Hőszigetelési praktikák

2015-03-11 15:16:45 | Módosítva: 2015-04-27 12:22:36

Amikor hűvösebb időszakban készül a tetőtér szigetelése, jó, ha néhány dologra kiemelt figyelmet fordítunk a kivitelezés során ahhoz, hogy valóban minőségi eredményt kapjunk a végén.


Hűvös időkre

Nem minden építési munka áll le szükségszerűen a hidegebb időszakban. Gyakran elkezdik az épületben a beépített tetőtér belső szigetelési munkálatait, és előfordul, hogy a kivitelezés során nem fordítanak elég gondot az egyes rész munkafolyamatokra, mint például a megfelelő kiszáradási idők kivárása. Ez a mulasztás pedig később megbosszulja magát. Ha mindenképpen szükséges a kivitelezés hidegebb időben, néhány hasznos tanács, mire érdemes figyelni:

– A szigetelőanyagot akkor szállítsuk csak az építési területre, amikor az ténylegesen beépítésre is kerül, így elkerülhető, hogy beszerelés előtt a szigetelőanyag megszívja magát a falakból, aljzatból kicsapódó párával.

– A vizes munkáknál (pl. glettelés, aljzatbeton készítés, vakolás), nagy mennyiségű vizet visznek a belső térbe, ami télen vagy hűvösebb hőmérséklet idején – szellőztetés nélkül – a zárt térben kezd el párologni. Ha nem várjuk meg, amíg a fal vagy a padló tökéletesen kiszárad, hanem idő előtt elkezdjük beépíteni a szigetelőanyagot – sok esetben ráadásul úgy, hogy a párazáró fóliát az összes belső munka elvégzése után helyezzük csak fel –, akkor a falakból kicsapódó pára nagy része beszivárog a szigetelőanyagba, és nyilvánvalóan annak minőség- és teljesítményromlását okozza a későbbiekben.

– A szigetelés elhelyezésekor törekedni kell arra, hogy a szarufa közötti és a szarufa alatti réteget egy ütemben építsük be, és rögtön párazáró fóliával zárjuk is le. Megoldás lehet az is, hogy a belső vakolást, aljzatbetonozást és egyéb belső-, különösen vizes munkákat a párazáró fóliával is lezárt tetőszigetelés utáni munkafolyamatokként ütemezzük be.

Általánosan igaz

Elengedhetetlen, hogy a megfelelő anyagot válasszuk párazárásra, ellenkező esetben páralecsapódást fogunk észlelni a kész tetőszigetelésen, ami elég nagy probléma. Oka – ha időben zárták le a szigetelést a fóliával – csak az lehet, hogy nem párazáró, hanem pl. olcsó mezőgazdasági fóliát építettek be, rossz minőségű ragasztószalaggal. A mezőgazdasági fólia nem funkcionál párazáróként, ezért amikor tévesen ez kerül felhasználásra, a pára átdiffundálódik a fólián, és kidobásra ítéli a már beépített (egyébként jó minőségű) üveggyapotot. A minőségi páraáteresztő tetőfóliák közül melegen ajánlhatóak az URSA SECO PRO termékcsalád termékei.

Rendkívül fontos a tetőszerkezetben a megfelelő rétegrend kialakítása is, hiszen minden egyes rétegnek megvan a maga pontos szerepe, ami nem váltható ki egyéb megoldásokkal minőségromlás nélkül. Kiváló rétegrend megoldást kínál például az URSA komplex tetőszigetelő rendszere, melyben a szálas szigetelőanyag teljesítményét a szarufákat megmagasító speciális XPS bakkal és a megfelelő tetőfóliákkal optimalizálják.

Tartsuk észben, hogy mindig kifizetődő egy olyan mérnök szakértelmét igénybe venni, aki mind gyártói, mind pedig kivitelezői tapasztalattal rendelkezik. A szakmai konzultációval sok problémától óvhatjuk meg magunkat, házunkat, és ráadásul jelentős, a későbbiekben felmerülő minőségi problémákra költött pénz kiadásától megkímélhetjük pénztárcánkat.


Varga Tamás, alkalmazástechnológus

További műszaki információ: URSA Salgótarján Zrt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük...


Climatizer Plus

A hőszigetelés szó említésekor rögtön a hideg elleni védelem jut azeszünkbe. Az épületeknek azonban nemcsak a téli hónapokban kell biztosítaniuk a kellemes klímát, hanem ugyanolyan fontos a...