Virtuális valóság

Microsoft Hololens

2015-01-26 16:32:24 | Módosítva: 2015-10-12 11:53:14

A Windows 10 bemutatását a Microsoft egy új szerkezet bejelentésével tette még színesebbé. Igazi újdonságról van szó ezúttal, nem a korábbi vetítős szemüvegek egy újabb változatáról. 


A holografikus szemüveg  egy kiterjesztett valóság. Nem egy képzeletbeli világot vetít magunk köré, hanem a valós környezetet kombinálja, egészíti ki virtuális elemekkel. A 3D tárgyak, gombok, interfészek, játékok, szereplők mind a valós térben körülöttünk helyezkednek el.


A szemüveg lehetővé teszi a holografikus megjelenítést a valós világon belül. Az újdonság lényegében egy nagyobb szemüvegként fogható fel, amely a szem előtti lencsékre vetíti ki a szükséges képet, de ezeken a lencséken át is lehet látni, tehát a valós világ sem lesz elrejtve a felhasználó elől. Ez jelenti az eszköz igazi érdekességét, ugyanis a kivetített holografikus tartalom lényegében magába a világba olvad bele.

 

A demo program egy gombnyomásra Micecraft játéktérré varázsolja az egész nappalit. Felismeri a tárgyakat, bútorokat, falakat és azokat benépesíti pixelépületekkel, tereptárgyakkal. Játék után a rendrakás is egyszerűbb, nem kell LEGO kockákat keresnünk a szőnyeg alatt, csak kilépünk a játékból.


Hasonlóan lenyűgöző egy HoloLens Skype hívás. Mint egy sci-fiben, a levegőben elénk vetül a térben egy kijelző, amin megjelenik a hívott fél. Ha ő is hasonló technológiát használ, akkor akár több száz kilométerre a távolból nyilakat, vonalakat rajzolva magyarázhatja el nekünk (miközben pont az látja, amit mi a szemüvegen keresztül), hogy hogyan kell megjavítani a lefolyót, hogyan kell átprogramozni a riasztót, vagy a jövőben komolyabb vizekre evezve egy mentős diszpécser központból segíthetnek az újraélesztésben vagy egy szülés levezetésében.

A HoloLens természetesen térhangzást is biztosít, hogy a holografikus tartalom által kiadott hangok a valós térben elfoglalt helyüknek megfelelően legyenek előállítva, illetve magán a szerkezeten még számos szenzor található.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megelevenedik álmaink otthona

Akik már építkeztek, azoknak be sem kell mutatni amunka egyik legnehezebb fázisát: a tervezést. Ilyenkor „lelki szemeinkkel” kell látnunk a megvalósuló épületet, az építészeti rajzok alapján kell...


Védekezés a nap ellen

Amikor nem használjuk éppen azautót, az időjárás viszontagságaitól kell védenünk, amikor pedig utazunk benne, azutasokat kell védeni – elsősorban a napsugarak zavaró hatásától és atúlzott...