Hőszigetelési praktikák

2015-03-11 15:16:45 | Módosítva: 2015-04-27 12:22:36

Amikor hűvösebb időszakban készül a tetőtér szigetelése, jó, ha néhány dologra kiemelt figyelmet fordítunk a kivitelezés során ahhoz, hogy valóban minőségi eredményt kapjunk a végén.


Hűvös időkre

Nem minden építési munka áll le szükségszerűen a hidegebb időszakban. Gyakran elkezdik az épületben a beépített tetőtér belső szigetelési munkálatait, és előfordul, hogy a kivitelezés során nem fordítanak elég gondot az egyes rész munkafolyamatokra, mint például a megfelelő kiszáradási idők kivárása. Ez a mulasztás pedig később megbosszulja magát. Ha mindenképpen szükséges a kivitelezés hidegebb időben, néhány hasznos tanács, mire érdemes figyelni:

– A szigetelőanyagot akkor szállítsuk csak az építési területre, amikor az ténylegesen beépítésre is kerül, így elkerülhető, hogy beszerelés előtt a szigetelőanyag megszívja magát a falakból, aljzatból kicsapódó párával.

– A vizes munkáknál (pl. glettelés, aljzatbeton készítés, vakolás), nagy mennyiségű vizet visznek a belső térbe, ami télen vagy hűvösebb hőmérséklet idején – szellőztetés nélkül – a zárt térben kezd el párologni. Ha nem várjuk meg, amíg a fal vagy a padló tökéletesen kiszárad, hanem idő előtt elkezdjük beépíteni a szigetelőanyagot – sok esetben ráadásul úgy, hogy a párazáró fóliát az összes belső munka elvégzése után helyezzük csak fel –, akkor a falakból kicsapódó pára nagy része beszivárog a szigetelőanyagba, és nyilvánvalóan annak minőség- és teljesítményromlását okozza a későbbiekben.

– A szigetelés elhelyezésekor törekedni kell arra, hogy a szarufa közötti és a szarufa alatti réteget egy ütemben építsük be, és rögtön párazáró fóliával zárjuk is le. Megoldás lehet az is, hogy a belső vakolást, aljzatbetonozást és egyéb belső-, különösen vizes munkákat a párazáró fóliával is lezárt tetőszigetelés utáni munkafolyamatokként ütemezzük be.

Általánosan igaz

Elengedhetetlen, hogy a megfelelő anyagot válasszuk párazárásra, ellenkező esetben páralecsapódást fogunk észlelni a kész tetőszigetelésen, ami elég nagy probléma. Oka – ha időben zárták le a szigetelést a fóliával – csak az lehet, hogy nem párazáró, hanem pl. olcsó mezőgazdasági fóliát építettek be, rossz minőségű ragasztószalaggal. A mezőgazdasági fólia nem funkcionál párazáróként, ezért amikor tévesen ez kerül felhasználásra, a pára átdiffundálódik a fólián, és kidobásra ítéli a már beépített (egyébként jó minőségű) üveggyapotot. A minőségi páraáteresztő tetőfóliák közül melegen ajánlhatóak az URSA SECO PRO termékcsalád termékei.

Rendkívül fontos a tetőszerkezetben a megfelelő rétegrend kialakítása is, hiszen minden egyes rétegnek megvan a maga pontos szerepe, ami nem váltható ki egyéb megoldásokkal minőségromlás nélkül. Kiváló rétegrend megoldást kínál például az URSA komplex tetőszigetelő rendszere, melyben a szálas szigetelőanyag teljesítményét a szarufákat megmagasító speciális XPS bakkal és a megfelelő tetőfóliákkal optimalizálják.

Tartsuk észben, hogy mindig kifizetődő egy olyan mérnök szakértelmét igénybe venni, aki mind gyártói, mind pedig kivitelezői tapasztalattal rendelkezik. A szakmai konzultációval sok problémától óvhatjuk meg magunkat, házunkat, és ráadásul jelentős, a későbbiekben felmerülő minőségi problémákra költött pénz kiadásától megkímélhetjük pénztárcánkat.


Varga Tamás, alkalmazástechnológus

További műszaki információ: URSA Salgótarján Zrt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zajmentes komfortra vágyva

A világ most nem rohan. Csendhonol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: azegymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes...


Felújítással az energiaszegénység ellen

Felmérések szerint hazánkban legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység, továbbá a lakosság 15%-a nem képes a lakását megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Ez Európában a hatodik...