Izzófoglalatok

2015-04-21 11:21:37 | Módosítva: 2015-04-21 11:30:11

A legismertebb ún. Edison izzók és foglalatok mellett a fényforrások fejlesztései következtében eltérő foglalat típusok számtalan változata került forgalomba. Sok esetben az izzó pótlásakor az is probléma lehet, hogy egy adott lámpa foglalatba nagyobb teljesítményű izzó kerül, ami károsíthatja magát a foglalatot. A nagyobb fényteljesítményű izzók nagyobb hő leadása a foglalat, túlmelegedését okozhatja. Csere esetén mindig csak maximálisan az adott foglalatra megadott teljesítményű izzót szabad használni.


Különféle kialakítások

A különféle kialakítású lámpatest foglalatok cseréje többnyire nem lehetséges, azonban beszerezhetők olyan adapterek, amelyek a bizonyos típusú izzók változtatását teszik lehetővé. Ezzel az armatúra foglalatok hossza is megnő, ezért alkalmazásuk nem mindig előnyös.

A leggyakoribb Edison menethüvelyes izzók három méretű típusa ismeretes. Az ilyen izzók E jelzése a menetes kivitelre utal, míg az ezt követő 14, 27, vagy 40-es szám a menetes rész átmérőjének méretét jelöli. A legnagyobbat ipari világítótestekben vagy közvilágítási lámpákban szokás alkalmazni. A váltó adapterek általában az E27, illetve E14-es foglalatoknál alkalmazhatók.

A régi, hagyományos wolframszálas izzók bármely azonos menetméretű energiatakarékos izzóval kicserélhetők. Ezek változtatás nélkül becsavarhatók a hagyományos, menetes foglalatokba. Ezeknél azonban érdemes arra is ügyelni, hogy az előtétet magába foglaló és a foglalat feletti részük be fér-e a régi izzófoglalatba, és az izzótest formailag is megfelel az elvárásainknak. A váltó adapterek ezeknél is alkalmazhatók.


A két végükön fejelt egyenes fénycsövek is elég gyakori otthoni fényforrások. A fénycsöveknél a G betű a foglalatra vonatkozik, az utána lévő szám (4-5-13) a lámpán lévő lábak közötti távolságot adja meg milliméterben. A T betű a fénycsövekre vonatkozik az utána lévő szám (4-5-8) pedig a fénycső átmérőjére vonatkozik, 8-ad inchekben megadva.

A G4 foglalatú T4 fénycső közepes átmérőjű, a foglalataik végén levő lábak távolsága 5 mm, a fénycső átmérője pedig általában 16 mm. A közepes átmérőjű, G5/T5-ös a legújabb technológiájú fénycső, a lábak távolsága 5 mm, átmérője 16 mm. A legnagyobb, 25 mm átmérőjű és egyben a legrégebbi fénycsőfajta a G13-as, a foglalata T8-as, és a lábak közötti távolsága 13 mm. A fénycsövek hosszméreteit a fejelések közötti távolságot lemérve, és a foglalatok azonosságára ügyelve kiválasztható az adott lámpatestbe illő típus. A korszerű LED-es fénycsövek minden T8-as armatúrába betehetők, lámpatest csere,vagy átalakítás nélkül.

Az egyenes, hagyományos fénycsövek működése minden esetben előtétet igényel, a 230 voltos hálózatról közvetlenül nem üzemeltethetőek. Az előtéteknek lehetnek indukciós előtétek (VVG) és modernebb, elektronikus (EVG) előtét változatai. A fénycsövek ugyan működtethetőek bármelyik előtéttel, de a paramétereik (fényerő, élettartam stb.) minden esetben EVG előtétre értendőek.

