Díszítő kőburkolatok a kertben

2015-03-13 07:24:22 | Módosítva: 2015-03-16 12:36:40

Lassan itt a tavasz, egyre gyakrabban és hosszabban süt a nap. Ilyenkor nekünk, kertbarátoknak többször jutnak eszünkbe a kerti teendők. Tervezgetünk fejben, papíron… Hová ültessük a növényeinket, hol legyen az évelő ágyás helye, hol szerezzük be a vetőmagokat, virághagymákat, egyéb növényeket. Ha ennél nagyobb terveket dédelgetünk, például hogy átépítésbe, átfogóbb, nagyobb mérvű kertalakításba fogunk az idén, netán új kert, vagy terasz építésébe kezdünk, annak is most, az új tavasszal jön el az ideje.

Tervezgetünk fejben, papíron...

Mindenesetre a tavaszi munkák megkezdéséig még van annyi időnk, hogy alaposan átgondoljuk, véglegesítsük az elképzeléseinket, terveinket. Felkerestük ezért kedves ismerősünket, idősebb Somlói Károlyt, az Otti Manufactura egyik tulajdonosát, alapító tagját, a téma avatott ismerőjét. Szerencsére aznap az évszakhoz képest kifejezetten jó idő volt, így Somlói úrral a kertjében sétálgatva beszélgethettünk.


– Tetszik ez a kert Károly bátyám – kezdtem a beszélgetésünk fonalát a kertépítés irányába terelni – gondolom ezek a térkövek, ágyás-szegélyek mind az Otti termékei.
– Természetesen.

– Ezek a kövek minden bizonnyal nekem is nagy segítségemre lennének a kertem átalakításához. Mire kell figyelnem, ha önöknél akarok vásárolni?
– Járdát, kerítést, ház külső burkolatot, lábazatot, támfalat, kocsi beállót, vagy konyhakerti járdákat, ágyás-szegélyeket, vagyis a kertünk főbb elemeit, hosszú távra tervezzük, hiszen ilyesmit ritkán építünk egy kert, egy ház életében. Ezek a főbb elemek adják a kert vázát, a szerkezetét.


– Tehát ezek a főbb elemek határozzák meg, alapozzák meg a kert későbbi képét. Ha ezzel megvagyok, utána a föld feltöltéssel, növényesítéssel teszem teljessé a látványt.
– Igen, a kertünk látványát folyamatosan, évről évre bizonyos mértékig változtathatjuk, fejleszthetjük, de a determináns alapokat, az utak, járdák nyomvonalát, az ezeket fedő burkolatokat, térköveket, kerti kutakat, a meghatározó kerti elemet már nem akarjuk, nem is igen áll módunkban utólag átalakítani, bolygatni.

– Ezért is fontos, hogy alaposan átgondoljam a terveimet.
– Igen, de ha bejön a székesfehérvári irodánkba, a tervezésben is tudunk segíteni.


– Ha nem akarom lebetonozni a kerti ösvények helyét, a földre is letehetem a köveket?
– Ezek a kövek alatt sincs beton. A járdákat, kerti utakat, kocsi beállókat általában kavicságyba fektetett térkövekkel burkoljuk. Erre a célra az Otti kövek közül a Pitra termékcsalád tagjait ajánlom, pl. a Faragott antik mészkő nevű termékünket, vagy a Pietra Káró, Pietra Jumbo nevű térköveinket.

– Ezek jó erős, vaskos kövek lehetnek.
– A burkolat vastagságának meghatározásához figyelembe kell vennünk, hogy a tervezett felület milyen terhelésnek lesz kitéve, csak gyalogosan, esetleg autóval, vagy akár mint én is, kistraktorral járunk rajta. Az öt centiméter vastag Otti kövek már kiváló teherbírással rendelkeznek, de a hét centiméter vastag burkolatok akár egy teherautót is elbírnak.


