Csúszásmentesítés a lakásban

2015-01-14 13:06:54 | Módosítva: 2015-01-14 13:11:00

A nedves felületek általában csúszósak, és az erre figyelmeztető tábla otthoni használata nem szokás. A nedves padlók e veszélyéről azonban sokan gyakran megfeledkeznek. Ez a veszély ugyan nagyban függ a padlók felületének az érdességétől is, de mégis a figyelmetlenségből, gondatlanságból történik a legtöbb otthoni megcsúszásból eredő baleset. Ezeket azonban nagyobb odafigyeléssel és előrelátással, no meg különféle, az ilyen felületek síkosságát gátló eszközök, bevonatok alkalmazásával nagyrészt meg lehet előzni.


Szép és biztonságos is legyen

Sokszor ugyanis az esztétikum háttérbe szorítja a praktikumot, pl. a padlókerámiák kiválasztásakor, vagy a fapadlók fényesre lakkozásakor. Az viszont már csak később derül ki, hogy az ilyen felületeken még szárazon is könnyű elcsúszni, különösen akkor, ha a lábbeli talpának anyaga nem csökkenti az elcsúszás veszélyét. A konyhák, fürdőszobák e szempontból különösen veszélyesek, mivel e helyiségekben mindig akadhat vizes rész, és a kád medencéje vagy a zuhanykabin tálcája használatkor eleve síkossá válik. Egyszóval, még kellő körültekintés mellett is el lehet csúszni. A következmények pedig még a legszerencsésebb esetben is fájó zúzódásokat, vagy komolyabb csonttöréseket okozhatnak.


Az elcsúszás veszélyét azonban számos módon lehet csökkenteni. Ennek egyik legegyszerűbb módja, hogy otthon lehetőleg mindig gumitalpú és recézett mintázatú papucsot célszerű használni a posztó, vagy egyéb csúszásra hajlamos talpúak helyett. A kis gyerekekre még enyhe időben is ajánlott kis tapadókorongokkal ellátott zoknit, vagy télen hasonló talpú textilcipőt vagy kis csizmát húzni. Ezek mindegyike gátolja a sima felületeken történő elcsúszást, és a zúzódások egy része megelőzhető. Ez a felnőttekre is vonatkozik, otthon ajánlott kényelmes ám recézett és csúszásmentes papucsok használata.
Ami pedig a felmosott és síkos padlókat illeti, célszerű a nedves felületüket szárazra is törölni. Természetesen ez némi plusz munkával jár, de jelentősen csökkenti a síkosságukból adódó veszélyt. A fürdőszobában a kád vagy a zuhanykabin elé helyezett csúszásgátló hátoldalú kilépő szőnyeggel, vagy más, tagolt felületű, és elcsúszásra nem hajlamos biztonsági szőnyeg elhelyezésével jelentősen csökkenteni lehet az elesés veszélyét. Ez vonatkozik a kád medencéjének, illetve a zuhanyozó tálcájának az aljára is. Ide öntapadó és könnyen tisztítható lágy betétszőnyegek valamelyikének lerakásával szinte kizárható az csúszás veszélye. Az ilyen szőnyegek lehetőleg elég nagyok legyenek, hogy kellő biztonságot adjanak a kádban való mozgáshoz. Használata után az alatta összegyűlt víz hamar elpárolog, ám a helyiség takarításakor ezt a területet is fel kell takarítani.

A különféle csúszásgátló kilépő szőnyegekkel is jelentősen csökkenthető a fürdőkádból, vagy a tusolóból kilépés veszélye. A különféle kapaszkodó korlátok felszerelése pedig főként az idősebbek, mozgásukban korlátozottak biztonságos felállását és kilépését szolgálja, amelyeket a kád mellé és a zuhanykabinba is érdemes felszerelni.
A fényesre lakkozott fapadlókon még a nagyobb szőnyegek is könnyen megcsúsznak a felület simasága és a szőnyeg nem kellően tapadó felülete miatt. Ezt néhány kétoldalas öntapadó szalag leragasztásával, vagy külön csúszásgátló alátét lehelyezésével könnyű meggátolni. A kopott, vagy túl sima belső lépcsők élére különleges tapadó szalagokat célszerű felragasztani, amely meggátolja, hogy a lépcsőfok élén megcsússzon a cipőtalp. A szélesebb fellépő fokú létrákra is ajánlatos csúszásgátló szalagokat felerősíteni, amelyek biztonságosabbá teszik a használatukat.

Ezeken a kézenfekvő a megoldásokon kívül léteznek olyan vegyszeres felületkezelő szerek is, amelyek magát az egész járófelületet teszik láthatatlanul csúszásmentessé. Hatásuk lényege, hogy a kezelt felületek pórusait kitágítják, mélyítik, és ezzel – szabad szemmel nem látható – mikroszkopikus méretben kimélyítik, ezáltal egyfajta járómintát hoznak létre a felületen. Az ilyen kezelés után nem keletkezik fedőréteg, csupán a nedvesen síkossá váló padló „ujjlenyomatát” változtatja biztonságosan járhatóvá. Még fürdőkádak, zuhanytálcák felületére is könnyen felvihető.Első fázisban egy alapos tisztítás szükséges, amely mintegy megnyitja a padlólapok és zománcozott felületek pórusait, előkészíti a speciális csúszásgátlást kialakító vegyszerek valamelyikének a felhordására, ami elvégzi a pórusok kitágítását, mélyítését. Az ilyen vegyszerek maradékát ezt követően egy másik szerrel semlegesítik, majd a tisztára mosás után a kezel felületek már csúszásmentesé válnak. E szerek főként kerámia és más burkolatoknál hatásosak, és célszerű szakavatott mesterre bízni a kivitelezést. Több ilyen hatású gyártmány is ismert.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A csúszásmentesítés új generációja

Téli viszonyok közt az utak, járdák és járófelületek jegesedés okozta közlekedési problémák kezeléséhez útszóró anyagokat gyárt, illetve forgalmaz a Sipőcz Kft. A síkosság elleni küzdelemben...


Ne csúszkáljunk télen sem az utakon

A téli változatos időjárás reggelente sokszor veszélyt tartogat a lakosok számára. A váratlanul lesett hó, vagy a még veszélyesebb ónos eső miatt síkos járdákon ilyenkor elég nehéz közlekedni....