Tulln-i kertek

2015-04-21 13:08:01 | Módosítva: 2015-04-21 13:15:29

Az ausztriai Tulln városában 2008-ban nyílt meg az állandó kertépítészeti kiállítás, melynek ötlete a helyi hobbikertészektől ered. A Garden Tulln Európa első ökológiai bemutatókertje, mely minden évben áprilistól-októberig látogatható.


Mintakertek

Az 50 hektáros területen 60 különböző koncepcióval készült díszkert található, amely hobbikertészek tömegeit vonzza, hiszen rengeteg ötletet lehet innen ellesni. A kerteket kerttervező és kertépítő cégek alkották a környék faiskoláinak és évelő kertészeteinek támogatásával. A kertépítők a kerteket saját költségükön és munkájukkal hozták létre, amiért cserébe ingyenes reklámfelületet kapnak

A kerteket ökológiai módszerekkel tartják fenn vegyszerhasználatot mellőzve, és a városi kert koncepció is fontos része a küldetésnek, hiszen az itt bemutatott kis alapterületű kertek üzenete, hogy nem kell nagy felület feltétlenül egy jó kert kialakításához. A Garden Tulln egyben kísérleti terület is, hiszen itt sokfél rezisztens növényt ültetnek, melyek betegségekre kevésbé fogékonyak, és az itteni tapasztalatok alapján dől el egy-egy fajtáról, hogy amennyiben itt bevált, akkor városi kiültetésekben, parkokban is alkalmazzák majd Ausztria-szerte.


Sok olyan növényt ültetnek-e kertekbe, melyek a helyi vad flórának is elemei, és ha díszítőértékük adott, miért ne lehetnének egy kert lakói is? Itt megengedett a ritka és a védett növények használata. Előnyben részesítik az évelők és hagymás növények együttesét, ahol a rövidebb és hosszabb életű évelők alkalmazása évekig dinamikus egyensúlyt biztosít, és csekély fenntartást igényel. Évelőket alkalmaznak az alábbi módon: magas növényeket háttérnek, csoportosan ültetett évelők, talajtakarók kiültetése szalagszerűen vagy szegélyként, és hézagkitöltés évelőkkel.

A jótékony élőlények számára búvóhelyet, lakóhelyet biztosítanak „rovar hotelekben” „darázsgarázsokban”. Jellemző az ehető növények, termések termesztése konyhakertben, gyümölcsösben. A kertben több helyen láthatóak művészi alkotások a természet és a művészet összehangolásának jegyében.


A 30 méter magas (201 lépcsőfokon, vagy lifttel közelíthető meg), lombkoronát imitáló acél kilátóból remekül áttekinthető az egész terep, és a vízi parknak is otthont adó dunai holtágak szövevénye. A vízi parkban, a Duna-holtágban nyaranta csónakozásra is lehetőség van. A kertek sokféle tematika mentén találhatók itt meg: árnyéki, napos, száraz kertek, dísz és haszonkertek, illetve különböző hangulatú kertek a japán kőkerttől a fémhulladékot felhasználó kerten át a „horror kertig”, melybe csak sötét növények kerülnek. Kiváló kirándulási helyszín e hazánktól nem túl távoli város, ahol élőben szerezhetünk ötleteket kertünk kialakításához, vagy felújításához, átrendezéséhez.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Keltsük életre a biohulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a...


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...