A halogén és LED izzók különféle típusainak sem egyformák a foglalatai. Általánosnak mondhatók a GU10-esek, bajonettzáras megoldásúak, a két csap közötti távolság 10 mm, és az izzó elfordításával rögzíthetők a foglalatba. A mennyezeti csillárok és falikarok másik jellegzetes fényforrásai a G9-es foglalatú halogén izzók. Ebben a kivitelben a kis méret és a jellegzetes, U-alakban visszahajlított érintkező pár a jellemző. Belső érintkezőik szárai közötti távolság 9 mm. A G9-es foglalatú lámpák is minden esetben 230 voltos hálózati feszültségről működnek, előtét nélkül üzemeltethetőek.

A GU10-es foglalatú lámpák fejátmérője megegyezik az MR16 (vagy GU5.3 izzók 50 mm-es átmérőjével, így akár a 12 voltos mennyezeti lámpatestekbe is használhatók. Ilyen esetekben külön kerámia foglalatot kell a lámpába szerelni. A GU10-es foglalattal szerelt lámpák a 230 V-os hálózatra közvetlenül csatlakoztathatóak, semmilyen elektronikus előtét, trafó nem szükséges a működésükhöz. Kompakt fénycsöveken és LED lámpákon is van ilyen foglalat, pl. spot lámpák és fénycsövek foglalatai is lehetnek ilyen kialakításúak. Az ilyen foglalatokhoz is beszerezhető az érintkező lábak váltását lehetővé tevő foglalat adapterek, amelyeket az eredetibe helyezve alkalmasak bajonettzáras vagy csapos izzók fogadására.

Az MR16-os, vagy más néven „tüskés” spot izzók csatlakozója két egymástól 5,3 mm-re lévő tüske, amelynek a foglalatba  csúsztatásával történik az izzó rögzítése. Ezek 12 voltos fényforrások, a tápegység kiválasztásánál figyelni kell a lámpák típusára. A LED lámpák 12V DC egyenáramot, a halogén lámpák 12V AC váltóáramot használnak. Lámpa csere előtt minden esetben ellenőrizni kell a tápegység típusát.

A G4 foglalatú halogén izzók minden esetben 12 voltosak, kis bura méretű izzók, amelyeknek a foglaltba csatlakoztatására a burából kinyúló két tüske szolgál. Ezeknek a távolsága 4 mm és feszültség értékeik 12 voltos egyen- vagy váltófeszültség. Erre cserekor mindenkor ügyelni kell, különösen a LED-es típusok vásárlásakor, mert ez utóbbiak csak egyenfeszültséggel működtethetők.

Az előzőkön kívül léteznek előtét nélküli CFL (Compact Fluorescent Lamps – non integrated) izzók, amelyek minden esetben elektronikus előtétet igényelnek, mint az egyenes fénycsövek.

A használható fényforrás minden esetben fel van tüntetve a lámpatesteken, a különböző foglalatok egymással nem csereszabatosak.


Az ilyen foglalatokba E menetes kompakt fénycsövek és LED izzók is használhatók


A kompakt fénycsövek nagy méretű előtét elektronikája sokszor nem fér be a lámpatest armatúrájába


A menetméret váltáshoz használhatók váltó adapterek


A fénycsövek csatlakozói és csőméreteik sem egyformák, a lábak távolsága 5, 6, és 13 mm


A megfelelő foglalatú fénycsövek helyett átalakítás nélkül használhatók a LED-es fénycsövek is


A halogén izzók gyakori foglalata GU10 bajonett záras


A GU10-es bajonettzáras halogénizzókhoz is beszerezhetők menetes átalakító adapterek


Az átalakítókba a LED izzók is becsavarhatók


A halogénizzók tűlábas G4 változata is nagyon gyakori


A tűlábas foglalatokba a különféle 12 V-os LED izzók is behelyezhetők, ha a lámpa előtét trafója egyenáramot biztosít


A tűlábas foglalatokhoz beszerezhető bajonettzáras csatlakozású váltó adapter


A kis méretű G4-es foglalatú halogén izzók 12 V-osak

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7177/Izzofoglalatok