Függőágyak

2015-02-15 09:43:18 | Módosítva: 2015-02-15 09:48:01

A függőágy szó hallatán elsősorban egy trópusi, tengerparti helyre asszociálunk, ahol két pálmafa közé kifeszítve lóg e pihenésre használható alkalmatosság. A függőágy – számtalan változatának köszönhetően – már sokkal több ennél: vannak szobai változatai, ejtőernyő-selyemből készült picire hajtogatható túraváltozatai, fedett típusai, melyek sátrat is helyettesíthetnek, mivel egész éjszakai tartózkodásra alkalmasak – még esőben is. A függőágynak helye lehet a kertben, nappaliban, hálószobában, szóval szinte bárhol. Ezért is érdemes megismerkedni vele.


Változatosan

Ma a függőágyakat részben szintetikus anyagokból gyártják: akril bevonatú szálakból, műszálból és olefin szálból, többnyire azok erőssége, tartóssága, puhasága, alacsony ára és könnyű kezelhetősége miatt.

Vannak függőágyak és függőszékek – utóbbiban csak ülni tudunk ugyan, de nagyon kényelmesek, és több változatuknak egy felfüggesztési pont is elegendő. A függőágy lehet vászonalapú, vagy hálós – előbbi kényelmesebb alátámasztást ad, utóbbi szellősebb. Vannak beltéri változatok, melyek funkciójuk mellett lakásdekorációs célokat is szolgálnak. A kerti változatok hasznos, ha UV állók és színtartók, lévén akár egész nyáron a kertben lógnak.

A teherbírás sem lényegtelen! Vannak nagyon vékony, de erős anyagból gyártott túraváltozatok, ezek igen kicsire összecsomagolhatók, így erdei sétáink során bárhol percek alatt felszerelhetők két fa közé. Léteznek fedett változatok is, melyek teteje összecipzárazható, így éjszakai tartózkodásra is alkalmasak. A függőágyak tényleg nagyon sokfélék, felsorolás helyett a mellékelt képek többet mondanak.

A felszerelés módja a függőágy típusától és teljes hosszától, valamint a helyszíntől is függ. Ha a két fa között van minimum 4 méter távolság, akkor oda az összes függőágyféle rögzíthető. Ha hosszabb a távolság a két rögzítési pont között, akkor aszimmetrikusan is felszerelhetők (egyik irányba hosszabb, másikba rövidebb kötéllel, akár úgy is, hogy egyik végét magasabbra szereljük, mint a másikat.)

Ha nincs négyméternyi hely, akkor sincs veszve semmi. A függőágy teljes hosszából (mely adat mindig fel van tüntetve a termékeknél) le kell vonni körülbelül 10-15%-ot. Ez a minimális fesztávolság. Úgy függesszük fel a függőágyat, hogy a kényelmes használathoz középen nagyjából combközép magasságig lógjon. Az már nem fontos, hogy mennyire van meghosszabbítva kötéllel vagy hevederrel. A magasabban lógóba nehéz belemászni, az alacsonyabba meg, ha belefekszünk, a padlóig érhet.

Lényeges szempont, hogy hová szeretnénk felszerelni az ágyat. Kertben két fa közé, szobában a falba szerelt kampókra, vagy állványra kerülhet a függőágy. Bárhová is szánjuk, két karabinert és két hevedert is célszerű vásárolnunk a függőágy mellé, ezek segítségével ugyanis kötés- és csomómentesen tudjuk például két fa közé kifeszíteni a függőágyat úgy, hogy egyenes fatörzs is elegendő, ágvilla nélkül is.

Amennyiben szobában szerelnénk fel, akkor dübelekkel és fali kampókkal is fel kell szerelkeznünk, de 30-80 ezer forint között függőágy állvány is vásárolható, ami nagyobb szobában, vagy kertben is használható, és megoldja a kérdést, hogy hová lógassuk az ágyat. Az állványt oda visszük, ahová csak szeretnénk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Óriási függőágy

Csak a magas adrenalin szintet kedvelők számára ajánlanánk ezt az óriási függőágyat, melyet az Utah állam beli Moab sivatag völgykatlana felett feszítettek ki.


Itt a nyár, és a függőágy szezon…

A függőágyak, függőszékek a mi kontinensünkön rendhagyó beltéri, vagy kerti bútordarabnak számítanak, ám népszerűségük ennek ellenére egyre nő. Egyszerűek, mégis egzotikusak, kényelmesek, és...