A parketta másik oldalán

2015-05-04 11:33:54 | Módosítva: 2015-05-05 23:07:36

A PLASTDUR PUR 9 parkettalakk-család a VODICSKA KFT újabb saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk a korábbi termékekhez képest több előnnyel jellemezhető; nagyobb kopásállósággal, karcállósággal, víz- és vegyszerállósággal rendelkezik, csúszásmentes felületet ad. Tűsarokálló, ezért táncparkettek lakkozására is alkalmas. Ez a típus is fényes (F), selyemfényű (S), valamint matt (M) változatban kerül forgalomba.

A szokásos módon velúr-hengerrel, széles, finomszőrű ecsettel, kefével felhordható, külön alapozót nem igényel, de erősen nedvszívó fafajták esetén célszerű kenőlemezzel alapozni, hogy a vékony lakkréteg lezárja a felületet. Vizes alapú lakkok esetén általában az első réteg felhordása és száradása után a feldurvult felületet finom szemcséjű csiszolóráccsal lágyan át kell csiszolni, hogy a felduzzadt fa-rostokat lekoptassuk.

A PLASTDUR PUR 9 lakkal a közbecsiszolás – a fa minőségétől függően – a magas szárazanyag-tartalom, valamint a gyors térhálósodás eredményeképpen többnyire elhagyható.

A fák erezetét, jellegzetességét elmélyíti, melegebb tónusúvá teszi, de a színét nem változtatja meg, nem színezi el évek múltán sem. Jól terül („kifeszül”), a kenési hibák eltűnnek. Nem habosodik. Gyorsan szárad, másnap már „takarható”, szőnyegezhető. Az egyenletesen homogén felület kialakításához három - négy réteg felvitele ajánlott. Keménysége ellenére a parkettalécek dilatációjának hatására sem repedezik. Mivel a megszáradt lakkréteg maradék nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmával állandóan egyensúlyban van, nem válik rideggé. A flexibilitása révén követni tudja a fa mozgását, nem hólyagosodik, nem repedezik, nem engedi a lecsöppenő vizet a fába szívódni, a háztartásban előforduló folyadékoknak (tinta, alkohol stb.) ellenáll. Nedves feltörlés hatására nem keletkezik opálos foltosodás.

 

A felújításoknál megmutatkozó előnyös tulajdonsága, hogy a szegélyléc rögzítésére használt szilikon alapú ragasztóanyag maradványok nem taszítják, nem jelentkeznek terülési egyenetlenségek. Lehetőség van arra, hogy a fát a lakkozás előtt az alkoholos pácoknál könnyebben kezelhető vizes pácokkal színezzük. Más vizes lakkokkal ellentétben a pác pigmentjeit nem oldja vissza, nincs szükség szerves oldószeres fedőlakkozásra, így nem csökken a lakkréteg kötőszilárdsága, lehetőség van a teljesen oldószermentes rétegrend kialakítására.

 

A lakk összetevői között kétféle UV stabilizátor fejti ki előnyös hatását, aminek különösen a helyiség napsütötte területeinél van jelentősége. Az egyik komponens a fa rostjainak elszíneződését akadályozza meg, míg a másik a lakk molekuláinak stabilizációját erősíti. Ennek köszönhetően hosszú időn át megmarad a fa eredeti színárnyalata. Átfutó lakkozásoknál nem tapasztalható fényeltérés, az átfedéseknél nincs lépcsősödés, így nincs szükség burkolatváltó sín közbeiktatására.


A PLASTDUR PUR 9 parkettalakk-család az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék!

dr. Vodicska Miklós

VODICSKA KFT   

(+36-30) 9-333-793

www.vodicska.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parkettalakk

APLASTDUR PUR 6parkettalakk-család aVODICSKA KFTsaját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk nagy kopásállósággal,...


A parketta mindkét oldalán

A Plastdur ragasztókat gyártó Vodicska Kft. magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával,...