– A teraszomon viszont beton burkolat van, gondolom oda felesleges ilyen vastag burkolat.
– A teraszok burkolásánál inkább a beton alapra felragasztott, majd fugázott, vékonyabb köveket használjuk. Erre a célra az Otti termékpalettáján sok, és sokféle alkalmas burkolólapot találunk.

– Az ön teraszán mintha többféle kőlap is lenne…
– Jól látta, az Otti burkolatok különlegessége, hogy az esztétikai élmény és a tartósság mellett a különféle termékek kompatibilisek is egymással.


– Mit ért kompatibilitás alatt? Passzolnak egymáshoz a lapok?
– Teraszburkoló lapjainkat úgy terveztük, úgy méreteztük, hogy akár többféle terméket felhasználva különböző mintázatokat, kötéshálókat alkothatunk. Vagy a lépcsőlapok például tökéletesen illeszkednek a teraszburkolatokhoz, azokhoz pedig a lábazati szalagelem, vagy ahogy sokan hívják, a „szokli”.

– És mi a helyzet az egyéb függőleges felületekkel? A falra is ezeket a köveket ragaszthatom?
– Akár ezeket is, de oda inkább vékonyabb, két centiméter vastagságú burkolatokat javasolnék. A falra, kerítésre, lábazatra felragasztott Otti kövekhez lecsúszásmentes, emelt minőségű ragasztót használjunk. Ilyen ragasztó például a Mapei Adesilex p9. Fugázó anyagnak ezekhez a lapokhoz a Mapei Keracolor Rustic nevű termékét javaslom.


– Mi a helyzet akkor, ha a fal hőszigetelt?
– Nem jelent problémát. Viszont ebben az esetben különösen figyelni kell arra, hogy a polisztirol szigetelő lemezeket megfelelő minőségű és sűrűségű dübelezéssel rögzítsük. Mindenesetre beszéljük meg ezt az építész tervezővel és a kivitelezővel. A két centiméter vastag Otti kövek esetén körülbelül 40 kg/m2 terheléssel számolhatunk.

– Látom a tégla kerítés tetején is kövek vannak. Nagyon tetszik, de az én kerti falam, kerítés alapom ennél jóval vékonyabb. Arra is találok önöknél ehhez hasonlót?
– Valószínűleg igen, többféle fedkövet is gyártunk, sokféle méretben. Általános irányelvek helyett ehhez most csak annyit tennék hozzá, hogy kerítésre, oszlopra, támfalra, medenceszegélyre olyan fedkövet keressünk az Ottinál, amely méretében, színében, stílusában egyaránt illik a környezetéhez.


– Tehát akkor első lépésben megtervezem a kertem, az önök segítségével, kialakítom a kert vázát, szerkezetét a főbb elemekkel, utakkal, járdákkal, szegélyekkel, lépcsőkkel, támfalakkal, majd felragasztom a teraszra a burkolatot és a ház falára a lábazatot, és jöhet a kertészkedés…
– Segíteni fogunk a tervezésben is, ha kell a kivitelezésben is. A fehérvári telephelyünkön mutatok majd egyéb kertbe illő kiegészítő elemet is, mint például grillsütő, padok, virágvázák, kaspók, kerti asztal, kerti kutak, falikutak satöbbi….

– Köszönöm. Somlói úr, hálás vagyok a tanácsaiért. Hazamegyek, készítek pár vázlatot felhasználva az új információkat, és a jövő héten felkeresem az Otti székesfehérvári telephelyét.
– Én köszönöm, hogy megmutathattam a kertem, és beszélhettem a köveinkről….

http://www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertépítés szakszerűen

A kert szó eredete szerint kerítéssel körülhatárolt területet jelent. Később nem annyira a kerítés, mint inkább az olyan, növénnyel beültetett terület jelentett kertet, amely sokkal több...


Kerttervezés és átalakítás

Egy kert sosincs kész – ez a kertépítéssel és fenntartással foglalkozó cégek szerencséje. Kicsit viccesen úgy is nézhetjük ezt, hogy valaki fizet a füvesítésért és a fásításért. Majd fizet a...