Energiatakarékos hőtükrök

2015-01-16 09:51:30 | Módosítva: 2015-01-16 09:56:49

A radiátorok, konvektorok a meleg levegőt minden irányban sugározva, áramoltatva adják le a helyiségnek. A fal elé szerelt fűtőtestek a mögöttük levő falfelületet is melegítik, így kellő szigetelés hiányában ez a hőmennyiség a falon keresztül a szabadba távozik, azaz elvész. Ez a különféle hőtükrös panelek vagy fóliák felerősítésével gátolható.


Hőmegtakarítás

A hőtükrök felerősítésével akár 8-15%-os hőmegtakarítás is elérhető. Az erre használható anyagok általában zártcellás PE habszivacs lemezre kasírozott alufóliás tekercsekben, vagy méretre szabott táblákban kerülnek forgalomba. Ezekkel csak a falra szerelt fűtőtestek hőveszteségét lehet csökkenteni, padlófűtésnél nem alkalmazhatók. Esetenként tetőtér beépítéseknél is eredményes lehet az alkalmazásuk, ha a falszerkezetben megfelelő rétegrendben kerülnek beépítésre.

Ám sokkal hatásosabbak, ha a fali radiátorok mögé kerülnek felerősítésre, és ezek mögött fejtik ki szigetelő és hővisszaverő hatásukat. Felerősítésük utólag is megoldható, igaz, ez némi ügyeskedést igénylő feladat, ám ennek ellenére érdemes vele bajlódni.

A hővisszaverő tükörfóliák hatásának a titka abban rejlik, hogy a fűtőtest hátsó oldala felől kibocsátott hőt a szoba felé és magára a fűtőtest hátsó oldalára is visszasugározzák, szigetelő rétegük pedig gátolja a fal felesleges felmelegítését. Így alkalmazásukkal egyenletesebb hőeloszlás érhető el. A meleg víz így hosszabb ideig forró marad a fűtőtestekben, és a kazánba visszatérő víz hőmérséklete is melegebb lesz, ami csökkenti a kazánbegyújtások számát. Ez pedig energia – fűtőolaj, gáz, stb. megtakarítást eredményez.Különböző hőtükrös fóliák, gyártóként változó méretben, vagy akár tekercsben is megvásárolhatók. A fűtőtestek mögé hőtükörként felhasználható típusok többnyire 2, 3, 4, 5 mm vastagságúak, és a táblában kapható típusok a mérete igazodik a fűtőtestek méretéhez. A tekercsben kaphatók hőtükrös fóliák általában 1 m szélesek, és méretre vágva lehet hőtükörként a falra ragasztani őket kétoldalas ragasztószalaggal. Hasonló célt szolgál a hőtükör tapéta is, amelyet viszont a termékhez ajánlott ragasztóval lehet a falra erősíteni.Kissé eltérő kialakítású, ám ugyancsak nagyon hatásos hővisszaverő tulajdonságú a vékony alumínium lemezből készült és fűrészfogas energiamegtakarító radiátor panel. Lényege, hogy a felületükön fűrészfogas kialakítású panelek egyenletesebb hőeloszlást biztosítanak a helyiségben és egyben a lapok mögött levegős „hőpárnákkal” elszigetelik a radiátort a faltól. A vékony, visszatükröződő fűrészfogas felületek nemcsak a meleg levegő áramlását befolyásolják előnyösen, hanem a az infravörös hőt is visszaverik a radiátorra. Ezáltal jelentősen javítják a hő eloszlását, és csökkentik a helyiség felmelegítéséhez szükséges időt. Egy átlagos méretű radiátorhoz 2-2,5 panel szükséges, amit a fűtőtesthez illesztve kell kiszabni, és a mellékelt ragasztószalaggal, por és zsírtalanított falfelületekre, akár alakra szabva, egymásmellé illesztett részekből is a falra lehet erősíteni. Ezek a panelek konvektorokhoz is használhatók, szemben a többi hővisszaverő PE habos hőtükörrel, amelyek csak fűtőtestekhez használhatóak. Gázkonvektorok mögé a tűzgátló lapok használhatók biztonsággal, a magasabb fűtő hőmérséklet miatt.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan spóroljunk az energiával?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia...


Hővisszanyerős lakásszellőzés

A hőcserélős, hővisszanyerős szellőzőrendszerekről korábban is írtunk már. Mostani cikkünkben e rendszerek elvi lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.