Okos kerékpárzárak

2015-01-19 16:42:22 | Módosítva: 2015-10-12 11:56:40

Több cég is piacra dobott már okos kerékpárzárakat. Meglepő lenne, ha a sok okos eszköz közül éppen ez a kategória maradt volna ki.


Az első ilyen U lakatokat a Skylock és a Bitlock hozta forgalomba, és bár először felesleges luxusnak látszik, a lakatok tudását megismerve hamar rájövünk, hogy nagyon is praktikus eszközökről van szó.


Az Androidos és Ios-es okostelefonokkal vezérelhető kerékpárzárak alaptudománya, hogy a zár – mechanikus alkatrész vagy kulcs nélkül – a telefonról nyitható, zárható, egyetlen gombnyomásra. Ha ezt a mozdulatot is meg szeretnénk spórolni, akkor úgy is beállíthatjuk, hogy ha a telefonnal a közelébe érünk, akkor magától kipattanjon a lakat.


A lezárt kerékpár helyét a GPS-es alkalmazás megjegyzi, ami nem csak abban segít, hogy a kétkerekűt megtaláljuk, hanem abban is, hogy kölcsön adhassuk, vagy ugyanazt a biciklit többen használhassák. Ehhez nincs másra szükség, mint hogy a nyitókódot és a kerékpár koordinátáit az ismerősöknek is átadjuk, így ők is bármikor használhatják a járművet. Lezárás és otthagyás után pedig tovább küldik a bicikli pontos helyét. Mint a Bubi kerékpár.


Az okos lakat természetesen akkumulátorról működik, amit a biztonság kedvéért parányi napcellák folyamatosan töltenek, így nem kell a kimerülésétől tartani. Arra is van mód, hogy a lakatot a rajta lévő érintőképernyő segítségével nyissák ki, ekkor a kapacítív képernyőn kell beütni a nyitókódot.

A Skylock érzékeli a használatban lévő kerékpár mozgását, és azt is, ha baleset történne. Ekkor megkérdezi a kerékpárost, hogy minden rendben van-e, és ha nem kap választ, akkor riasztja a mentőket, megadva a pontos helyszínt is.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárválasztás

Még a tapasztalt kerékpáros is gyakran meglepődik, ha meglátja egy kerékpárüzlet gazdag kínálatát. Kezdőként nem könnyű kiválasztani, hogy mire van igazán szükségünk, és mi az, ami csak ügyes...


Magyar fejlesztésű elektromos robogó

Sorozatgyártásra készen áll a Moveo Zrt. és az Antro Nonprofit Kft. legújabb fejlesztése. A környezetbarát, összehajtható jármű a városi közlekedésben jelenthet nagy előnyt az autóhoz képest.