Tulln-i kertek

2015-04-21 13:08:01 | Módosítva: 2015-04-21 13:15:29

Az ausztriai Tulln városában 2008-ban nyílt meg az állandó kertépítészeti kiállítás, melynek ötlete a helyi hobbikertészektől ered. A Garden Tulln Európa első ökológiai bemutatókertje, mely minden évben áprilistól-októberig látogatható.


Mintakertek

Az 50 hektáros területen 60 különböző koncepcióval készült díszkert található, amely hobbikertészek tömegeit vonzza, hiszen rengeteg ötletet lehet innen ellesni. A kerteket kerttervező és kertépítő cégek alkották a környék faiskoláinak és évelő kertészeteinek támogatásával. A kertépítők a kerteket saját költségükön és munkájukkal hozták létre, amiért cserébe ingyenes reklámfelületet kapnak

A kerteket ökológiai módszerekkel tartják fenn vegyszerhasználatot mellőzve, és a városi kert koncepció is fontos része a küldetésnek, hiszen az itt bemutatott kis alapterületű kertek üzenete, hogy nem kell nagy felület feltétlenül egy jó kert kialakításához. A Garden Tulln egyben kísérleti terület is, hiszen itt sokfél rezisztens növényt ültetnek, melyek betegségekre kevésbé fogékonyak, és az itteni tapasztalatok alapján dől el egy-egy fajtáról, hogy amennyiben itt bevált, akkor városi kiültetésekben, parkokban is alkalmazzák majd Ausztria-szerte.


Sok olyan növényt ültetnek-e kertekbe, melyek a helyi vad flórának is elemei, és ha díszítőértékük adott, miért ne lehetnének egy kert lakói is? Itt megengedett a ritka és a védett növények használata. Előnyben részesítik az évelők és hagymás növények együttesét, ahol a rövidebb és hosszabb életű évelők alkalmazása évekig dinamikus egyensúlyt biztosít, és csekély fenntartást igényel. Évelőket alkalmaznak az alábbi módon: magas növényeket háttérnek, csoportosan ültetett évelők, talajtakarók kiültetése szalagszerűen vagy szegélyként, és hézagkitöltés évelőkkel.

A jótékony élőlények számára búvóhelyet, lakóhelyet biztosítanak „rovar hotelekben” „darázsgarázsokban”. Jellemző az ehető növények, termések termesztése konyhakertben, gyümölcsösben. A kertben több helyen láthatóak művészi alkotások a természet és a művészet összehangolásának jegyében.


A 30 méter magas (201 lépcsőfokon, vagy lifttel közelíthető meg), lombkoronát imitáló acél kilátóból remekül áttekinthető az egész terep, és a vízi parknak is otthont adó dunai holtágak szövevénye. A vízi parkban, a Duna-holtágban nyaranta csónakozásra is lehetőség van. A kertek sokféle tematika mentén találhatók itt meg: árnyéki, napos, száraz kertek, dísz és haszonkertek, illetve különböző hangulatú kertek a japán kőkerttől a fémhulladékot felhasználó kerten át a „horror kertig”, melybe csak sötét növények kerülnek. Kiváló kirándulási helyszín e hazánktól nem túl távoli város, ahol élőben szerezhetünk ötleteket kertünk kialakításához, vagy felújításához, átrendezéséhez.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szelekciós növénynemesítés, házilag

Ma már inkább minden évben megvásároljuk zöldséges- és a díszkertünk egynyári virágainak magjait, az előző évi saját magfogásból származó növények nevelésével kevesen foglalkoznak - sajnos. Akinek...


Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...