elnyeri a tetszését: dióhéj darabok, papír tojástartó összegyűrve, hullámkarton, fenyőtoboz, és sokféle alapanyag lehet még a rovarhotel építőanyaga.


A kis építmény nem igényel különösebb gondozást, amennyire lehet, védjük az esőtől, hótól, és akkor a benne lezajló természetes lebomlási folyamatok lassabban következnek be. Ha dróttal, vagy csirkehálóval szorosan körbevesszük, akkor megakadályozzuk az alkotóelemek kiszóródását – ezzel is hosszabbá téve a rovarhotel „nyitva tartását”.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

7 konyhai hulladék kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.


A kompsztaprítókról

A kertes házban lakóknak a háztartásban keletkező szerves hulladékokat több szempontból is érdemes komposztálni. Ehhez elegendő lehet egy a kert végében elhelyezett, az újrahasznosítást váró...