Házi liftek, lépcsőnjárók

2015-04-27 12:41:30 | Módosítva: 2015-04-28 23:31:12

A ház liftek végső soron leegyszerűsített felvonók, amelyek általában egy-két lakószint közötti közlekedésre szolgálnak. Két szint között a hagyományos liftek kialakításának nem lenne értelme, viszont a szintek közötti közlekedést teszik kényelmesebbé, és e mellett egyéb hasznos tevékenységre is használhatók. Ezeknek több fajtája is létezik, mint pl. a liftaknát nem igénylő lépcsőlifteké, amelyek főkényt az idős és mozgásukban korlátozott emberek életét tehetik könnyebbé. A több szintes épületeknél azonban lehetőség van a hagyományos liftekhez hasonló kialakítására is, amelyeket az új épületeknél már eleve betervezhetnek, ám utólagosan is megvalósíthatók.


A házi liftek általános használatra

Családi házakba, villákba történő beépítésüknek a kényelem mellett értéknövelő hatása is van. Ezeket a lifteket kimondottan lakókörnyezetbe tervezték, csekély az energia igényük, alig haladja meg egy hűtőgép energia költségét, és működésük szinte hangtalan. Megkönnyítik az idős, vagy mozgáskorlátozott emberek életét – különösen a nagyobb belmagasságú épületekben – és egyben az épület akadálymentesítését is megoldhatják, amennyiben a kerekes székhez igazodó fülkemérettel kerülnek kialakításra.

Meghajtásuk lehet elektromos vagy akár hidraulikus, a fülke mérete pedig akár öt személyes is lehet, a beépítés helyétől és a megrendelő igényeitől függően. Az emelési magasság sem különösebb akadály, mivel a gyártók egyes típusainak még a 15 m-es magasság sem jelent akadályt.


Előnyük a csökkentett helyigény, mivel az aknát általában csak csekély mértékben kell a padlószint alá süllyeszteni, ellentétben a hagyományos liftaknák megközelítően 1,5 m-es szintsüllyesztési igényével. A felső szinten sincs szükség a belmagasságot több méterrel meghaladó gépházra. A berendezések sebessége általában 0,15 m/sec, ezért főként 2-3 szintes épületeknél előnyös az alkalmazásuk. Egyszerű beépítési lehetőséget nyújt a kívülről az épülethez gyárilag készített önálló toronyszerkezet, amely készen érkezik a helyszínre, és viszonylag kevés átépítést igényel az adott épületnél. Ezek a liftek ugyan elég költséges beruházások, ám adott esetekben nemcsak a kényelmet szolgálják, hanem kimondottan megkönnyíthetik az idős emberek életvitelét, mozgáslehetőségeit, és megoldhatják a kötelező érvényű akadálymentesítést is a még az ezt nélkülöző lakóépületeknél is.

A lépcsőliftek is hasonló célt szolgálnak, ám e szerkezetek olyan személyeknek készülnek, akiknek már gondot okoz a lépcsőn való fel-le járás életkoruk vagy betegségük miatt. Ezek a szerkezetek olyan helyen oldhatják meg az akadálymentesítést a több szintes épületeken belül, ahol a lift beépítése nem lehetséges, vagy gazdaságilag nem előnyös. Leggyakrabban szűk orsóterű vagy hosszú, pihenőkkel megszakított lépcsőházakban való kényelmes mozgást szolgálják. A lépcsőjárók ugyanis a korlátok mentén közlekednek, összecsukva tárolhatók, így nem gátolják a lépcsők gyalogos használatát sem, és akár külső térben is telepíthetők.
Egyenes, illetve íves pályán futó kivitelük mondható általánosnak, és akár több emeletnyi magasság sem akadály a számukra. Sőt, akár fordulószakaszokkal tagolt lépcsőknél is alkalmazhatók. Menetpályájukon több megálló is kialakítható, és nem csak székkel, de platóval szerelt kerekesszékkel is használhatók. A különféle kialakítású és gyártmányú lépcsőnjáró liftek már a felvonókhoz hasonló biztonsági rendszerekkel felszereltek, fogókészülék gátolja meg a berendezés túl gyors haladását, a szorító és becsípődés gátló pedig akkor lép működésbe, amikor a lépcsőnjáró berendezés útjába akadály kerül. Igény esetén a lift működését hang és fény jelzés is kísérheti, a platón utazó személy biztonságáról pedig lehajtható korlátok és automatikusan felemelkedő biztonsági rámpa gondoskodik.

A lépcsőnjárók csak menetközben fogyasztanak áramot, álló helyzetben készenléti fogyasztásuk legfeljebb 2-3 W. Némely változatuk akkumulátor nélkül működik, ám az áramszünetekre is gondolva egyes gyártók biztonsági akkuval hidalják át az ilyen helyzeteket. A kényelmes használatot elforgatható, biztonsági övvel kombinált párnázott székek szolgálják, amelyek a lift használata után felhajthatók. A kerekes-székes, szállítólapos változataik többnyire akkumulátoros meghajtásúak, az akku külső töltőn keresztül közvetlenül 230 V-os hálózatról automatikusan töltődik. Egyes típusaikhoz kezelő személy szükséges, ám gyártanak önállóan működtethető típusokat is. A szabadban, külső térben is telepíthető változataiknál egyenes és ívelt pályájú lépcsők mellé szerelhető típusok is megrendelhetők igen változatos, egyedi kivitelekben.

A lépcsőjáró lifteket csak olyan személyek használhatják, akik a működtetésüket felelősséggel elsajátították, és ezeket biztonsággal is képesek használni. Ezen cél érdekében a lépcsőlift működtetését pl. kulcsos kapcsoló, mágneskártya stb. beiktatásával is ajánlatos korlátozni. A beépíthetőségük megítélése speciális szakismeretet kíván, ezért a lehetséges változatainak kiválasztásához, és tervezésének kidolgozásához feltétlenül kellő szaktudással és referenciával rendelkező céget érdemes megbízni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Indukciós hurokerősítő hallássérülteknek

Zajos, visszhangos vagy a távolról érkező hangok a hallókészülék viselő hallássérültek számára érthetetlenné válnak. A hallókészülékek célja nem a teljes emberi hallás tartomány visszaadása,...


Apró ötletek nehezen mozgóknak

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és...