Közvilágítás LED-del

2015-03-18 17:04:34 | Módosítva: 2015-03-19 15:33:57

Energia megtakarítás szempontjából vitathatatlan, a politikai megközelítéssel pedig mi nem foglalkozunk. A köztéri LED világításra való áttérésnek biztosan számtalan előnye van.

De az esti utcakép, az olyan lesz, mint egy szellemvárosban! Ahová a LED lámpák fókuszálnak, ott vakítóan fehér fény van, akár olvasni lehet mellette. Valamennyi még jut a fényből az úttest szélén parkoló autókra is. Azon kívül pedig éjsötétség van, hatalmas a kontraszt.

Aquincumban készítettünk két esti felvételt (de szemünk élőben ugyanígy látja), ahol éppen most folyik a lámpák átszerelése. Ugyanazon utca egyik felében még a régi kadmium lámpák világítanak, a másikban már a modern LED-ek. Talán a képeken is látszik a különbség: 


A régi lámpák mellett vannak házak, a házak alján garázsok, és a járda részre is jut fény. Viszonylag egyenletes megvilágítás van, a szem alkalmazkodik hozzá.


A LED-es résznél a házak, a járdarészek, a garázsok és a házak bejárata vak sötétségbe borul. Ha az ember szeme alkalmazkodik a sötét részhez, akkor kifolyik, ha átnéz a világosba. Ha a világosra állunk rá, akkor azon kívül minden fekete.

És akkor a látvány meg a szemproblémák mellett ott van a biztonság is. Bizony, ott a járdán, a házak és a garázsok bejáratánál bármi történhet a sötétség leple alatt!

Vagy, nekünk semmi sem jó?

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED-es él-világítások

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket...


LED kutatóké a fizikai Nobel-díj

Három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta a 2014-es Svéd Királyi Tudományos Akadémia díját fizikából. A szakértők a nagy fényerejű, energiatakarékos és...