Okos kerékpárzárak

2015-01-19 16:42:22 | Módosítva: 2015-10-12 11:56:40

Több cég is piacra dobott már okos kerékpárzárakat. Meglepő lenne, ha a sok okos eszköz közül éppen ez a kategória maradt volna ki.


Az első ilyen U lakatokat a Skylock és a Bitlock hozta forgalomba, és bár először felesleges luxusnak látszik, a lakatok tudását megismerve hamar rájövünk, hogy nagyon is praktikus eszközökről van szó.


Az Androidos és Ios-es okostelefonokkal vezérelhető kerékpárzárak alaptudománya, hogy a zár – mechanikus alkatrész vagy kulcs nélkül – a telefonról nyitható, zárható, egyetlen gombnyomásra. Ha ezt a mozdulatot is meg szeretnénk spórolni, akkor úgy is beállíthatjuk, hogy ha a telefonnal a közelébe érünk, akkor magától kipattanjon a lakat.


A lezárt kerékpár helyét a GPS-es alkalmazás megjegyzi, ami nem csak abban segít, hogy a kétkerekűt megtaláljuk, hanem abban is, hogy kölcsön adhassuk, vagy ugyanazt a biciklit többen használhassák. Ehhez nincs másra szükség, mint hogy a nyitókódot és a kerékpár koordinátáit az ismerősöknek is átadjuk, így ők is bármikor használhatják a járművet. Lezárás és otthagyás után pedig tovább küldik a bicikli pontos helyét. Mint a Bubi kerékpár.


Az okos lakat természetesen akkumulátorról működik, amit a biztonság kedvéért parányi napcellák folyamatosan töltenek, így nem kell a kimerülésétől tartani. Arra is van mód, hogy a lakatot a rajta lévő érintőképernyő segítségével nyissák ki, ekkor a kapacítív képernyőn kell beütni a nyitókódot.

A Skylock érzékeli a használatban lévő kerékpár mozgását, és azt is, ha baleset történne. Ekkor megkérdezi a kerékpárost, hogy minden rendben van-e, és ha nem kap választ, akkor riasztja a mentőket, megadva a pontos helyszínt is.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyors defektjavító kerékpárosoknak

A kerékpárosok rémálma a defekt. Elég egy rajzszeg, de sokszor egy keményebb tüske is, és máris leereszt a kerék – ráadásul mindig a legrosszabb helyen. De van megoldás!


Kerékpárok átfestése

Régebben is értékes volt egy jó kerékpár, ma pedig egyre komolyabb összegbe kerülnek még az egyszerűbb kétkerekűek is. Használat közben persze óhatatlan, hogy a festésük itt-ott megsérül. Az...